Mărţişorul, un simbol al…

…primăverii? …iubirii? …renaşterii? …consumului?

Nu ştiu câţi dintre noi cunosc semnificaţia mărţişorului sau de ce se oferă el în această perioadă când iarna se îngână cu primăvara. Totuşi, de cum se apropie sfârşitul lunii februarie (ba chiar şi mai devreme), peste tot răsar tarabe cu mărţişoare de toate felurile şi formele.

martisor simbolicFie că vorbim de bijuterii obişnuite legate cu aţă alb-roşie, de figurine din plastic, de căni sau de pietricele colorate, mărţişoarele sunt în centrul atenţiei, alături de ghiocei şi alte flori de primăvară. Ca şi celelalte sărbători, şi aceasta a fost bine marketată şi promovată în scopuri comerciale, mai ales că merge de minune ca prelungire la zilele îndrăgostiţilor – Valentine’s şi Dragobete.

După unele interpretări, firul alb şi roşu ar fi un fel de yin şi yang ce îmbină masculinul cu femininul, dar mai există şi legende cu feţi-frumoşi, zâne, cu soare, primăvară şi babe, care explică gingaşa îmbinare de culori din aţa de mărţişor. Dacă lăsăm însă la o parte poveştile din alte timpuri şi ne aruncăm un pic privirea în vitrinele magazinelor şi la târguri, vedem că în unele cazuri mărţişorul frizează kitsch-ul, este lucrat în serie şi important cu kilogramul din ţări îndepărtate, deşi, ce să vezi, e o tradiţie românească sau, oricum, din zonă. Totuşi, indiferent de formă sau ţară de provenienţă, el aduce un pic de magie în cotidian, aşa că hai să profităm de această sărbătoare pentru a ne descreţi frunţile! Până la urmă, 1 Martie e aşa cum îl facem noi: o zi cu bucurii, cu mici atenţii colorate oferite celor dragi sau pur şi simplu o zi ca oricare alta.

Nu e ceva neobişnuit să lepădăm povestea din spatele unor sărbători şi să trecem direct la partea practică, întrebându-ne: „Ce cadou cumpărăm?”

Sunt adepta darurilor practice, chiar şi atunci când vine vorba de mărţişoare şi mai ales când sunt la mijloc accesoriile lucrate de mine, aşa că prefer să creez şi să ofer broşe sau coliere care să poată fi purtate în fiecare zi din an, ducând cu ele energia unei primăveri exuberante.

Pe mine, primăvara asta m-a inspirat să visez la norişori pufoşi, coloraţi, pe care poţi să te urci şi să pluteşti în zbor, departe de problemele mărunte din fiecare zi. Vă invit să-i vedeţi aici sau aici, alături de alte accesorii vesele!

Articol publicat pe România Pozitivă

2 thoughts on “Mărţişorul, un simbol al…

 1. Aliceee_traveler

  Pana la urma toate Sarbatorile au ajuns putin prea comerciale insa Martisorul e romanesc si nu imprumutat, macar atat! Imi place mai ales cand vad femei in varsta cu martisor in piept …

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Din ce am mai citit, tradiţia mărţişorului sau ceva asemănător se întâlneşte şi în alte ţări din Balcani, dar oricum, dintre toate sărbătorile cred că e “cea mai românească” 🙂 Da, până la urmă, depinde de fiecare dintre noi cum ştim să ne bucurăm de ea, însă tare bine ar fi ca tarabele cu kitsch-uri să nu mai ocupe trotuarele, cu ocazia asta 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.