Feniculul, surpriza din salată

Acum câţiva ani, într-o seară frumoasă de toamnă, stăteam pe terasa unui restaurant cochet de pe malul lacului Como. Am studiat un pic meniul, apoi m-am decis asupra unei salate. Am dat peste câteva ingrediente necunoscute în listă, dar am zis să mă risc, cu ocazia asta mai învăţ şi eu ceva nou şi-mi îmbunătăţesc vocabularul în limba italiană. Printre foi de salată, roşii, ridichi şi morcovi, am simţit o legumă cu o textură fragedă şi gust de… pastă de dinţi. Luând-o prin eliminare, am ajuns la concluzia că ingredientul cu pricina era ceea ce în meniu se numea finocchio.

Peste câteva zile, ajunsă acasă, am mers glonţ la internet să aflu ce-i cu acest minunat specimen exotic, al cărui gust nu-l mai simţisem la vreo masă. Am descoperit că este vorba de fenicul, o plantă foarte… corcită: se asemănă cu mărarul la frunzuliţe, cu ceapa verde la bulb şi are gust de anason!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Feniculul face furori în bucătăria mediteraneană, iar italienii îl iubesc aşa mult, că i-au dat şi altă semnificaţie (căutaţi pe net dacă sunteţi curioşi :D). Se poate servi crud, în salate, sau la cuptor, ca garnitură pentru friptură, alături de alte legume. Din fenicul se face chiar şi piure sau supă-cremă. Nu în ultimul rând, se poate prepara şi servi ca ceai – infuzie (din seminţe).

Are multe beneficii pentru sănătate, fiind tonic şi antispastic. Ajută la digestie şi la tratarea unor afecţiuni, ca balonare, colici, bronşită, dureri de gât etc.

Zilele trecute am dat peste fenicul la Mega Image şi toate amintirile din acea frumoasă vacanţă mi-au revenit în minte, aşa că am cumpărat o bucată ca să sărbătoresc! Am făcut o salată simplă de primăvară, cu morcovi, ridichi, leurdă, untişor (o plantă, nu unt :P), mix de salată şi, desigur, fenicul.

Aţi mâncat vreodată fenicul? Cum vi s-a părut?

3 thoughts on “Feniculul, surpriza din salată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.