Balcoane și povești urbane

Am crescut între blocuri şi betoane, aşa că sunt familiară cu balcoanele aranjate ca nişte sertare uriaşe, urmând linii monotone sau, dimpotrivă, foarte diverse, unul mai fistichiu ca altul. Chiar dacă, la prima vedere, blocurile par construite fără imaginație sau gust, asta nu înseamnă că balcoanele lor nu pot fi admirate pentru linii, forme, culori sau jocuri de suprafețe.

asmita-gardens

Nu ştiu cât de bine face eterogenitatea asta la aspectul urbanistic al oraşului, dar e un prilej tare bun de a-ţi pune creativitatea la bătaie şi de a visa cu ochii aţintiţi spre cutiile de beton, geam sau termopan. Fiecare balcon e ca un canal TV unde poți descoperi fel și fel de elemente interesante – crâmpeie de viață. Mai ales dacă reușești să arunci un ochi și pe ferestre, îți poți face o impresie despre cotidianul celor care trăiesc acolo, poate un pic și despre pasiuni sau felul de a fi.

munchen balcoane portocalii

Când eram mică, făceam orele de desen la etajul patru al unei clădiri din centrul orașului, vizavi de care vedeam un bloc cu balcoane diferite, majoritatea fără geamuri, ticsite cu tot felul de lucruri și amenajate în cele mai variate moduri. Țin minte că inventasem un joc cu o colegă (pe vremea aia nu aveam telefoane mobile :P): una dintre noi își alegea un balcon, se uita cu atenție la el, apoi se întorcea cu spatele, iar cealaltă putea întrebări despre aspectul său: câți clești sunt pe frânghie? Ce culoare au florile? Ce se află agățat în cui? etc.

Acum, când merg în vacanțe urbane, îmi place să privesc (prin) ferestre și balcoane și să mă las furată de priveliștea din micile cu(i)buri. Unele mă impresionează prin geometria perfectă, altele prin plantele și florile care le împodobesc, altele prin forma ciudată, în timp ce altele îmi stârnesc amuzamentul datorită obiectelor pe care le colecționează sub acoperiș.

balcon-belgrad balcon-belgrad-serbia

Așa că data viitoare când sunteți printr-un oraș nou și v-ați plictisit sau credeți c-ați văzut deja tot și nimic nu vă mai poate surpride, eu vă sfătuiesc să vă îndreptați atenția spre balcoane. Cine știe, s-ar putea să descoperiți acolo povești mai frumoase și mai vii decât cele spuse de obiectivele turistice 🙂

Articol publicat pe România Pozitivă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.