Noapte Bibliotecilor: 1-2 Octombrie 2011

Noaptea-BibliotecilorAvem aşa: Noaptea muzeelor, noaptea institutelor culturale, noaptea galeriilor, noaptea filmului românesc. În timpul acestor „nocturne” împrăştiate de-a lungul anului, Capitala îşi ia un aer mai boem, numai bun pentru a experimenta forme diverse de cultură la lumina lunii. De acum, şi bibliotecile au o noapte a lor : ). Se întâmplă sâmbătă, 1 spre 2 octombrie 2011, în mai multe biblioteci din Bucureşti şi din ţară.

Am prins gustul bibliotecilor vrând-nevrând, prin facultate, când mergeam la Biblioteca Naţională, spre deosebire de majoritatea colegilor mei, care preferau mai primitoarea BCU. Uşa mare şi grea, nenea de la poartă, care mă lăsa să intru cu ditamai geanta în sala de lectură, dar îmi spunea mereu să vin cu una mai mică, custodele drăguţe şi zâmbitoare, sălile înalte-înalte şi teancurile de cărţi: cam ăstea sunt amintirile mele de la Biblioteca Naţională, din timpul studenţiei.

De când am terminat cu facultatea şi masterul, n-am mai trecut pe la bibliotecă; prefer să cumpăr cărţile sau să le împrumut de la prieteni. Mi-ar plăcea ca sâmbătă noapte să redescopăr o altă faţă a bibliotecilor, mai proaspătă, departe de ideea că sunt locuri desuete, pline de praf şi cărţi vechi, în urmă cu tehnologia, frecventate doar de studenţi în sesiune sau pensionari care citesc ziarul. Pentru că, de fapt, sunt spaţii de cultură valoroase, dar prea puţin fructificate. Nu le-ar strica un stop de modernizare şi ceva mai multe evenimente: dezbateri, lecturi, lansări de carte, chiar şi târguri.

Programul şi alte detalii, aici: http://www.noapteabibliotecilor.ro/bucuresti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.