Început de 2012 în Barcelona (1)

Recunosc că am oroare de Revelion şi de toată tevatura asta din jurul lui. Anul ăsta a avut însă un sfârşit de an perfect. Am petrecut o mini-vacanţă de trei zile la Barcelona, iar Revelionul a fost… ca şi cum n-ar fi fost. Asta pentru că 1. temperatura a urcat până la 17-18 grade ziua; 2. cam peste tot era verdeaţă; 3. nu am făcut nimic în sensul „tradiţional” în noaptea dintre ani, gen şampanie, ieşit în stradă, artificii, petarde, lamulţănit, etc., ci… am dormit 😀 Exact ca într-o noapte obişnuită.

Acum despre Barcelona: e un oraş frumos, asta e clar.

După o aterizare cu emoţii din cauza turbulenţelor, am avut parte încă din aeroport de un apus de vis.

apus-barcelona-aeroport

Clădirile sunt îngrijite, unele foarte simple, simetrice şi cuminţi, altele excesiv de împopoţonate, încărcate cu tot felul de ornamente dichisite. Interesante mi s-au părut anumite acoperişuri, cu terase şi verdeaţă sau terminaţii care aduc a turle de castel.

barcelona-detaliu-cladire

cladire-barcelona-spania

detaliu-cladire--barcelona

Ne-am plimbat mult-mult, în special pe jos, dar am fost un tur şi cu autorcarul turistic. Traficul e de nota 10, sunt multe străzi (chiar şi mari) cu sens unic aşa că se circulă fără probleme. Metroul are o reţea care acoperă cam tot oraşul, cu multe staţii, iar trenurile arată foarte bine, în comparaţie cu ce e prin alte locuri.

strada-in-barcelona

Ca de obicei, m-au încântat străduţele înguste, pitoreşti, cu balcoane pline de rufe colorate, alături de zidurile vechi din Barrio Gotico. Sunt şi clădiri ultra-moderne, din sticlă, însă majoritatea sunt bine integrate în specificul zonei, aşa că nu deranjează prea mult.

straduta-in--barcelona

La multe magazine mici poarta de închidere (sau cum s-o numi) este vopsită cu graffiti; în unele cazuri sunt măzgălite pur şi simplu nişte linii, dar mai sunt şi unele pictate cu talent, reflectând specialitatea buticului.

barcelona--magazin

Rambla, un trotuar pe mijlocul străzii fremătând de lume, e un adevărat podium al diversităţii. Peste tot sunt o grămadă de asiatici – turişti, dar şi locuitori -, vânzători de poşete „originale”, tineri nonconformişti, bătrâni neajutoraţi în scaune cu rotile, oameni obişnuiţi, căţei jucăuşi scoşi la plimbare. O populaţie foarte pestriţă. M-am mirat să constat că mai vorbită decât spaniola este catalana, o limbă care mie mi-a sunat a chineză cu portugheză şi ceva spaniolă.

piata-in-barcelona

Arcul de triumf este situat pe un bulevard larg, mărginit de felinare dacă nu ciudate, atunci cel puţin diferite de cele obişnuite.

arc-de-triumf-barcelona-detaliu

arcul-de-triumf-barcelona

felinar barcelona

Am fost şi pe plajă, am admirat portul şi statuia lui Columb.

port-barcelona3

statuie-cristofor-columb-barcelona

port-barcelona-apus

port-in-barcelona

Un alt apus superb, văzut printre palmieri şi copăcei ciudaţi, a fost cel de la Grădina Botanică, unde ne-am plimbat printre tot felul de plăntuţe specifice zonelor mediterane. Cu ocazia asta mi-am dat seama că încă n-am vizitat Grădina Botanică din Bucureşti 🙂

vedere--spre-barcelona-din-gradina-botanica

CONTINUARE

14 thoughts on “Început de 2012 în Barcelona (1)

  1. Andra :)

   Multumesc, la fel si tie! 🙂
   Intr-adevar, pozele nu pot sa surprinda in totalitate sentimentele pe care le ai cand esti la fata locului.

   Reply
 1. Andreea

  Spania este pe “Todo” list de ceva vreme…Ce ai scris/descris ma face sa schimb o idee prioritatile.. 😀

  Reply
 2. Giulia

  incep sa ma gandesc ca trebuie sa fac o lista cu locurile pe care vreau sa le vizitez. barcelona este un oras foarte frumos si ma bucur ca te-ai distrat. nici eu nu am vrut sa fac nimic in noaptea de revelion, dar pana la urma a iesit ceva dragut, planuit in ultimul moment

  Reply
  1. Andra :)

   Intr-adevar, e un loc tare colorat si vesel care merita vizitat 🙂
   De obicei chestiile spontane au cele mai mari sanse de reusita, mie asa mi se pare 😀

   Reply
 3. Pingback: Început de 2012 în Barcelona (2) « Zâmbet şi sănătate

 4. Pingback: Weekend la Cluuj « Zâmbet şi sănătate

 5. Pingback: O seară relaxantă la Grădina Botanică din Bucureşti « Zâmbet şi sănătate

 6. Pingback: Barcelona en Colors « Zâmbet şi sănătate

 7. Pingback: Must see în Munchen: Grădina Botanică | Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.