În vizită la Domeniul Regal Săvârșin

La început de mai am aflat de pe Facebook că Domeniul Regal Săvârșin se va deschide pentru public. M-am uitat pe hartă și am constatat cu uimire că se află undeva în județul Arad, adică destul de aproape de mine. Yuhuuu, încă un loc de vizitat!

Mi-a plăcut prezentarea de pe site-ul lor – www.savarsinregal.ro și atmosfera pe care au reușit să o transmită chiar și așa, virtual, deci eram foarte nerăbdătoare să văd cu ochii mei locul.

Aflat în localitatea cu același nume, Domeniul Săvârșin are o istorie destul de lungă, care datează de prin secolul al XVIII-lea. În anul 1943 a fost cumpărat de către Regele Mihai, iar sub supravegherea Reginei-Mamă Elena, castelul de pe domeniu a fost modernizat în anii următori. Povestea domeniului o puteți citi aici.

Am ajuns sâmbătă, aproape de ora prânzului, am plătit biletul de intrare (30 lei/ adult) și apoi ne-am alăturat grupului destul de mare (30-40 persoane) care începuse deja turul.

Nu a fost un tur ghidat propriu-zis, ci ghidul ne-a însoțit pur și simplu la plimbarea în diferite zone ale Parcului Regal.

Mie mi-a dat un pic senzația de haos acest sistem de vizitare, pentru că în jurul meu era aglomerat, iar în restul parcului, gol 🙂 Bănuiesc că fiind la început, încă se testează diferite moduri de gestionare a vizitatorilor. Personal, mi-ar fi plăcut să primesc o hartă la intrare, poate chiar tipărită pe bilet și apoi să mă pot plimba liberă, să descopăr frumusețile domeniului în ritmul meu (mai ales că am văzut că zonele din parc au deja plăcuțe cu explicații).

La acest capitol parcul stă excelent: existăo mulțime de colțuri naturale amenajate superb: aleea cu stejari, micul pavilion, lacul și insula, grădinile, bolta cu glicină. Sunt multe specii de copaci și plante, inclusiv unele rare în România.

Mi-au plăcut nuferii, irișii, dar și podurile din lemn, foarte bine integrate în peisaj.

Am descoperit cu plăcere și o miniatură a Cetății Soroca din Moldova, sculptată în piatră (cred), care se odihnește pe un trunchi de copac. Am citit apoi că a fost primită cadou de Familia Regală la o vizită în Raionul Soroca, în 2006.

După plimbarea prin parc, am vizitat și Muzeul Automobilului, care include câteva maşini vechi și mai noi, alături de o expoziţie de fotografii şi documente ale Regelui Mihai, un pasionat de automobile.

Castelul nu se vizitează, deoarece este reședință a Familiei Regale. M-a încântat silueta maiestuoasă a clădirii, elegantă prin simplitate. Pajiștea verde, amplă îi dă și mai multă prestanță.

La intrare se află un Magazin de suveniruri (de aici se cumpără și biletele), cu decorațiuni, cărți poștale, magneți, căni, farfurii, cărți, vinuri, delicatese și alte obiecte legate de Familia Regală.

Am înțeles că pe domeniu este în plan și un spațiu cu gustări, ceai și cafea – Casa ceaiului, deci musai voi reveni la Săvârșin când va fi gata!

Concluzia mea

Domeniul Regal Săvârșin merită vizitat pentru parcul amenajat atât de frumos, cu grijă la detalii și zone cu ambianțe diferite. Mi-ar fi plăcut să mă bucur mai mult de liniștea naturii, fără atâta lume în apropiere, dar oricum, a fost o plimbare tare plăcută.

Domeniul Regal Săvârșin (jud. Arad)

Domeniul se poate vizita între orele 9:00 și 18:00, de vineri până duminică, în lunile mai-octombrie, în prezența unui ghid. În restul săptămânii este nevoie de programare.

https://www.facebook.com/CastelulRegalSavarsin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.