Design yourself – Karim Rashid

Design yourself este o carte despre cum să ne regândim viaţa prin prisma designului, cum să ne dezvoltăm şi să organizăm spaţiul în care trăim şi muncim, dar şi viaţa şi relaţiile. Carte e un fel de-a spune – de fapt este mai mult o revistuţă glossy foarte, foarte colorată. Nu are poze, însă design-ul original le înlocuieşte cu succes. Pe mine personal m-a relaxat foarte mult această lectură, chiar dacă grafica poate părea cam obositoare, iar nuanţele folosite, prea tari.

Dincolo de a-şi prezenta concepţia despre design, Karim Rasid oferă stări de spirit, sfaturi, idei motivaţionale, servite într-o explozie de culori şi fonturi. De fapt, autorul nu spune cine ştie ce noutăţi, ci doar chestii pe care le ştim, dar pe care din când în când nu e rău să ni le mai amintească cineva. Pentru că uneori le uităm.

bar karim rashid

Foto: karimrashid.com

Câteva citate:

„De fiecare dată când cumpăraţi ceva pentru casă, scăpaţi de altceva. Căutaţi un echilibru. Oamenii tind să acumuleze mult mai mult decât au nevoie. Când cumpăraţi un vas, scăpaţi de un altul. Când scapi de lucrurile pe care nu le mai doreşti, viaţa ta devine mai plină. Lucrurile pe care le păstrezi devin mai valoroase.”

design yourself karim rashidLa sfârşitul zilei sau în weekend, a găti poate fi ceva foarte relaxant. Vă concentraţi pe ceea ce trebuie să faceţi şi alte probleme din viaţa voastră dispar în fundal. Mergeţi la alimentară sau la piaţă, luaţi ceea ce aveţi nevoie (şi asta ar trebui să fie o experienţă estetică) şi apoi le aduceţi acasă, spălaţi, curăţaţi, tăiaţi şi coaceţi. Este o activitate cu adevărat eliberatoare de stres – voi şi cu cartea voastră de bucate, şi cu oalele voastre frumoase, şi totul se întâmplă aşa cum decideţi voi că se va întâmpla. Când cina e gata şi staţi în faţa ei, simţiţi un sentiment fanstastic al unei realizări.”

„Nu puteţi cere prea mult de la prieteni. Trebuie să îi acceptaţi aşa cum sunt, cu bunele şi cu relele, cu caracteristicile, obiceiurile şi valorile lor, că credeţi în ele sau nu, etc. Adevărata prietenie se bazează pe respect şi nu pe a avea o clonă a voastră înşivă. Lumea ar fi un loc mai onest dacă ne-am întâlni numai cu prietenii pe care dorim cu adevărat să-i vedem – cei de care cu adevărat ne pasă.”

„Iubirea oferă posibilităţi, nu răspunsuri.

O greşeală crucială într-o relaţie este a forţa pe cineva să fie nu propria-i persoană, ci o imagine a cui gândiţi voi că trebuie să fie. Gândiţi-vă la lucrurile pe care le cereţi de la acea persoană. V-ar satisface acele cerinţe nevoile voastre? Nu le cereţi, de fapt, să se ocupe de propriile voastre lipsuri? Nu sunt de fapt lipsurile pe care le vedeţi în celălalt slăbiciunile voastre?”

„Indiferent de cum arată, părţile voastre aparţin unui tot. În momentul în care puneţi un cuţit pe faţa voastră (chirurgia plastică), designul se destramă. Şi care e scopul? De ce încearcă toată lumea să arate exact ca toată lumea? Fiinţele umane nu sunt create pe linia de asamblare. Diferenţele noastre ne fac speciali. Învăţaţi să le preţuiţi.”

Nu ascundeţi elementele designului vostru personal, care ar putea să se transforme în activele voastre cele mai de preţ. Dacă aveţi umerii largi, puneţi-i în evidenţă. Dacă aveţi urechi clăpăuge, arătaţi-le. Dacă aveţi un nas mare, fiţi mândru de el. Acestea sunt elementele care vă fac pe voi VOI.”

„Nu vă fie teamă de culori, folosiţi-le. Renunţaţi la negru.”

canapea karim rashid

Foto: karimrashid.com

„A fi deosebit şi creativ este mult mai important decât a fi la modă. Nu cumpăraţi mărci, cumpăraţi ceea ce vă stă bine.”

Oamenii care încetează să înveţe încetează să viseze. În fiecare seară când vă aşezaţi în pat, întrebaţi-vă ce aţi învăţat în acea zi. Încercaţi să învăţaţi ceva nou în fiecare zi.”

„O vacanţă ar trebui să ne ajute să ne regenerăm şi să învăţăm. Vacanţele ar trebui să ne hrănească. A nu face nimic e lucrul cel mai obositor din lume. De ce credeţi că oamenii se întorc terminaţi din vacanţă? Pentru că nu au făcut nimic nou, nu au absorbit nimic nou.”

Cartea poate fi cumpărată de aici.

2 thoughts on “Design yourself – Karim Rashid

    1. Andra :) Post author

      Eu am primit-o cadou 😀 E cam greu să scoţi chestii inteligente noi, cam toate cărţile de genul ăsta reiau nişte concepte deja existente, pe care le ambalează în fel şi chip 😉

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.