Zero Waste și sustenabilitate. Cum le aplic în viața de zi cu zi

Nu mai știu când am început să fiu preocupată de sustenabilitate, dar sunt ani buni de când colectez separat deșeurile și merg cu punga mea de pânză la cumpărături. Am mai povestit în acest articol câteva idei simple prin care fiecare poate să-și reducă impactul asupra mediului.

Sustenabilitatea se referă la o atitudine prietenoasă cu natura, responsabilă față de resursele planetei, astfel încât generațiile viitoare să mai aibă unde și cu ce să trăiască.

Zero Waste a ajuns un termen la modă (în bula mea). Mie mi se pare că denumirea e un pic neinspirată, pentru că induce ideea că procesul trebuie să fie perfect. Deocamdată, Zero Waste – fără niciun deșeu – e doar un ideal, iar ca să se transforme în realitate la scară largă e nevoie de contribuția noastră, a fiecăruia, dar și de schimbări serioase la nivel de sistem: din economie liniară în economie circulară.

După câteva experimente (6 luni fără shopping, 30 de zile fără zahăr), mi-am creat un fel de sustenabilitate “personalizată”, care se potrivește stilului meu de viață:

  • Am redus foarte mult numărul de obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte cumpărate. Merg la shopping doar dacă am nevoie de ceva.
  • Mă machiez mai rar.
  • Gătesc cât mai mult acasă. Consider în continuare mâncatul în oraș un răsfăț, nu obișnuință.
  • Mă feresc de risipă, în special de risipa de mâncare. Sunt atentă la data de expirare a produselor și le consum înainte să se strice.
  • Încerc să refolosesc diferite cutii din carton sau metalice, borcănașele de sticlă.
  • Nu cumpăr un lucru doar pentru că e la preț redus, dacă nu am nevoie de el.
  • Periuțele de dinți tocite le refolosesc pentru curățarea adidașilor și am descoperit că sunt foarte eficiente :).
  • De curând am făcut un pas amânat mult timp, și anume mi-am luat săculeți reutilizabili din poliester pentru fructe și legume vrac (am încercat să refolosesc pungile de plastic, dar se rup foarte ușor). Sunt 6 săculeți de mărime mică, medie și mare, extrem de practici. I-am găsit la Seneca Anticafe, au costat vreo 30 lei, dar îi găsiți și online, de la Textila, de exemplu. Îi folosesc mereu și au fost o investiție bună.

Cum m-au ajutat pe mine aceste schimbări

  • Economisesc bani, pentru că am devenit mai selectivă și nu mai dau banii pe lucruri inutile.
  • Am învățat să fac diferența dintre a avea nevoie și a-ți dori.
  • Mi-am dat seama că pot fi mulțumită și fără 1073 de cremuțe.
  • Nu pierd timpul la cumpărături.
  • Apreciez mai mult lucrurile pe care le am.
  • Când intru în magazine (online sau fizice) nu mai sunt tentată să cumpăr orice.
  • Am redus aglomerația din casă și mă bucur de spații mai aerisite, unde e mai ușor de făcut curat.

Câteva gânduri despre sustenabilitate, Zero Waste și toată nebunia asta eco-friendly

Nu e musai să fie perfect

E cel mai important lucru. Fiecare contribuie cu ce poate, atât cât poate la momentul ăsta. Un pas mic în direcția bună e mai bine decât deloc.

Foto: Make Earth Great Again

În cazul meu, pe lângă de cele menționate mai sus, sunt o mulțime de produse din plastic sau cu ambalaj din plastic pe care o să le cumpăr și o să le folosesc în continuare – în general, pentru că alternativele nu mă încântă.

Sunt fan iaurt și îl cumpăr în cutii de plastic. Prefer salatele la pungă, gata tăiate (nu mă omor după salata aia la căpățână, sorry). Uneori circul cu avionul și cu mașina. Pentru fructele și legumele congelate folosesc pungi de plastic. Nu vreau să-mi fac propriul deodorant, îl iau în ambalaj de plastic. Să mai zic de hainele de alergare, care tot un fel de plastic sunt și ele? 🙂

Reciclarea NU ar trebui să fie prima opțiune

În primul rând, e important să renunțăm la obiectele de care nu avem neapărată nevoie, să reducem cantitatea de lucruri folosite și să facem alegeri mai prietenoase cu mediul, când e posibil și ne permitem. De asemenea, putem refolosi unele obiecte. De-abia apoi vine reciclarea:

  • Refuză
  • Redu
  • Refolosește
  • Reciclează

Iluzie vs. realitate

Sunt în trend tot felul de bureți, periuțe și alte produse din materiale biodegradabile. Ceea ce mi se pare foarte tare, nu mă înțelegeți greșit. Însă adesea e tot consumerism, doar că îmbrăcat în haine eco.

De exemplu, degeaba cumperi o grămadă de haine din bumbac bio, dacă le uiți în dulap și nu le porți niciodată. În loc să arunci 20 de paie de plastic pe care deja le ai și să-ți iei unul fancy de metal, mai bine (re)folosești paiele alea înainte.

Mai există și greenwashing, adică atunci când o companie se dă eco-friendly, susținând că produsele sau serviciile sale sunt mai prietenoase cu mediul, dar în realitate e doar o strategie de marketing și un pretext de a pune un preț mai ridicat. Mai multe despre greenwashing găsiți în această carte.

Fără extreme

La un pol, consumerismul exagerat, risipa și lăcomia. La celălalt pol, austeritatea excesivă și repulsia față de lucruri. Încerc să le evit pe ambele și să găsesc un loc potrivit pe axa asta, un echilibru între nevoile și dorințele mele. Nu vreau să transform ceva pozitiv, ca grija pentru natură, într-o obsesie, pentru că ar deveni o atitudine nesănătoasă.

decor cafe milu

Be kind

Atunci când descoperi o activitate sau un obicei care-ți schimbă viața în bine, vrei să-i convingi și pe ceilalți să o/îl adopte. E mare nevoie să vorbim despre schimbări și alegeri mai bune. Însă nu toată lumea are aceleași priorități/ preocupări ca noi. Și nu cred că impunerea cu agresivitate e soluția. Să nu transformăm acțiunile pentru o planetă sănătoasă în “green bullying”!

Ca multe alte lucruri, stilul de viață sustenabil ar trebui să fie cât de bine poți tu la acel moment, nu neapărat perfect. În timp, s-ar putea să vrei/ să poți să faci și alte schimbări.

2 thoughts on “Zero Waste și sustenabilitate. Cum le aplic în viața de zi cu zi

  1. Adriana

    În cazul meu cred că cea mai eco chestie, pe lângă reciclare, a fost achiziția unei căni care filtrează apa. Cred că am evitat cumpărarea a sute de sticle de apă de când am cumpărat-o. În plus, recent am descoperit nucile de săpun și sunt foarte fericită să le folosesc la spălat. Pregătesc și eu la rândul meu un articol cu sugestii eco, din cele încercate de mine sau pe care urmează să le testez. Cred că putem face o diferență în bine, dacă fiecare suntem mai atenți cu mediul, cu ceea ce consumăm sau cumpărăm. Totuși sper să fie introduse reglementări la nivel de stat, care să ia în considerare binele mediului înconjurător și o dezvoltare durabilă, nu doar profitul pe termen scurt.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Abia aștept să le citesc, sunt în căutare de inspirație în domeniul ăsta!
      Am vrut și eu să-mi cumpăr cană din asta sau mă gândeam să-mi instalez filtru, dar până la urmă am apelat la varianta cea mai simplă: beau apă direct de la chiuvetă. Sper că țevile nu sunt chiar atât de murdare 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.