Ce faci când te enervează cineva?

Ți s-a întâmplat să cunoști o persoană care să te scoată grav din sărite prin idei sau comportament? Ți-ai ieșit vreodată din pepeni când un coleg ori un prieten a făcut un comentariu aparent nevinovat? Mda, întrebări retorice. Ah, și n-am zis nimic de rudele băgăcioase :))

gargui paris

Nu cred să existe un om, oricât de zen ar fi, care să nu se fi simțit vreodată enervat de atitudinea sau vorbele cuiva din jur. Sau de modul în care râde. Sau pur și simplu de prezența persoanei respective.

O antipatie feroce, primitivă începe să-ți curgă prin vene și te întrebi care e cea mai eficientă metodă să-l elimini imediat din fața ta. Nu poți să faci asta, deci… ce alternative ai?

Afișezi un chip bosumflat/ indignat, tuni și fulgeri direct sau pui supărarea la conservat și te lași măcinat de ea mai târziu, în tăcere. Senzația mea este că niciuna din aceste variante nu oferă o rezolvare benefică și, ca de obicei, răspunsul vine de la sfântul, monotonul echilibru.

Sigur, oamenii sunt liberi să spună ce doresc. Nu poți controla vorbele lor, dar poți controla modul în care reacționezi TU la ele (din capitolul “Ușor de zis, greu de făcut”). Așa că data viitoare când ești pe punctul de a te enerva, gândește-te așa:

Fiecare om cu care intri în contact, indiferent că îl apreciezi sau nu, îți oferă o lecție de viață. Fără să-și dea seama, de cele mai multe ori. Profită de ea, nu o lăsa să treacă pe lângă tine! Nu de alta, dar cu siguranță se va repeta și te va bate la cap până când o s-o pricepi.

Pune-ți două întrebări:

  1. De ce m-am enervat atât de tare?”

Până la urmă, oamenii zic un milion de aberații în fiecare zi, dar nu te înfurii la fiecare din ele. Gândește-te CE te-a atins așa rău de data asta. Ca să-ți clarifici mai bine motivul, SCRIE răspunsul – scrisul te ajută să-ți pui ordine în gânduri. Pune pe hârtie/ laptop tot ce-ți trece prin minte, necenzurat, ca să te „răcorești”.

strada-tudor-stefan-gard-colorat

  1. „Care e lecția predată? Ce pot lua bun din această interacțiune nefericită?”

  • Poate enervarea cu pricina e o ocazie să exersezi calmul, compasiunea și să pui în practică exercițiile alea de respirație pe care le-ai învățat la yoga.
  • Poate ironia sau critica primită are un sâmbure de adevăr. Cum te poți schimba pentru a deveni o persoană mai bună?
  • Poate nici nu e vorba de persoana respectivă, poate ești tu stresat și îți sare muștarul la orice mărunțiș. În cazul acesta, lecția e să te odihnești, să te mai și relaxezi.

Există aici o mulțime de “poate”, important e să descoperi lecția TA.

În plus, nu uita că e posibil să te înșeli cu privire la caracterul sau motivele “factorului enervant”. În timp, cu un pic de deschidere, antipatia se poate topi și s-ar putea să descoperi un om super-fain 😉

Citește și „Mânia de seară las-o pe dimineață”

*Articol scris cu dedicație… pentru mine, ca reminder 🙂 Mai uit din când în când ideile de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.