Gânduri după vacanţa la Bratislava şi Viena

„Ce-o să faci 4 zile la Bratislava???” mă întrebau oamenii când le spuneam că mi-am ales ca destinaţie de vacanţă micuţa capitală a Slovaciei. „Doar 2 zile la Viena??” continuau miraţi. Aşa cum povesteam şi cu alte ocazii, mi s-a pus pata pe Bratislava după ce am avut nişte experienţe minunate cu Varşovia şi Praga. În consecinţă, pentru prima vacanţă pe anul ăsta am ţinut să explorez Bratislava, dar pentru că s-au aliniat planetele… transportului, am avut ocazia să mă reîntorc şi la Viena.

Cuvintele-cheie ale acestei vacanţe au fost „Slow. No pressure.”

viena-flori

Per total, escapada asta a fost un slalom printre liniştea străduţelor de-o palmă şi agitaţia marilor bulevarde şi pieţe, un mix plăcut de energie şi lene, cum îi şade bine unui concediu reuşit. M-am simţit mai prezentă, mai atentă la ce era în jur, chiar dacă am folosit mult aparatul foto. Spre deosebire de alte vacanţe, mintea nu mi-a mai zburat la ce o să scriu pe blog şi cum voi povesti atâtea senzaţii şi bucurii. Le-am trăit, pur şi simplu. Poate de-asta am fost un pic bulversată când m-am întors, însă noroc cu weekendul care a venit cât ai clipi.

bratislava-stradute

Mi-am luat un răgaz pentru a digera toate experienţele savurate, iar acum am adunat câteva impresii şi informaţii practice despre Bratislava şi Viena într-un articol plin de dor:

Bratislava

 • Bratislava e cea mai liniştită capitală europeană vizitată de mine până acum. Nu este un oraş mare şi nici foarte populat, aşa că au fost momente în care mă trezeam pe străzi pustii-pustii. Centrul se mai animă doar în weekend, când turiştii îşi fac apariţia pe străzile pietruite, fotografiindu-se în fel de fel de ipostaze. Grupurile de asiatici sunt cele mai numeroase şi amuzante.bratislava-sf-martin-biserica
 • Am ajuns în Bratislava cu autobuzul de la Viena. Mai exact, l-am luat pe cel din apropiere de Hauptbahnhof, iar preţul a fost 14,30 euro dus-întors. Există şi alte variante, din Erdberg, cu oprire chiar la Podul SNP din Bratislava, iar preţul e de circa 13 euro dus-întors.
 • Când autobuzul a oprit în staţia Mlynske Nivy din Bratislava, m-am simţit de parcă m-aş fi întors înapoi în timp, în anii 90, având în faţă o privelişte tipic comunistă. Însă situaţia nu m-a deranjat, ci doar m-a amuzat; mă aşteptam la aşa ceva, n-a fost chiar o surpriză. Senzaţia s-a diminuat când am ajuns în centru, unde clădirile mari de sticlă stau de pază pe lângă bisericile şi casele mai poetice. Construcţii cenuşii comuniste sunt şi ele foarte prezente şi îşi lasă o amprentă puternică asupra identităţii oraşului. În schimb, castelul mare şi alb, situat pe un deal înalt, pare desprins din poveşti, ca şi cum ai privi pe fereastră într-o altă perioadă istorică.bratislava-castelul
 • Dimineţile au fost perfecte, cu mic dejun în tihnă, ceai şi alergare pe malul Dunării şi, alternativ, vânătoare de locuri faine. Cu vremea am avut noroc, a fost soare mai tot timpul, chiar dacă temperatura era destul de scăzută, iar vântul îşi făcea de cap destul de des.
 • Am fost fascinată de atmosfera calmă din oraş şi m-am bucurat că am trăit câteva zile pe ritmul său domol. N-am auzit absolut niciun claxon cât am stat aici. Străzile sunt foarte largi şi chiar mă întreb dacă în oraşul ăsta se produc vreodată ambuteiaje.bratislava-steag
 • M-a amuzat faptul că în Piaţa Hurbanovo, un spaţiu foarte aerisit, pietonii împart trotuarul cu… tramvaiul. Maşinile nu au acces, în schimb tramvaiul se plimbă de colo-colo în goană, aşa că trebuie să fii cu băgare de seamă.
 • M-au impresionat magazinele cu suveniruri. Cred că am văzut doar unul sau două cu suveniruri „clasice”, kitsch adică; în rest, toate vând obiecte foarte drăguţe, vintage-chic, care chiar arată a handmade, însă sunt cam scumpe. magazin-suveniruri-bratislava
 • Mâncarea a fost bună, am gustat şi ceva feluri tradiţionale şi am descoperit nişte restaurante tare plăcute. Despre ele, în curând 😉
 • Am avut cazare la Pension Petit, situată la vreo 5 minute de centrul istoric şi vizavi de Palatul Prezidenţial, deci locaţia perfectă. Camera a fost foarte ok, curată, cu mobilă în stare bună; la fel şi baia.
 • Bratislava nu e pentru oricine. Poate suna arogant, însă dacă nu ştii să apreciezi detaliile şi poveştile unui loc, mai bine nu veni aici, că s-ar putea să fii dezamăgit 🙂bratislava-podul-nou

 Viena

 • În Viena mai fusesem acum mulţi ani, de revelion, când am prins un frig groaznic. Totuşi, îmi amintesc cu plăcere de vacanţa respectivă, deşi oraşul nu m-a impresionat atât de tare, în ciuda celebrităţii sale. Acum mi-am dat seama şi de ce: clădirile sunt drepte, curate şi cumva fără imaginaţie, aliniindu-se cuminţi la stradă. Lipsesc plantele şi florile de la pervaz, obloanele colorate, statuile micuţe şi detaliile savuroase atât de des întâlnite în Italia sau Franţa, de exemplu; pe scurt, lipseşte umanul. Asta a fost constatarea mea după lungile plimbări pe străzile oraşului. Desigur, există şi excepţii, din fericire 🙂kunst-house-viena
 • Pentru transportul de la aeroport în oraş am ales CAT, un tren rapid, care circulă la fiecare jumătate de oră. Face doar 16 minute şi nu are staţii intermediare, iar preţul biletului dus-întors este de 19 euro. Opreşte la Landstrasse/Wien Mitte, o staţie destul de aproape de Stephansplatz. Desigur, există şi alternative, însă avantajul CAT este că poţi să estimezi cu precizie timpul parcurs pe drum şi orele de călătorie.
 • După calmul din Bratislava, Viena m-a trezit la realitate cu gloatele de turişti, magazinele cu suveniruri kitsch lângă cele de lux şi un amestesc nebunesc de limbi şi culori. A existat şi o parte bună: personalitatea impunătoare a acestui oraş mare şi agitat m-a ajutat să fac trecerea mai uşor de la Bratislava la Bucureşti, la final de vacanţă.
 • Nu am reuşit să identific niciun parc cu potenţial de alergare aproape de locul unde am stat, aşa că am făcut jogging… pe stradă. Din fericire, nu am fost singura :))
 • Zilele petrecute la Viena au stat sub semnul mersului pe jos. Mult. De dimineaţă până seara, la propriu. Pe wishlist am avut doar două obiective: urcat în turnul catedralei Sf. Ştefan şi Hundertwasserhaus. Le-am bifat, iar apoi am rătăcit în voie pe străzi, fără grabă sau constrângere. M-am hotărât pe loc unde vreau să ajung şi ce îmi doresc să văd, doar privind harta, şi a fost un sentiment tare plăcut de libertate să renunţ la „trebuie”. Pur şi simplu m-am lăsat ghidată de paşi şi a fost atââât de bine! schönbrunn-viena
 • N-am intrat la niciun muzeu şi nu regret. Am văzut o grămadă de chestii faine pe străzi, care n-ar încăpea între 4 pereţi.viena-statui
 • La cazare am avut noroc, pentru că am găsit reducere la City Rooms, un hotel amplasat în Josefstadt, destul de central.

Cam astea sunt impresiile la cald. Urmează şi alte articole dedicate, mai detaliate şi cu mai multe poze 😉

14 thoughts on “Gânduri după vacanţa la Bratislava şi Viena

 1. Poveştile Mele

  Bine ai revenit acasă!
  De ce să fii ca „toată lumea” şi să nu alegi (şi) cu sufletul? 🙂 Indiferent unde mergi şi ce faci, bucuria şi emoţiile pe care le simţi sunt esenţiale.
  Asta cu jogging-ul pe stradă începe să prindă şi la noi. Dar în Bucureşti ăştia tot iau din trotuar…
  Ioana

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Mulţumeeeesc, bine te-am regăsit!
   Jogging-ul pe stradă, în oraşele mari, unde sunt multe maşini în trafic, nu e deloc ok 🙁 pentru că inhalezi tot felul de substanţe nocive, mai mult decât atunci când doar mergi. De-asta e de preferat un parc sau un loc mai ferit de circulaţie. Însă într-adevăr, e simpatic să mai vezi câte un alergător strecurându-se printre pietoni ori maşini :))

   Reply
   1. Poveştile Mele

    Nici eu nu alerg pe trotuar, tocmai din cauza noxelor. Mă miră că unii se încumetă la aşa ceva, chiar în apropierea parcului, pe care văd că îl ocolesc – la mine, Tineretului.
    Dar… uite, astă-iarnă mă întorceam de la serviciu la ceas de seară (după ora 21) şi, pe drumul spre casă, mai dădeam peste unul-altul care o lua la goană pe trotuar. Mai ales la ora aia, parcurile nu erau chiar… practicabile, iar respectivii mi-au stârnit admiraţia.

    Reply
    1. Andra :) Post author

     Pe seară, când se potoleşte un pic agitaţia, e mai ok 🙂
     Eu am constatat cu uimire că în IOR aleile din jurul lacului sunt deszăpezite şi se aleargă foarte bine chiar şi iarna pe acolo. A fost prima iarnă când m-am încumetat să alerg 🙂
     Însă din păcate nu toată lumea stă aproape de IOR 😀

     Reply
 2. Cristina P

  Ce ma bucur ca ti-a placut Bratislava!
  Si eu am ramas placut impresionata de oras (tot 4 zile am stat). Tramvaiele chiar m-au dus cu gandul la Arad, unde stau eu. Si la noi e transportul bazat pe tramvaie. Nu se inteleg ele asa bine cu masinile ca in Bratislava (daca e vb de strada de pe care se vede super castelul, atunci pe strada aia am avut eu cazare)
  Nici noi nu suntem mari fani Viena si am prins-o ba vara, ba iarna. :)))
  Ai fost in Budapesta? ca nu mai stiu .
  Intre Budapesta si Vienna eu o aleg pe prima

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Well, cred că prin iunie e mai fain, că înverzesc toţi copacii şi palatele sunt mai vii 🙂 Mie îmi pare un oraş uşor arogant, nu ştiu de ce.
   În Budapesta m-am plimbat doar o zi, acum mulţi ani, dar ţin minte două chestii: am mâncat un gulaş genial şi o tanti s-a mirat că suntem din România şi nu vorbim maghiară :)) Acum mi se pare funny, atunci nu am avut senzaţia asta 😛
   Dacă tot e vorba de comparaţii, între Viena şi Munchen aş alege Munchenul, de exemplu :))

   Reply
   1. Cristina P

    In Bratislava eu am fost la sf de mai (aniv de nunta). In Budapesta am fost de 8 ori si sunt indragostita de oras. Planuiesc ca de aniv de nunta sa facem Budapesta + Eger (oras medieval in Ungaria).
    Ei sunt obisnuiti cu romanii din Transilvania care da, majoritatea vorbesc maghiara. Ba am avut surpriza ca cineva sa stie unde e Aradul. Ca veni vb, e un muzeu fain in Budapesta (in cetate e muzeul imperial al armelor) cu foarte multe info despre arad (e drept ca info sunt in maghiara, si ft putine in Engleza). Mie mi-a placut.
    In Vienna in Dec anul trecut am stat mult prin muzee; pentru ca in Aug 2008 nu am calcat in nici unul 🙂 or eu sunt fan muzee interesante dar exclus arta :)))))
    Nu am fost de loc in Germania asa ca nu pot compara. Vienna e prea agitata si oamenii prea nesimtiti pentru gustul meu

    Reply
    1. Andra :) Post author

     Ai avantajul că Budapesta e aproape de Arad 🙂
     Ar fi fost ceva muzee interesante, atât în Bratislava, cât şi în Viena. Muzeul Ciocolatei, de exemplu, îmi făcea cu ochiul, dar am preferat să urc în turnul Stephansdom, să-mi continui obsesia cu panoramele :))

     Reply
 3. Tea

  Eu sunt mare fan Praga si imi doresc de mult sa ajung si la Bratislava.. lover 😉 :))
  Poate si originile mele ceho-slovace ma fac mai nostalgica – ma rog, pe langa intregul mix included prin sangele meu 😉 peace and quiet is my middle name 😉

  Mie Viena nu mi-a placut niciodata, desi am vazut-o de doua ori – o data cand am mers in Varsovia, o data la Praga.. prea curat, prea mandru, parca nu lasa loc de imperfectiunea vietii. Praga e la fel de glam dar are si partea dark.. plus ca-l are pe Kafka, wins a lot of points pentru asta.

  Revenirea la Praga (sau poate un mix cu Bratislava) va fi in top 3 prima vacanta cu bebe Paul <3

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Da, da, exact! E o perfecţiune exagerată, cel puţin pentru gusturile mele de est-european :)) De-asta îmi plac Varşovia, Praga şi Bratislava, au şi touch-ul acela de umanitate, de imperfecţiune. Clădirile sunt mai variate şi lasă loc de descoperit tot felul de detalii neobişnuite. Şi urâtul e o categorie estetică, până la urmă 😉
   Nu ştiam că ai (şi) origini cehoslovace 😀

   Reply
    1. Cristina P.

     Cu Bebe Paul ar fi minunata Bratislava. Pentru ca e atat de usor de navigat si asa de linistita… eu m-am intoarce si probabil o voi face in drum pe Praga, one day

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.