Jamie Oliver’s Food Revolution

serial (2 sezoane a câte 6 episoade) despre demersul lui Jamie Oliver de a schimba obiceiurile alimentare distructive ale americanilor –

jamie oliverJamie Oliver merge în Huntington, West Virginia, pentru a stopa explozia de obezitate, diabet şi boli cardiovasculare care îi afectează pe locuitori, într-un oraş care conduce în topul celor mai nesănătoase localităţi din Statele Unite. Misiunea sa nu este deloc uşoară.

Iniţial, Jamie este privit cu scepticism de locuitorii apatici şi resemnaţi, se confruntă cu eşecuri, respingere din partea presei, iar iniţiativele sale sunt frânate de birocraţie şi resursele financiare limitate ale instituţiilor de învăţământ. Obiceiurile alimentare par de neclintit, dar la fel este şi hotărârea sa de a-i determina pe americani să se hrănească mai sănătos.

În cadrul şcolilor şi grădiniţelor, Jamie propune variante de meniuri mai sănătoase pentru copii şi adolescenţi, încercând să implice deopotrivă părinţii şi profesorii. Deschide o bucătărie unde oamenii pot veni pentru a învăţa să gătească. Face cunoştinţă cu problemele familiilor americane, unde obezitatea s-a răspândit alarmant chiar şi în rândul celor mici, creând o generaţie de copii care ar putea trăi mai puţin decât părinţii lor. Vorbeşte în mass-media despre problemele de alimentaţie şi sănătate şi duce o campanie pentru a convinge autorităţile să aloce mai multe resurse pentru prevenirea obezităţii. Încet-încet, lucrurile se mişcă, iar vechii duşmani îi devin prieteni.

Câteva secvenţe interesante:

 • copiii de 6 ani de la o grădiniţă întâmpină dificultăţi în a identifica legume comune, ca roşia, vânăta sau conopida

 • experiment eşuat cu mc nuggets

 • flash mob muzical cu şi despre gătit

Episoadele le găsiţi integral pe Youtube.

—-

Sursă imagine

6 thoughts on “Jamie Oliver’s Food Revolution

 1. roberts

  e remarcabil ce face omul asta! si trist, in egala masura, ca niste copii de 6-7 ani nu stiu ce-s alea legume….la noi, oare, daca i-ar intreba careva, care ar fi raspunsurile???:)

  Reply
 2. Andra :)

  M-am intrebat si eu daca ai nostri copii ar sti sa deosebeasca legumele… zic totusi ca n-ar avea probleme, mai ales la rosii, cartofi etc. 🙂

  Dar, asa cum zici si tu, Catalin, problema e daca peste vreo cativa zeci de ani le vor mai recunoaste. Cred ca asta depinde de parinti si de tendintele din societate cu privire la mancare. Daca ne ducem tot inainte spre semi-preparate si fast-food, ma cam indoiesc…

  Reply
 3. Oana Sălcudean

  Mă mai uit la Jamie atunci când îl prind la TV. Îmi place ce face și mi se pare cel puțin dubioasă reacția celor care au impresia că el vine să atace. Multe din problemele americanilor (și nu numai) țin în primul rând de lipsa bunului simț… părerea mea.

  Reply
 4. Pingback: Miercurea fără (prea multe) cuvinte: Bookfest 2012 « Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.