Pentru mine, Cotroceniul este sinonim cu administrația prezidențială și cu niște ceainării cozy descoperite pe străduțele cartierului cu același nume. Nu de mult am aflat că în cadrul ansamblului Cotroceni există și un muzeu care se poate vizita. Și cum mi-am propus să mai bifez muzee din București anul acesta, am făcut rezervare pentru o vizită la Muzeul Cotroceni.
Da, pentru a vizita Muzeul Cotroceni este nevoie de programare prealabilă. Însă este ușor de făcut. Am completat formularul de pe site și mi s-a răspuns destul de repede, deci m-am pregătit cu nerăbdare să văd ce se ascunde în spatele zidurilor înalte de la Cotroceni.
Intrarea la muzeu se face prin Șoseaua Cotroceni, vizavi de Grădina Botanică, pe la jumătatea dealului. Am ajuns cu câteva minute mai devreme și, spre surprinderea mea, mai era lume așteptând să viziteze muzeul, printre care și câțiva copii cu părinți/ bunici (era vineri după-amiază).
Turul a început chiar la 15:00, ora stabilită. O bilă albă încă de la început! Se pare că influența regelui Carol I (care aprecia punctualitatea și făcea cadou ceasuri politicienilor întârziați) s-a păstrat până în prezent 🙂
După ce am trecut cu toții prin detectorul de metale, am ieșit în curtea interioară a ansamblului, însoțiți de ghidul nostru, o doamnă zâmbitoare.
Eu am participat la turul clasic, de o oră, care a costat 25 lei și la care am vizitat doar muzeul. Există și un tur complet, de 90 de minute (35 lei), care include vizitarea cuhniei, bisericii, holului de onoarei și pivniței, dar când am trimis mail-ul pentru programare mi s-a spus de turul clasic, deci ăsta a rămas.
Ne-am lăsat hainele la garderobă, apoi am început turul în holul muzeului. Inspirat de interiorul Operei Garnier din Paris, Holul de Onoare a fost proiectat de către arhitectul francez Paul Gottereau, al cărui nume îmi era cunoscut din vizita de la Palatul CEC (a lucrat și la această clădire).
Locul unde se află astăzi Muzeul Cotroceni are o istorie îndelungată, care se întinde până în perioada medievală, fiind inițial o mănăstire ctitorită de domnul Ţării Româneşti, Şerban Cantacuzino, la finalul secolului al XVII-lea.
Am aflat cu surpriză că aici și-a avut reședința și familia regală a României, fapt de care habar n-aveam… Ceea ce a urmat a fost o incursiune în epoca regalității prin intermediul interioarelor decorate elegant, cu multe obiecte de mobilier și de artă ce redau spiritul epocii, unele chiar originale.
M-a impresionat plăcut succesiunea de stiluri, de atmosfere din camere: ba întunecate, cu lambriuri de lemn și culori închise, în stil german, ba luminoase, în stil francez și culori delicate sau albe. Au fost nelipsite candelabrele somptuoase, din cristale sau onix. Mi-am amintit că același stil l-am găsit și în unele camere de la Casa Ceaușescu/ Palatul Primăverii.
Am vizitat Castelele Peleș și Pelișor, dar asta s-a întâmplat acum vreo 20 de ani; nu mai țin minte mare lucru, decât că interioarele de la Peleș erau întunecate, în timp ce Pelișorul mi-l amintesc luminos și în culori pastelate.
De la Muzeul Cotroceni mi-a rămas în minte Salonul florilor, care altădată avea podeaua verde-turcoaz, tavanul și florile aurite de pe pereți reflectându-se impresionant și dând senzația de apă. Salonul de pictură sau Salonul Oriental, cu zona de servit ceaiul, mi s-a părut foarte potrivit pentru relaxare chiar și acum.
În perioada comunistă, Cotroceniul a fost transformat în Palatul Pionierilor, iar după cutremurul din 1977, fiind puternic avariat, a trecut printr-un proces semnificativ de refacere. Atunci s-a adăugat și aripa care în prezent găzduiește Administrația Prezidențială. Muzeul a fost înființat în anul 1991.
Concluziile mele
Muzeul Cotroceni este imens, un labirint de săli impunătoare, iar pentru mine turul a fost un fel de „probă de viteză”. Mi-ar fi plăcut să am mai mult timp la dispoziție ca să admir pe îndelete decorațiunile superbe expuse în camere. O oră este extrem de puțin pentru cât de multe sunt de văzut în acest palat.
Deși fotografiatul cu telefonul este permis și gratuit în interiorul muzeului, nu prea am făcut poze pentru că… nu știam că se pot face :)) M-am trezit să întreb de-abia la finalul turului. Partea bună e că așa am fost mai prezentă și atentă la frumusețile din jur și nu concentrată să găsesc unghiul potrivit.
Dacă vreți să admirați (rapid) în București interioare cu aer regal, decorate cu eleganță, Muzeul Cotroceni este o alegere foarte bună.
Important de știut!
- Pentru tururile de 60 de minute și de 90 de minute este nevoie de programare, care se poate face prin formularul de pe site sau telefonic.
- Neapărat să aveți la voi un act de identitate în original. Acesta va rămâne la intrare.
- La intrarea în muzeu se trece printr-un dispozitiv de scanare. Hainele și gențile voluminoase se pot lăsa la garderobă.
- În INTERIORUL muzeului se pot face gratuit fotografii cu telefonul, însă acest lucru este interzis în curte.
- Fără programare, dar cu buletinul, puteți vizita expozițiile temporare, expoziţia permanentă “Biserica Mănăstirii Cotroceni” și Biserica Cotroceni, din incinta complexului.
Muzeul Cotroceni
- Site: http://www.muzeulcotroceni.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/muzeulcotroceni
- Program și tarife: http://www.muzeulcotroceni.ro/viziteaza/vizitare.html
Am scris în articol că se pot face gratuit poze cu telefonul mobil 🙂
DIn păcate memoria mea nu e atât de mare încât să țin minte toate lucrurile pe care le citesc sau le aud 😀