Savurează obișnuitul

O mâncare cu dichis, o seară magică alături de persoana specială, o priveliște spectaculoasă…

De obicei, savurăm doar lucrurile/ experiențele ieșite din comun sau pe cele care nu apar așa des în viața noastră; valoarea lor e dată tocmai de raritate, de faptul că sunt extraordinare – în afara obișnuitului.

Totuși, dacă săpăm mai bine, putem găsi bucurie, satisfacție și în lucrurile (aparent) banale. Ce-ar fi să le savurăm și pe ele, concentrându-ne pe sarcinile mărunte sau chiar pe activitățile zilnice, de rutină?

supa-thai-upstairs-rooftopProvocarea de azi: 

 1. Alege o activitate pe care o faci în mod obișnuit: călătoria cu metroul sau autobuzul, mersul, spălatul vaselor, gătitul, dușul de seară, cititul, făcutul patului dimineața etc.
 1. Delectează-te cu ea, savureaz-o, în loc să o faci pur și simplu.

Mai concret, fii conștient de:

 • Cum reacționează corpul tău
 • Ce auzi/ vezi/ miroși/ atingi
 • Ce gânduri îți trec prin minte
 • Ce senzații ai – Plăcute, inconfortabile? De ce crezi că te simți așa?

Pentru cei cărora le plac cuvintele prețioase, provocarea asta e un pas bun spre mindfulness. Așadar, dacă ești foarte ocupat și nu găsești timp separat de meditație, savurează obișnuitul.

Alege o singură activitate pe zi. Desigur, poți să variezi și să-ți stabilești în fiecare zi câte o activitate nouă. Însă într-o zi concentrează-te doar asupra unui tip de activitate. De exemplu, azi ești atent la momentele în care mergi cu autobuzul; mâine îți îndrepți atenția spre călcatul rufelor etc.

În cazul meu, mi-am dat seama că îmi place să spăl vasele ca să simt apa caldă pe mâinile mele, alături de senzația liniștitoare de a vedea farfuriile curate și chiuveta liberă. La fel și împăturitul hainelor curate, când le strâng de pe frânghie: e tare bine să le ating, să le simt texturile și să mă gândesc în ce contexte le-am purtat.

Pe mine personal acest exercițiu m-a ajutat să descopăr că pot găsi motive de satisfacție inclusiv în activitățile pe care le consideram monotone sau lipsite de orice „romantism”.

Sper să-ți fie de folos și ție! 🙂

3 thoughts on “Savurează obișnuitul

 1. Daniela

  Frumoasa provocare. Si eu, de cand am facut cursul de NLP mi-am propus , si imi si reuseste, sa traiesc in prezent. Sa fiu mai constienta de clipa prezenta si sa ma bucur de ea.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.