Locuri de văzut aproape de Timișoara

Am făcut o listă cu locuri de vizitat lângă Timișoara, pe care intenționez să o actualizez pe măsură ce descopăr noi domenii, parcuri, păduri, cetăți și alte spații de relaxare sau mișcare. La unele accesul este gratuit, în timp ce pentru altele se plătește intrare. Pentru că-mi place mâncarea bună, am inclus și restaurante care mi s-au părut mai deosebite.

*Am ordonat locurile de la cele mai apropiate de Timișoara până la cele mai depărtate, iar în calcularea distanței am folosit Google Maps.

Dacă aveți alte recomandări, le aștept cu interes în comentarii.

Pista de biciclete România – Serbia, jud. Timiș

Chiar dacă e o pistă de biciclete, se și aleargă pe ea – așa am descoperit-o eu. Șerpuiește pe malul Begăi, pe dig, trece pe lângă mai multe sate și apoi spre granița cu Serbia. Astfaltul e într-o stare bunicică pentru alergat, însă cei care merg cu bicicletele probabil că sunt zdruncinați de gropi și denivelări. Din ce am citit pe net, pista are o lungime de circa 37 km. Partea faină e că sunt și câteva terase de-a lungul ei, astfel că atunci când vrei să iei o pauză de la pedalat sau alergat, ai unde să te răcorești (La Căpițe, La Livadă, La Plaja Nouă).

Pădurea Giroc, jud. Timiș

Girocul e una dintre comunele lipite de Timișoara, iar undeva spre marginea sa există și o pădure, numai bună de plimbare. Pista de biciclete care vine din Timișoara merge chiar până la pădure, alături de șosea, deci se poate ajunge ușor și pedalând. În zonă sunt Restaurantul Flonta (la aprox. 3 km de pădure) și mini-terasele Atelier22garden și Sasha’s Pub (deschis în iulie 2021).

Pădurea Giroc, jud. Timiș

Parcul Dendrologic Bazoș, jud. Timiș

Am mers mai puțin de 20 km pentru a ajunge la Parcul Dendrologic Bazoș, ce se întinde pe o suprafață de 60 de hectare, în Bazoșu Nou, comuna Bucovăț. Intrarea e liberă, iar locul este destul de sălbatic, aproape deloc amenajat. Totuși, în weekend am întâlnit mulți oameni la plimbare, iar atmosfera e liniștită și plăcută.

Am scris mai multe în acest articol: Moment de respiro în Parcul Dendrologic Bazoș

Parcul Dendrologic Bazoș, jud. Timiș

Domeniile Murani, jud. Timiș

La 25 km de Timișoara, în comuna Pişchia, Domeniile Murani sunt un spațiu de relaxare amenajat ca la carte, creat în jurul unui vechi conac. Există locuri de joacă pentru copii, terasă-restaurant, tonete cu înghețată și dulciuri, zone de picnic, heleșteu, o mică fermă cu animale și păsări, copaci și plante exotice, inclusiv un Sequoia Gigantea.

Am scris mai multe în acest articol: Domeniile Murani – Natură și relaxare aproape de Timișoara

vizita Domeniile Murani
Domeniile Murani, jud. Timiș

Colonada și parcul din Buziaș, jud. Timiș

Buziaș, la 34 de km de Timișoara, este o stațiune balneară, unde încă domnește o atmosferă de anii ’80 (asta a fost senzația mea), cu hoteluri vechi și, din păcate, clădiri în paragină. M-a surprins că era destul de aglomerat în stațiune – multe persoane în vârstă. Mi-a plăcut colonada din parcul central, o construcție din lemn cu detalii dantelate, comparată cu cea de la Karlovy Vary (Cehia). Deși în parc se sapă în toate părțile, colonada arată fain și pare recent refăcută. Am înțeles că sunt și veverițe, însă n-am avut norocul să le întâlnesc. În parc am admirat un ditamai platanul, plantat în 1812. Pe o latură a parcului se află La Aeroport, o mică terasă amenajată în jurul a 2 avioane.

Colonada Buziaș
La Aeroport – Buziaș

Domeniul Herneacova, jud. Timiș

La circa 37 km de Timișoara, aproape de Cramele Recaș, Domeniul Herneacova își întâmpină vizitatorii cu un parc de aventură, restaurant, zonă de echitație și spații pentru diferite evenimente. Se pot face plimbări inclusiv cu bicicleta. Tarifele pentru servicii le găsești aici.

Mănăstirea Maria Radna, jud. Arad

Mănăstirea Romano-Catolică Maria Radna se remarcă printr-o biserică impunătoare, vizibilă chiar de la șosea. Scările care urcă până la biserică dau un aer regal ansamblului, mai ales în comparație cu micile case din jur. În curtea mănăstirii am văzut și un muzeu, însă era închis când am fost eu. 62 de km este distanța de la Timișoara la Mănăstire.

Am scris mai multe în acest articol: Plimbare la Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Maria Radna, Restaurant Roca Brună (județul Arad)

Mănăstirea Maria Radna, jud. Arad

Cetatea Șoimoș, jud. Arad

Aproape de orașul Lipova, la 65 km de Timișoara, Cetatea Șoimoș își flutură tricolorul nou-nouț de pe un deal mândru, în contrast cu zidurile zbârcite, arse de timp. Urcușul spre cetate este destul de abrupt, dar scurt, iar de pe drum se vede tare frumos Mureșul. Mai există și o altă urcare mai lină, deci nu trebuie să vă speriați. Cetatea pare abandonată. Nu se plătește taxă de acces.

Am scris mai multe în acest articol: Plimbare la Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Maria Radna, Restaurant Roca Brună (județul Arad)

Cetatea Șoimoș, jud. Arad

Roca Brună, jud. Arad

La 70 de km distanță de Timișoara am avut surpriza să descopăr un restaurant dichisit: Roca Brună. Are avantajul unei locații liniștite, ferită de șosea, direct în brațele naturii. Domeniul arată foarte bine și este amenajat cu bun gust, cu o arhitectură potrivită zonei. Iar mâncarea a fost delicioasă.

Am scris mai multe în acest articol: Plimbare la Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Maria Radna, Restaurant Roca Brună (județul Arad)

Roca Brună, jud. Arad
Mâncare la Roca Brună

Plaja Ghioroc, jud. Arad

Pe malul lacului Ghioroc, la 78 km de Timișoara, a fost amenajată o adevărată plajă, pentru cei din vest care nu vor să străbată toată țara ca să se bronzeze la Marea Neagră. Atmosfera e chiar faină, sunt câțiva palmieri, umbreluțe, șezlonguri și baldachine, plus nelipsitele tonete cu gogoși și alte gustări. Am fost de 2 ori, însă de dimineață, în timpul săptămânii, când nu era aglomerat și a fost foarte plăcut… la umbră 😀

Am auzit că în zonă ar fi Muzeul Viei și Vinului și Muzeul Săgeata Verde, dar nu m-am interesat în ce condiții se pot vizita.

Plaja Ghioroc, jud. Arad

Grădina Botanică Macea, jud. Arad

Localitatea Macea se află aproape de graniță, lângă vama Curtici, la vreo 20 de km de Arad și 83 de km de Timișoara. Aici se află un vechi castel și Grădina Botanică “Pavel Covaci”, care mi s-a părut mai îngrijită decât m-aș fi așteptat. Sunt o grămadă de tăblițe cu numele plantelor și copacilor, iar gardurile vii sunt tunse frumos. Totuși, mare parte este vegetație sălbatică. Există și băncuțe, dacă vrei să te bucuri de timp în mijlocul naturii, departe de agitație.

Am scris mai multe în acest articol: Grădina Botanică Macea și intrarea misterioasă

Grădina Botanică Macea, jud. Arad

Cetatea Șiria, jud. Arad

Cetatea Șiria e la 90 km de Timișoara, cocoțată pe un deal din localitatea cu același nume. Mie mi s-a părut mai aerisită și mai plăcută decât Șoimoș, chiar dacă și aici peisajul e destul de sălbatic. Nu au mai rămas în picioare multe ziduri, dar sunt destule colțuri faine de explorat și fotografiat. Urcarea a fost destul de abruptă pe unde am mers noi, dar din ce am văzut se poate merge cu mașina pe un alt drum până mai aproape de ruine.

Cetatea Șiria, jud. Arad

Domeniul Regal Săvârșin, jud. Arad

Aflat în localitatea cu același nume, la 106 km de Timișoara, Domeniul Săvârșin are o istorie destul de lungă, care datează de prin secolul al XVIII-lea. În anul 1943 a fost cumpărat de către Regele Mihai, iar sub supravegherea Reginei-Mamă Elena, castelul de pe domeniu a fost modernizat în anii următori.

În prezent, se vizitează doar grădina (se plătește taxă de intrare), nu și castelul. Există o mulțime de colțuri naturale amenajate superb: aleea cu stejari, micul pavilion, lacul și insula, grădinile, bolta cu glicină. Sunt multe specii de copaci și plante, inclusiv unele rare în România.

Am scris mai multe în acest articol: În vizită la Domeniul Regal Săvârșin

Domeniul Regal Săvârșin, jud. Arad

Cetatea Deva, jud. Hunedoara

După 155 km de mers cu mașina de la Timișoara, Cetatea Deva se vede mândră pe deal. Panorama este frumoasă, iar dacă tot mergi acolo, fă un popas și în centrul orașului, unde sunt câteva terase drăguțe, un teatru renovat de curând, în stil secession vienez, și ceva artă urbană colorată.

Am scris mai multe în acest articol: Surprizele din Deva și aici, în 2016: Cetatea Deva și o panoramă verde

Vedere de la Cetatea Deva, jud. Hunedoara

Conacul Archia, jud. Hunedoara

Am descoperit din întâmplare acest loc, situat în Deva, la 157 km de Timișoara. Conacul Archia are locuri de cazare (camere tematice tare frumoase, din ce am văzut pe net), dar și un restaurant (Carol), piscină, zonă de echitație, hamace, iaz, pavilioane, teren de mini-golf, loc pentru foc de tabără și colțuri de relaxare. Meniul restaurantului Carol are preparate de inspirație românească, ungurească și internațională.

Am scris mai multe în acest articol: Prânz și #slowlifeardelenesc la Conacul Archia

Conacul Archia, jud. Hunedoara

Giardini di Zoe, jud. Hunedoara

Când ți-e dor de Italia, mergi 161 de km din Timișoaraspre Deva, iar în apropiere, la Banpotoc, ai ocazia să admiri o grădină de inspirație italiană. Colina cu flori și arbuști este incredibilă, iar aleile urcă până în vârf, de unde ai o priveliște spre zona de jos. Terasa asta permite să admiri gardurile vii tunse cu grijă, stând aliniate cuminți lângă aleile netede. Se plătește taxă de intrare.

Am scris mai multe în acest articol: I Giardini di Zoe – Grădini cu aromă de Italia, lângă Deva

Giardini di Zoe, jud. Hunedoara

Parcul Dendrologic Simeria, jud. Hunedoara

Simeria e situată la 168 km de Timișoara, dar este un drum care merită parcurs. Aici am descoperit un parc dendrologic/ arboretum uriaș, de 70 ha, unde zonele amenajate alternează cu cele sălbatice. Parcul numără la acest moment peste 2000 de unități sistematice din diferite zone ale globului – una dintre cele mai bogate colecții din țară. Se plătește bilet de intrare (când am fost eu, costa 4 lei pentru adulți).

Am scris mai multe în acest articol: Cu picioarele goale în Parcul Dendrologic Simeria

Parcul Dendrologic Simeria, jud. Hunedoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.