De vizitat aproape de Brașov: Cetatea Feldioara

Am citit prima dată despre Cetatea Feldioara chiar când alegeam traseul pentru vacanța prin țară de vara asta. Pozele m-au determinat să o pun fără ezitare pe listă. Și mă bucur că am făcut-o.

Cetatea Feldioara – Marienburg se află la 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara. A fost restaurată în perioada 2013-2017, iar acum arată ca nouă, păstrând totuși stilul care a consacrat-o.  

Am intrat pe poartă, în sunete de muzică medievală, și am descoperit într-adevăr o mică bijuterie atent renovată: ziduri albicioase și acoperișuri roșcate, frumos împletite cu bârne de lemn și pietre. Am explorat cu încântare fiecare colțișor și am admirat priveliștea spre casele din jur. Fiind în timpul săptămânii, erau puțini vizitatori.

Multă pace peste tot. Combinația de verde cu albastru are mereu un efect liniștitor asupra mea.

Am apreciat foarte mult că fiecare porțiune a ansamblului este marcată printr-un panou cu câteva explicații, iar în camere sunt informații despre comunitatea locală, fotografii din diferite stagii ale restaurării și mici expoziții cu obiecte tradiționale.

Fonturile sunt alese bine, ușor de citit pentru textele mai lungi și atractive pentru titluri. La o altă cetate foarte celebră m-au durut ochii și mintea să citesc niște paragrafe tipărite complet cu fonturi medievale, din alea cu multe onduleuri… Bonus, fonturi diferite în fiecare secțiune, toate la fel de neinspirate. De-asta m-am bucurat să văd că la Feldioara restaurarea a ținut cont și de aceste detalii care fac mai plăcută experiența vizitatorilor.

Într-una din încăperi poți asculta din poveștile locului direct de la o localnică, într-o înregistrare pe un ecran mare și poți citi despre istoria cetății. Practic, deși cetatea pare micuță când intri în curte, sunt multe camere de vizitat, iar în fiecare găsești câteva ceva.

Cetatea Feldioara a fost refăcută cu mult bun gust și, din ce am văzut, și-a găsit un loc bun pe scena evenimentelor culturale, găzduind periodic concerte și manifestări artistice.

Pentru adulți, taxa de intrare la Cetatea Feldioara este de 15 lei.

Dacă sunteți în vizită prin Brașov și aveți o mașină la dispoziție, faceți-i neapărat o vizită.

Biserica din sat văzută de la Cetatea Feldioara

4 thoughts on “De vizitat aproape de Brașov: Cetatea Feldioara

 1. Adriana

  Am vizitat ruinele cetății, înainte de restaurare. Nu mai rămăsese mare lucru din cetatea de odinioară. Din Brașov, se poate ajunge și cu trenul în Feldioara.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Se pare că toată lumea a vizitat cetatea asta, în afară de mine :)) Acum arată super, merită o vizită!
   Mulțumesc de menționare, e important de știut că se poate ajunge și cu trenul!

   Reply
 2. Kadia

  Am vizitat-o cu foarte mult timp în urmă, vreo zece ani în urmă, dar încă îmi aduc aminte ce priveliște superbă se putea vedea de pe zidurile ei. Am nimerit peste un târg de SF, nu stiu daca se mai tine. Dar a fost o placere!

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Ce tare, deci și mai demult se țineau evenimente acolo! Acum am auzit că sunt concerte și proiecții de filme, mi se pare un mod tare fain de a însufleți un astfel de loc.
   Da, priveliștea e de vis!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.