Mituri şi prejudecăţi despre ceai

Cred că cele mai multe prejudecăţi despre ceai provin din asocierea acestei băuturi cu infuziile de plante medicinale, fără a cunoaşte multitudinea de tipuri şi combinaţii care se pot face utilizând frunze de ceai, flori, fructe, condimente şi alte plante. Din ce am auzit până acum în jurul meu, oamenii au multe păreri preconcepute despre ceai, deşi nu au mai băut de mult timp unul sau nu au gustat niciodată o infuzie preparată din frunze de ceai.

Mituri despre ceai

1. Este pentru oameni bolnavi

Se ştie că ceaiurile şi infuziile au anumite proprietăţi curative, fiind benefice pentru a combate mici afecţiuni, sau complementare tratamentelor medicamentoase. Însă anumite ceaiuri au şi efecte revigorante, tonice, fiind foarte potrivite pentru a ne îmbunătăţi starea de spirit. Sunt sute de combinaţii de încercat, deci nu vă limitaţi la plantele medicinale amare cu care probabil aţi făcut cunoştinţă în copilărie când eraţi răciţi. În plus, a bea ceai alături de persoane dragi poate fi un bun prilej de relaxare şi apropiere sau de împăcare şi linişte.

cescuta-cu-ceai-infinitea

2. E mai mult apă fiartă

Din cauza aromelor amplificate artificial de industria alimentară, poate fi uneori greu să descoperim gusturile simple şi naturale dintr-o cană cu ceai adevărat. Unele ceaiuri la plic sunt foarte slabe calitativ, motiv pentru care puse în apă nu dau un gust prea intens. Este adevărat că pliculeţele sunt mai practice, însă dacă doriţi să vă bucuraţi de o aromă mai profundă alegeţi ceaiurile la punguţă şi preparaţi băutura cu ajutorul unei strecurătoare sau a unor pliculeţe infuzoare. Pentru orice variantă aţi opta, nu exageraţi cu cantitatea de ceai infuzată. Respectaţi instrucţiunile de preparare, altfel riscaţi să iasă un ceai prea amar sau prea tare pe care nu-l veţi putea bea. Şi încă ceva: ţineţi cont de temperatura apei şi de timpul de infuzare; dacă nu sunt corespunzătoare tipului de ceai, acestea pot altera calitatea băuturii.

3. Are prea multă cofeină

Conţinutul de cofeină din ceai variază în funcţi de tipul şi concentraţia infuziei. Depinde şi de cât de des şi în ce cantităţi bem ceai. Ceaiul negru are într-adevăr mai multă cofeină decât alte sortimente, însă avem varianta infuziilor de fructe, flori şi condimente.

ceai-de-fructe-salutul-primaveri-d-oro-tea

4. Ice tea-ul din comerţ = ceai

Firmele de băuturi răcoritoare mizează tot mai mult pe ice-tea-ul îmbuteliat, mai ales vara, promovând intens consumul acestuia şi scoţând în evidenţă proprietăţile ceaiului, în special cel verde. Ice tea-ul din comerţ se găseşte totuşi într-o varietate foarte redusă, are arome, coloranţi şi foarte, foarte mult zahăr. E un pseudo-ceai care nu prea mai oferă nimic din beneficiile celui proaspăt şi neîmbuteliat. De aceea nu vi-l recomand, mai ales în cantităţi mari. Dacă vă place ceaiul rece, faceţi-l voi acasă, preparând un ceai fierbinte pe care îl lăsaţi apoi să se răcească.

5. Nu se poate bea când afară este cald

Deşi mulţi nu concep să bea ceva cald vara, ceaiul se poate servi pe tot parcursul anului. Acesta acţionează ca un regulator termic natural: pe vreme rece, o ceaşcă de ceai fierbinte ajută corpul să-şi păstreze căldura; vara, ceaiul cald răcoreşte, deoarece creşte uşor temperatura corpului, fărcându-l să transpire şi să se răcească în mod natural. Dacă totuşi nu vă încântă ideea unui lichid cald când afară sunt temperaturi ridicate, există varinta răcirii acestuia şi a servirii cu cuburi de gheaţă. În special infuziile de fructe şi flori sau mentă cu puţină lămâie sunt răcoritoare şi foarte aromate.

ceai rece de vară

6. Toate ceaiurile au acelaşi gust

Caramel, papaya, piper, ciocolată, marţipan, căpşuni, prune afumate, vanilie. Sunt ingrediente distincte, cu arome şi note distincte. Ca să simţi gustul lor într-o infuzie, este necesar să acorzi atenţie ceaiului. Din păcate, suntem prea puţin dispuşi să savurăm alimentele şi băuturile pe care le consumăm, motiv pentru care nu simţim niciun gust deosebit dincolo de apa fiartă atunci când servim un ceai. Ceaiurile se găsesc într-o varietate foarte mare, trebuie doar să încercaţi câteva combinaţii exotice şi neaşteptate şi nu veţi mai crede despre ceai că este o băutură monotonă.

7. Este pentru oameni bătrâni

Probabil asocierea aceasta se face datorită faptului că bătrânii folosesc destul de des ceaiurile ca medicament, lăudându-le calităţile curative. Dacă mergeţi în mai multe ceainării veţi constata că sunt locuri liniştite, dar colorate şi pline de viaţă, că au un puls al lor, diferit de al cluburilor, însă la fel de tineresc şi prietenos.

Sinceră să fiu, nici pentru mine ceaiul nu a însemnat mare lucru până când nu am văzut meniul unei ceainării, acum vreo câţiva ani, moment în care am făcut cunoştinţă cu această licoare. Am rămas uimită de cât de multe tipuri de ceaiuri există şi am fost plăcut impresionată de gustul delicat, dar pregnant al băuturii. Aşa că dacă vreţi să cunoaşteţi experienţa unui ceai adevărat, treceţi peste prejudecăţi. Puteţi merge într-o ceainărie sau vi-l puteţi prepara acasă; îl puteţi cumpăra din multe magazine, dar şi online.

8 thoughts on “Mituri şi prejudecăţi despre ceai

  1. Oana S.

    Cel mai bun ceai pe care l-am băut a fost în Cărturești, în urmă cu câțiva ani, vreo 2. Probabil m-am lăsat influențată și de atmosferă, și de cărți, și de muzică, și de setul de ceai… acasă nu-mi prea vine să-l prepar, aștept parcă zilele cu răceală și atunci mai beau și eu puțin.

    Reply
  2. Andra :)

    Da, si eu cred ca atmosfera conteaza foarte mult. Parca are un gust mai bun cand il bei din cescute colorate, inconjurata de carti si prieteni

    Reply
  3. cristinaralu

    Love the post, exact realitatile si tabu-urile despre ceai :)) Ceaiul e o arta pentru suflet si papilele gustative si ar trebui ca toata lumea sa o respecte pt ceea ce e, nu neaparat sa o si placa … Si da de acord, parca ceaiul are o aroma si mai buna daca e preparat in ceainice dragute si cescute pe masura.

    Reply
  4. Andra :)

    De-asta imi plac atat de mult ceainariile, sunt pline de lucruri care-ti incanta simturile: accesorii pentru ceai, lumanari, muzica, lumina calda, mirosuri placute si perne moi

    Reply
  5. Pingback: Datina ceaiului – Lam Kam Chuen « Zâmbet şi sănătate

  6. Pingback: Ceaiul în lume – curiozităţi | Zâmbet şi sănătate

  7. Pricop Sorin daniel

    Buna ziua,
    Mi-a placut mult setul pentru ceai din prima imagine din cadrul acestui articol si, in acest sens, va rog sa ma ajutati cu detalii deoarece doresc sa cumpar si eu unul.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.