Învățăm și din reușite, nu doar din eșecuri

O grămadă de articole motivaționale vorbesc despre cât de important e să înveți din eșecuri. Cum, de fapt, nereușitele sunt niște super-profi dacă știi să le înțelegi și să-ți adaptezi abordarea, iar greșelile nu fac decât să te motiveze să-ți atingi obiectivele.

Suntem pe fast-forward, așa că trecem rapid de la o activitate la alta, din dorința de a economisi timp, inclusiv în momentele “de top”.

Cu toate astea, cred că și succesele merită o mini-analiză. Un debriefing. O pauză de bucurat și respirat. Te-ai simțit bine într-un anume context? Ai avut o vacanță grozavă? Ți-a ieșit bine un proiect? Înainte să treci mai departe, pune un pic lupa pe situațiile astea fericite.

spatiu-cu-luna-seneca-anticafe

Din când în când, zic că e bine să luăm pulsul vieții noastre. Să ne oprim, conștientizăm ce ne face inima să bată pe ritmurile fericirii și să învățăm cum putem s-o aducem acolo mai des. 

Ce te-a ajutat să ai un rezultat atât de bun? Ce ți-a dat aripi? Care au fost ingredientele succesului în situația respectivă? Ce te-a bucurat cel mai mult? Poți “fura” ceva din experiența asta?

Ia un pix sau un laptop și scrie răspunsurile. Pe limbajul tău, cu bullets sau mult text, cum ți-e mai comod. Acum ai câteva idei ca să creezi și altă dată un efect similar. Nu e cazul să te limitezi la ele, dar sunt de folos când ești în pană de soluții sau creativitate.

Experiențele frumoase merită savurate îndelung, nu mâncate ca un hamburger sec, cu îmbucături mari și grăbite. Așa că provocarea pe care (mi-)o lansez e să punem pauză inclusiv după succese, să vedem ce a mers, ce ne-a plăcut și cum putem importa lucrurile astea bune în experiențele viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.