Racoș: castel, coloane de bazalt și lac

Coloanele de bazalt de la Racoș au ajuns pe lista de vizitat cumva întâmplător, pentru că se aflau pe traseul nostru de vacanță. Când m-am uitat mai cu atenție pe Google Maps, am văzut că e și o cetate în zonă, așa că am zis să vedem ce-i acolo.

Castelul Sükösd-Bethlen

Am început cu cetatea, care e, de fapt, Castelul Sükösd-Bethlen, atestat în secolul al XVII-lea. Am plătit 15 lei pentru vizita la castel și la complexul geologic din Racoș. Mi-a plăcut mult ideea asta de a crea un “mini-hub turistic” în zonă – știi că nu vii doar pentru un obiectiv turistic, ci pentru un grup. Asociația locală care se ocupă de conservarea și protecția zonei a făcut o treabă bună. Veniturile din bilete sunt folosite la dezoltarea comunității locale și amenajarea ariei protejate.

Am primit un pliant cu povestea castelului, iar la complexul geologic, un altul, care includea și o hartă a locului.

La castel ni s-a spus că putem să ajungem până în vârf, în turn. Am urcat pe niște scări, am făcut poze, dar părea că tot nu suntem suficient de sus. Într-un final, am descoperit și urcarea misterioasă spre turnul castelului. Scările sunt înguste și abrupte, așa că am avut ceva emoții, dar odată ajunsă sus, mi-am zis că a meritat. De aici se vede tot satul, plus o parte din zidurile castelului, minunat de fotografiat prin ferestrele de piatră.

Lacul de Smarald

După încă o tură de emoții la coborâre, am ajuns cu picioarele pe pământ și am pornit spre Complexul Geologic Racoș, care conservă „manifestările vulcanice bazaltice cuaternare”. Am lăsat mașina în parcare și am mers pe jos, pe traseu, spre Lacul de Smarald, din cadrul Carierei de bazalt Brazi.

Are într-adevăr o culoare verde-albastră, care se alintă la soare în tot felul de alte nuanțe, în funcție de locul de unde îl privești.

Coloanele de bazalt

Ne-am plimbat puțin pe malul apei, după care am parcurs drumul spre Coloanele de bazalt. Exploatările de bazalt de aici s-au oprit în anii 1960, când situl a fost declarat monument al naturii. “Curgerile de bazalt aparțin primei perioade de erupție din zona Racoș, care a avut loc în urmă cu circa 1,3-1,4 milioane de ani.“ (informații din pliant).

E interesant că se văd atât de bine definite straturile atât pe verticală, cât și pe orizontală, ca niște sculpturi.

Vulcanul stins nu se vizitează anul acesta, deoarece se fac ceva filmări.

Am citit că în weekend sunt și tururi ghidate în Complexul Geologic Racoș, dar cum noi am mers în timpul săptămânii, ne-am mulțumit doar cu simpla admirare a naturii. A fost o vizită tare frumoasă, care mi-a mers la suflet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.