J. J. Rousseau despre femei şi iubire

Se spune că Jean Jacques Rousseau, cunoscutul filosof şi scriitor francez, a fost întrebat de o tânără doamnă ce calităţi trebuie să aibă o femeie pentru a face fericit un bărbat. La această întrebare, Rousseau i-a răspuns scriindu-i pe o hârtie următoarea formulă:

 • educaţie = 0, cultură = 0, frumuseţe = 0, bogăţie = 0, gospodină = 0, inimă bună = 1

Tânăra este mirată de răspuns, iar scriitorul îi explică: „O femeie care are doar inimă bună are 1. Dacă mai este şi educată şi cultă valorează 1 cu 0, adică 10. Apoi, dacă este şi frumoasă, valorează 1 cu 0 şi cu alt 0, adică 100. Şi dacă adăugăm şi alte calităţi se poate ajunge la 1.000 sau chiar mai mult. După cum vezi, toate celelalte calităţi nu au nicio valoare. Fără bunătatea inimii, ele vor fi absolut lipsite de importanţă!”

fotografii-atlasul-frumusetii

——–

PS: Povestioara asta am găsit-o într-o agendă mai veche, decupată dintr-o revistă. Nu ştiu care este sursa şi dacă aparţine cu adevărat lui Rousseau, însă raţionamentul mi s-a părut foarte simpatic şi corect.

13 thoughts on “J. J. Rousseau despre femei şi iubire

 1. Andra :)

  @Giulia: Din pacate scorpiile astea aduc prejudicii de imagine speciei feminine…

  @Kadia: Da, e un fel de matematica simbolica :))

  Reply
 2. Laura Ana

  Hey, chiar am invatat despre Jean Jacques Rousseau, la civica si despre teoria contractului social (in fine:D ) . E chiar impresionant ce a spus despre calitatile femeii, dar nu prea cred ca orice barbat e de acord ;))

  Reply
 3. roberts

  indiferent cine-a gandit asta, a fost foarte inspirat! eu cunosc femei frumoase fizic dar care din diverse motive sunt rautacioase – ca sa nu spun mai urat. Pe termen lung nu au prieteni adevarati si au ajuns sa fie ocolite. Frumusetea sufletului presupune cateodata si lupa cu tine insuti – stiu asta din proprie experienta:)

  Reply
   1. roberts

    sa stii ca da:) in alta ordine de idei mi-amintesc deo colega de facultate Care fizic nu era nici macar draguta. In schimb, avea o fire tare buna si in timp a ajuns sa fie inconjurata de multe persoane care-o iubeau. Astazi, are cariera si familie si e o persoana implinita, Imi place de ea de-o suta de ori mai mult decat alte frumoase ….dar snoabe, false si frustrate!

    Reply
    1. Andra :)

     Pana la urma, inima buna e rasplatita, eu asa cred 🙂 Plus ca bunatatea are efecte benefice si pentru sanatatea persoanei respective, e verificat stiintific. O sa scriu saptamana viitoare despre cartea in care am citit asta, e foarte interesant 🙂

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.