Reţeta sănătăţii perfecte – Patrick Holford

reteta sanatatii perfecteÎn general nu mă prea încântă chestiile „perfecte”, mi se pare că încurajează o vânare de vânt şi nu ţin cont de faptul că suntem diferiţi. Cu toate astea, am cumpărat „Reţeta sănătăţii perfecte” pentru că, răsfoind-o, am dat de informaţii interesante.

Mi-a plăcut tare mult citatul ăsta: „Sănătatea nu este totul. Dar, fără sănătate, totul nu înseamnă nimic”. E simplu, dar exprimă atât de bine faptul că ne dăm seama cât de mult înseamnă sănătatea atunci când nu o avem.

Ca să devenim şi să ne menţinem sănătoşi, autorul sugerează obţinerea echilibrului pe mai multe paliere:

  • Nutriţia optimă – echilibrul organismului din punct de vedere chimic
  • Condiţia fizică – echilibrul la nivel fizic
  • Atitudinea potrivită – echilibrul la nivel mental şi emoţional
  • Un mediu sănătos – creează condiţii optime de trai

Liantul acestora este dimensiunea spirituală, conectivitatea cu ceilalţi, cu mediul şi cu noi înşine.

Pentru îmbunătăţirea sănătăţii sunt propuşi şase paşi, fiecare cu durata de o săptămână.

1. Supraîncărcaţi-vă cu energie

Se recomandă evitarea stimulentelor şi a substanţelor toxice de tipul cafea, tutun, zahăr, medicamente, băuturi răcoritoare, punându-se accentul pe consumul de alimente cu valoare nutritivă ridicată, săţioase, şi reducerea stresului.

2. Reglaţi-vă digestia

„Nu sunteţi ceea ce mâncaţi, sunteţi ceea ce puteţi digera şi absorbi”. Este o observaţie pertinentă, care îndeamnă la păstrarea sănătăţii sistemului digestiv şi la consumarea a cât mai multe fibre. Piramida propusă mi se pare mai potrivită decât varianta clasică: fructe şi legume la bază, apoi carbohidraţi complecşi, urmaţi de proteine şi, la vârf, grăsimi.

3.  Echilibraţi-vă hormonal

Hormonii se numără printre cele mai puternice substanţe chimice din organism. Potrivit autorului, anumite alimente, fiind bogate în fitonutrimente, influenţează echilibrul hormonal şi sănătatea. Printre acestea se află citricele, grâul, hameiul, ovăzul, chimenul dulce, ţelina, ginsengul şi rubarba.

4. Detoxificaţi-vă organismul

Se spune că aşa cum facem curăţenie în locuinţă, la fel şi organismul nostru are nevoie de detoxifiere. De aceea, în această săptămână se propune consumul de fructe şi legume din abundenţă, alături de multă apă, şi consumul moderat de cereale, peşte, uleiuri, nuci şi seminţe. Pentru purificarea vieţii se recomandă curăţenia generală într-o cameră din casă, masajul şi meditaţia înainte de culcare

5. Stimulaţi-vă imunitatea

Imunitatea este ca o echipă de medici, mereu gata să sară în ajutorul organismului când acesta este ameninţat. Aceasta trebuie însă sprijinită şi prin consumul de alimente care conţin vitaminele A, B, C, E, calciu şi magneziu, fier, zinc, seleniu. Duşmanii sistemului imunitar sunt: fumul, poluarea, pesticidele, aditivii alimentari, stresul, obezitate sau subnutriţie, un echilibru incorect în alimentaţie, insuficienta activitate fizică, anomaliile genetice, infecţiile, atitudinea negativă faţă de viaţă.

6. Îmbunătăţiţi-vă memoria şi dispoziţia

Menţinerea unui nivele echilibrat de zahăr în sânge se numără printre cei mai importanţi factori pentru a păstra energia, dispoziţia şi concentrarea constante. De asemena, grăsimile bune sunt necesare pentru funcţionarea creierului şi sistemului nervos, pentru sănătatea mentală.

Pentru fiecare săptămână sunt ilustrate mai multe tipuri de exerciţii Psychocalisthenics. Pozele din carte sunt destul de clare şi prezintă explicit ce mişcări trebuie să faceţi şi cum să respiraţi pentru a relaţiona mai bine cu propriul corp şi a avea o bună condiţie fizică.

Per total pot spune că este o carte uşurică, deşi mai are şi nişte (semi)explicaţii de biologie şi chimie, pe lângă sfaturi şi sugestii. Foarte multe recomandări se repetă, probabil pentru a le băga mai bine la cap 😀 Cel mai mult vă recomand cartea pentru exerciţiile Psychocalisthenics, care sunt uşor de făcut acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.