Cum să colecționezi cele mai frumoase momente din viață

Sunt amintiri pe care vrei să le păstrezi mereu cu tine, într-un sertar colorat al memoriei, și pe care să le scoți când ai nevoie de curaj sau pur și simplu ca să te binedispui.

Acum ceva vreme am făcut o listă cu cele mai dragi amintiri din vacanțele mele. Le-am recitit de curând și cele mai multe dintre ele mi-au reapărut imediat în minte, alături de un zâmbet. Între timp s-au adunat alte sute de momente frumoase, din călătorii sau din viața de zi cu zi, pe care le-am așternut cu grijă pe blog, în agendă sau doar în suflet. Cred că e bine să ne “îngrijim” amintirile și să colecționăm clipele speciale cu intenție.

Arta de a-ți crea amintiri” de Meik Wiking e genul de lectură plăcută, o carte ușor de parcurs, cu multe poze, grafică prietenoasă și glumițe. Meik este danezul fondator al primului Institut de cercetare a fericirii, în Copenhaga, și autorul unor cărți despre hygge și lykke, două concepte care te ajută să îmbrățișezi starea de bine.

Ca să-ți amintești mai ușor momentele plăcute din viața ta, dar și ca să creezi amintiri mai puternice pentru viitor, Meik propune câteva idei interesante. Am notat mai jos cu ce am rămas eu din cartea lui:

  • Profită de experiențele în premieră. Bucuria și uimirea simțite când trăiești ceva pentru prima dată vor da strălucire amintirilor respective. Așa că ai curaj și propune-ți să mergi în locuri necunoscute, să încerci mâncăruri noi, să explorezi sporturi despre care poate nici nu știai că există. De exemplu, fix acum îmi amintesc de pâinicile cu cerneală de sepia mâncate în Amalfi, primul zbor cu avionul (spre Milano), prima cursă de alergare montană.
  • Creează un fel de mâncare special pentru o anumită situație memorabilă. Dacă ești gurmand(ă) sau îți place să gătești, preprară ceva bun inspirat de un eveniment trăit în prezent. Nu trebuie să fie musai ceva extraordinar, poate fi doar o asociere mai neobișnuită, de exemplu unt de arahide cu cireșe.
  • Culege cât mai multe detalii când creezi amintiri. Acordă atenție detaliilor din jurul tău când trăiești un moment frumos. Observă lucrurile subtile care compun întreaga atmosferă.
  • Fructifică situațiile în care lucrurile n-au ieșit așa cum ai fi vrut. Te-a apucat ploaia fix când erai pe vârful muntelui, ai pierdut avionul sau trenul, ai ars prăjitura pentru cina aia specială. Nu e un capăt de lume, chiar acestea sunt situațiile care ne ajută să ne amintim cu mai mare drag anumite experiențe, dacă știm să le privim cu detașare și haz.
  • Pe lângă elementele vizuale, fă-ți “provizii” de sunete, mirosuri, texturi, gusturi. Dincolo de sutele de poze, ar fi bine să ne îndreptăm atenția și către alte simțuri și să percepem momentul plăcut cu ajutorul lor, pentru a-l “conserva” mai bine. Un miros aparte, o aromă sau o melodie asociată unui eveniment ne trezește o amintire vie cu destulă ușurință.
  • Păstrează ce e mai bun pentru final. Rememorarea unui eveniment ține foarte mult de momentul său de vârf și de sfârșitul acestuia.
  • Fă ceva ce te sperie. Un lucru de care ți-a fost frică, dar pe care ai reușit să-l depășești, îți va da încredere și o amintire frumoasă pe viitor, datorită emoțiilor puternice trăite atunci. Urcarea în turnul Petrin  din Praga sau lecțiile de înot îmi vor rămâne cu siguranță pentru multă vreme în minte.
  • Documentează evenimentele din viața ta. Fă poze, scrie despre ele într-un jurnal, înregistrează, documentează.
  • Alege suveniruri pe care să le folosești cât mai des, în viața de zi cu zi.
  • Povestește altora. Ca să înveți ceva mai bine, este recomandat să “predai” cuiva ceea ce tocmai ai aflat. La fel e și cu amintirile. Împărtășindu-le sau rememorându-le cu cei dragi, ele devin mai vii, iar interacțiunea te poate ajuta chiar să-ți amintești detalii uitate.
  • Alege drumul cel mai lung. „Cu cât este mai anevoioasă lupta, cu atât este mai dulce victoria.” Când găsești sau obții ceva după îndelungi căutări, îl apreciezi mai mult decât dacă îl primești de-a gata. De exemplu, alege să urci pe jos spre vârf în loc să iei telecabina. (Totuși, eu aș lua avionul în loc de CFR :)))
  • Revizitează locuri. Uneori, simplul fapt de a te afla într-un loc unde ai mai fost te poate ajuta să-ți amintești ceva plăcut trăit acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.