Cum să faci ordine în dulapul cu haine

Aţi încercat vreodată sentimentul de uşurare după ce aţi făcut ordine în şifonier şi aţi scos de-acolo un vraf de haine pe care nu le-aţi mai purtat de secole, le-aţi pus frumos în sacoşe şi le-aţi dat? Este o senzaţie minunată de eliberare, de „alungare a spiritelor rele” chiar, aş putea spune.

Nu e nevoie să faci curat în toată casa dintr-un foc. Poţi să o iei pe rând, azi un dulap, mâine o comodă, apoi sertar după sertar şi tot aşa, pentru ca să nu te simţi copleşit. Pentru cei care se îngrozesc la gândul de a fac ordine în „jungla” lor, câteva sugestii:

 • Scoate toate lucrurile din locul respectiv şi sortează-le. Uite-te la fiecare în parte şi vezi ce sentimente îţi trezeşte şi dacă se potriveşte personalităţii tale de acum. Cu ocazia asta poţi redescoperi haine uitate, dar care îţi vin bine şi pe care vei vea să le porţi mai des. Bucură-te de ele!

esarfa-si-rochie-ataellier

 • Pe cele care îţi plac foarte mult şi le foloseşti des pune-le deoparte, apoi strânge-le şi aranjează-le la locul lor, eventual după culori, utilitate sau anotimp, astfel încât să le poţi găsi uşor când ai nevoie de ele.

 • Hainele şi accesoriile care nu îţi plac sau nu îţi vin nu au ce căuta la tine în şifonier. Pe cele în stare bună le poţi vinde – pe internet sau la un târg vintage – , le poţi dona, poţi face schimb cu prietenele tale sau cu alte fete la Schimb de haine. De unele lucruri nu vrei să te desparţi: o soluţie în cazul acesta ar fi recondiţionarea. Dacă eşti creativă şi ai puţină îndemânare le poţi aranja chiar tu, iar dacă ai nevoie de ajutor poţi apela la o croitoreasă bună. Pune hainele care trebuie modificate într-o cutie sau pungă la vedere, ca să-ţi aminteşti să te ocupi de ele.

haine-magazin-florenta1

 • Acum, partea cea mai grea: ce faci cu lucrurile „călduţe”? Adică acelea după care nu te omori, dar parcă nu le-ai arunca? Câteva întrebări ajutătoare:

1. Am folosit acest lucru în ultimul an? Dacă nu, de ce să-l mai păstrezi? Nu te ajută la nimic un lucru pe care ai uitat că îl deţii sau nu ştii unde este.

2. Voi avea nevoie de el la un moment dat? Asta e întrebarea cea mai grea, pentru că mulţi merg pe principiul „Las’ să fie acolo”. Nu ai nevoie de 10 echipamente sportive dacă faci sport doar o dată la câteva luni. Sau de 7 cămăşi office dacă la serviciu te duci mereu îmbăcată în tricouri, blugi şi tenişi. Sau de un vraf de reviste pentru decorarea casei pe care nu o deţii încă. Plus că multe dintre informaţii le poţi găsi pe internet.

3. Ar fi greu de achiziţionat un altul, dacă ar fi nevoie? Dacă utilizezi un lucru foarte rar, poate fi mai convenabil să-l cumperi sau să-l închiriezi atunci când ai nevoie, decât să-l depozitezi.

 • Alege accesoriile şi hainele asupra cărora eşti nehotărâtă şi pune-le într-o cutie cu data pe ea. Aşeaz-o într-un loc unde nu umbi foarte des şi las-o o perioadă acolo, apoi, peste ceva timp, şase luni sau un an, sortează lucrurile din nou. Dacă nu ai simţit lipsa niciunui articol şi nu l-ai căutat, înseamnă că nu mai merită să-ţi ocupe locul degeaba în şifonier. Deci, out din viaţa ta.

După aceste schimbări vei simţi că ţi-ai recucerit spaţiul personal şi că acum acesta te reprezintă mai bine. Plus că găseşti mult mai uşor obiectele care îţi trebuie 🙂

10 thoughts on “Cum să faci ordine în dulapul cu haine

 1. Oana S.

  De haine mă despart destul de ușor, dar de accesorii, mai ales de poșete, deloc. Și unele le am de când eram prin gimnaziu, sunt chiar copilărești, dar acum că mă gândesc mai bine, aș putea să le folosesc pentru a pune în ele diverse eșarfe sau alte accesorii 🙂

  Reply
 2. DianaEmma

  Dar ce bine m-am simțit după ultima curățenie, în septembrie… adică aia cu sortat haine și dat ce nu trebuie… că așa, fac săptămânal.
  Adevărul e că… prea mă agățam de niște haine. 😀

  Reply
 3. Andra :)

  Si mie mi-a fost greu sa ma despart de unele haine, desi nu puteam sa le mai port din diverse motive. De-abia dupa ce am scapat de ele mi-am dat seama ca nu le simt deloc lipsa 😀

  Reply
 4. Oana

  Eu intotdeauna gasesc chestii de dat la prietene cand fac ordine. Si ele la fel, ca nu ne jenam, asa ca prin asta ne facem niste bucurii. Asa m-am ales in ultimele 3 luni cu o pereche de balerini, o camasa si tricouri si prietenele mele cu tot felul de fuste si toale de club pe care le primisem si eu si nu le-am purtat :)).

  Reply
 5. Andra :)

  Esti norocoasa 🙂 Eu cu prietenele n-am facut schimb pana acum, dar am fost la niste intalniri organizate de schimbat haine, foarte fain. Scriu in curand si despre asta 😉

  Reply
 6. Pingback: N-am nimic de îmbrăcat! – Judie Taggart, Jakie Walter « Zâmbet şi sănătate

 7. Pingback: Cum să menţii ordinea în lucrurile tale « Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.