Pentru a doua oară în Sicilia, insula fierbinte a Italiei. Sincer, nu mai știu care e motivul pentru care am ales ca destinație de vacanță Palermo anul acesta. Probabil or fi fost biletele ieftine de avion sau vreo poză văzută pe net care mi-a trezit interesul. Cert e că la început de iunie am aterizat pe aerportul de lângă Palermo, cu dorința de a mă lăsa din nou prinsă în atmosfera agitată a insulei.
După experiența din 2012, când am văzut partea estică, respectiv Catania, Taormina, Siracusa etc, acum știam în mare la ce să mă aștept. Nu putea fi vorba de o atmosferă ca în Milano sau Bologna, ci intuiam că mă așteaptă multă energie și gălăgie.
Mie mi-au plăcut zecile de fețe pe care Palermo le schimbă cu rapiditate, ca să fie sigur că nu te plictisești. E un oraș șocant și poate brutal pentru unii, dar plin de surprize care se cer descoperite.
Primul șoc: cactuși, palmieri și ficuși gigantici
Când mă gândesc la ficuși, eu am în minte plantele alea micuțe de ghiveci care decorează scările de bloc. Așa că am rămas cu gura căscată când am văzut un ditamai ficusul în Grădina Botanică din Palermo. O arătare imensă!! Mai târziu am descoperit și alte asemenea specimene prin parcuri, alături de palmieri și cactuși de toate formele. Pe mine aceste plante mă fac să mă simt ca într-un film SF, așa că le-am privit cu stimă și uimire de fiecare dată.
Spune o rugăciune înainte să traversezi strada
De fapt, e bine să te rogi și când mergi pe stradă, pentru că trotuare nu prea există, așa că oricând poate trece pe lângă tine milimetric un scuter sau o mașină, indiferent de cât de îngustă e strada. Pietonii sunt egal cu zero în Palermo, dar par destul de resemnați, din ce am văzut, fără să se panicheze sau să se enerveze când sunt driblați pe trecere.
Dacă sunt gunoaie, măcar să fie cu flori
Da, sunt multe gunoaie prin Palermo, iar unele pare că zac în tomberoane cu săptămânile. Totuși, am văzut coșuri de gunoi decorate cu ghirlande de flori artificiale. O ofrandă pentru zeii gunoiului, să golească mai repede coșurile? N-am găsit motivul oficial pentru acest gest, dar mi s-a părut o combinație inedită.
Mafia și străzile
Pe străduțele înguste, întunecate, cu balcoane cojite și dărăpănate gemând deasupra ta, te aștepți ca dintr-un moment în altul să apară un ins dubios și să-ți pună cuțitul la gât. În realitate, în loc de indivizi suspecți am văzut oameni bine îmbrăcați, de toate rasele și etniile, făcându-și loc printre turiști.
Partea și mai tare e că la poalele unora dintre aceste clădiri sunt cu duiumul restaurante, baruri și cafenele cochete, făcând în ciudă construcțiilor care abia se mai țin pe cărămizi. E ca și cum sicilienii ignoră contextul real și își creează propriul univers, cu pizza, granita și espresso, semn că „la dolce vita” poate erupe oriunde.
Biserici la superlativ
Când vine vorba de biserici, italienii mizează pe MARE. Din când în când, de pe o stradă înghesuită te privește cu mândrie ditamai biserica, într-o stare mai bună sau mai rea, în funcție de noroc. Catedrala din Palermo e o adevărată apariție, iar stilul arabo-normand mi-a mers la suflet.
Zile încinse, nopți albe
Indiferent că e weekend sau în timpul săptămânii, Palermo petrece fără griji. Am avut cazare chiar în centru, iar pe străduța de sub balcon se auzeau în fiecare noapte muzică și voci binedispuse, discutând cu însuflețire. Plus manele în română. Fiind în vacanță, gălăgia târzie nu m-a deranjat prea tare, ba mi s-a părut chiar amuzant. Însă dacă ar fi să locuiesc într-un astfel de loc, nu știu dacă ar mai fi fost la fel de plăcut.
Rufe spălate în public
Sau mai bine zis, lăsate la uscat în public, atârnând cu nonșalanță de balcoane. E interesant că mai toate draperiile care feresc balcoanele de soare sunt în dungi, nu prea am văzut variațiuni de modele. Aici, Palermo este neașteptat de conservator.
Atmosferă pariziană
Sunt unele bulevarde din Palermo care îți dau senzația că te afli într-un cartier elegant din Paris. Obloane, case frumoase îmbrăcate în vegetație, cu multe flori. Via della Libertà e doar un exemplu, dar mai sunt și alte astfel de străzi. Sigur, ajunge să-ți cobori privirea și să te uiți mai atent la ce e în alte zone ca să te trezești la realitatea siciliană.
Stomac fericit
Când ești în Italia, e greu ca stomacul tău să fie altfel decât în extaz. Arancini, cannoli, granita, pizza, paste, caponata, fructe exotice, înghețată, pește și fructe de mare… Eu am fost fascinată de anghinare și roșii uscate. Plus brânză, muuultă brânză.
Turismul cucerește piețele
Citisem despre atmosfera pitorească din piețele siciliene, cu vânzători care își laudă marfa și țipă din toți rărunchii în dialectul pe care doar ei îl înțeleg. Am găsit așa ceva în Capo, Vucciria, Ballaro. Tarabele cu roșii, dovlecei lungi, smochine și tot felul de alte fructe și legume, peștii uriași etalați pe un pat de gheață au fost într-adevăr niște apariții. Însă izul turistic s-a infiltrat și aici, pentru că am văzut destule condimente și borcănele cu traducere în engleză, plus suveniruri kitschoase made in China. Hai că mi s-a făcut poftă de o vizită la Obor!
Trăgând linie…
Palermo nu e pentru cei slabi de inimă, care vor să admire ordine și curățenie oriunde privesc pe stradă. Lor le recomand Zurich sau Stockholm. În schimb, dacă vrei să-ți testezi zenul, să-ți ascuți simțurile și ești gata să respiri o atmosferă încinsă (din toate punctele de vedere), fă-ți bagajele pentru Sicilia!
Mergem si noi peste 2 saptamani. Nici eu nu stiu cum de ajungem acolo, n-a fost intentionat :)) Mergem la mare, si cu speranta unui stomac fericit 🙂
Super, să fie cu distracție, relaxare, soare și ce vă mai doriți! Eu zic că stomacul va fi cu siguranță fericit 😀