Porneşte de la ce ai

Dacă aş avea mai mulţi bani…
Dacă aş fi învăţat asta când trebuia…
Dacă aş fi mai talentat…

Frazele de mai sus reprezintă obstacole peste care nu reuşim să trecem şi pe care le servim ca scuză, faţă de noi înşine sau faţă de alţii, pentru nereuşita într-un domeniu sau pur şi simplu pentru că nu am ajuns acolo unde ne-am propus în viaţă. Ne plângem că nu avem resurse financiare, că ne lipsesc anumite aptitudini sau că nu ne ajunge timpul pentru a ne dezvolta pasiunea. Toate astea ne ţin pe loc şi ne opresc din a acţiona, la gândul că oricum nu avem cele necesare pentru un bun start.

Dar resursa noastră cea mai importantă suntem noi înşine, cu personalitatea, cunoştinţele şi abilităţile proprii. Aşa că porneşte de la ce ai şi foloseşte-te de aceste resurse. Se poate întâmpla să fim prea prinşi cu ce e în trend şi uităm să ne privim pe noi, la ce suntem NOI buni.

Lucrurile ar fi mai simple dacă am învăţa să profităm de ce avem, decât să ne cramponăm de ceea ce ne lipseşte.

Poate nu eşti la nivelul la care îţi doreşti, însă dacă aştepţi să vină timpul potrivit, s-ar putea să aştepti în zadar. Nu există aşa ceva, pur şi simplu trebuie să iei momentul aşa cum e şi să acţionezi. Nu te gândi că ai prea puţin sau nu eşti destul de bun, ci concentrează-te pe ce deţii acum şi pur şi simplu porneşte. Pe parcurs îţi vei îmbunătăţi activitatea, vei creşte, însă dacă vrei să evoluezi e nevoie să te mişti şi să faci chiar şi un pas în faţă. Sigur că poţi greşi, poţi să te loveşti de ziduri dure, însă cum altfel să înveţi?

Fă-ţi un inventar, vezi ce calităţi ai disponibile şi pune-le în valiză. Stabileşte-ţi traseul, apoi ridică-te şi pleacă la drum.

Articol publicat pe România Pozitivă

6 thoughts on “Porneşte de la ce ai

 1. Imperfect woman

  Ai perfecta dreptate, Andra!
  Atat ca uneori ne e mai usor sa ne plangem, decat sa punem mana si sa facem ceva concret… Preferam sa spunem ca X are noroc si de asta are un job mai bune, chiar daca nu putem sa stim cat a muncit pana a obtinut job-ul ala..

  Reply
 2. O.

  Mereu mi s-a părut că acei ”dacă” sunt doar un pretext ca să nu se facă nimic, ca să se stea într-un loc, un fel de mască pentru lene. Niciodată n-am început cu ”dacă”, ci cu ”o să” și ”acum” 😀 Și-s mulțumită!

  Reply
 3. Silving

  Aoleu,eu sunt intr-o perioada din asta cand nu ma mai las doborata de acest “daca”,si pornesc cu pasi mici spre scopul meu artistic :).

  Reply
  1. Andra :)

   Foarte bine faci! Si vazand lucrarile tale, zic ca o sa ai succes 😉
   Asta imi propun si eu, cu pasi marunti-parunti, sa ma (re)indrept spre partea artistica din mine si s-o scot afara 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.