De văzut la Roma: Parcul Villa Doria Pamphili

Înainte să plec în vacanță, mi-am pus pe Google Maps câteva locuri de văzut în Roma. A fost a doua plimbare în capitala Italiei, după aproape 8 ani de la prima mea întâlnire cu “cetatea eternă”.

Roma mi s-a părut la fel de fascinantă, eterogenă, vie și aglomerată cum mi-o aminteam. Însă de data asta am fost mai temperată în obiective și nu mi-am propus să fac un ultramaraton de vizitat, ci să iau vacanța un pic mai încet. Doar un pic 😀

O să încep povestea despre Roma cu locul care m-a surprins cel mai mult în această vacanță:

Parcul Villa Doria Pamphili

Probabil n-ați auzit despre el, pentru că nu apare în primele rânduri atunci când cauți locuri de vizitat la Roma.

Villa Doria Pamphili

Acest parc imens (184 de hectare) se află aproape de Trastevere, pe Gianicolo. E ușor de identificat pe hartă.

Bine, hai să zic direct ce mi-a plăcut așa de mult.

Este semi-sălbatic, însă extrem de curat, foarte aerisit, iar relaxarea se simte peste tot în aer. Unele zone sunt mai îngrijite, în timp ce altele sunt „decorate” cu ruine. Mi se pare locul ideal pentru picnic sau citit în aer liber, o oază de pace în Roma atât de haotică și agitată.

parcul Doria Pamphili Roma
Parcul Villa Doria Pamphili roma
parc in roma Villa Doria Pamphilj

Am vizitat Parcul Villa Doria Pamphili (sau Pamphilj) într-o frumoasă duminică după-amiază, în soarele călduț de iunie, când multă lume ieșise la iarbă verde. Grupuri de prieteni, copii, alergători, bicicliști. Totuși, nu era înghesuială. Subliniez, nu am văzut deloc gunoaie pe nicăieri.

Nu am remarcat nici turiști, doar vrei doi englezi rătăciți, în rest păreau a fi doar localnici. Eram singura care făcea poze :))

După ce m-am plimbat pe câteva alei aproape de intrare, cu ochii la copacii imenși din jur, am pornit să explorez mai adânc parcul, pentru că știam ceva de-o vilă și voiam s-o văd.

Tot mergând pe potecile de pământ și pietriș, cu ochii la câte-o statuie sau un arbore mai șmecher, mi-a apărut în față minunea. O clădire albă și impunătoare, cu decorațiunile tocite de vreme, dare care arată încă într-un mare fel. Mai mult decât vila mi-a luat ochii labirintul verde-viu din față. Am stat mult să admir priveliștea. Din ce știu, vila nu se poate vizita.

În parc am descoperit tot felul de elemente și detalii interesante, de la statui, fântâni, coline, poteci ascunse, până la un amfiteatru cucerit de natură și un teren de sport. Mi-a plăcut și Cappella Doria Pamphili, o bisericuță cochetă din parc, construită mai recent (început de secol XX).

Cappella Doria Pamphili Roma

Adevărul despre Villa Doria Pamphili

Citind acum pe Internet despre parc, am aflat ceva simpatic: clădirea aia albă și frumoasă se numește, de fapt, Casino del Bel Respiro (sau Palazzina dell’Algardi, după Alessandro Algardi, unul dintre artiștii care a lucrat la ea).

Galeria Doria Pamphili se află în buricul Romei, pe Via del Corso 305, aproape de Piazza Venezia. Iar o altă clădire care a aparținut familiei Pamphili – Villa Del Principe se găsește… în Genova :))

Dar cine a fost această Doria? Ei bine, în realitate a fost un el 😀 Nucleul proprietății de azi a fost cumpărat în anul 1630 de un anume Panfilo, care a transformat locul într-o reședință nobiliară fastuoasă. Numele provine vine de la prințul Andrea V Doria Pamphilj (pentru cei care nu sunt familiarizați cu italiana, Andrea e nume masculin – Andrei, cum ar veni), care a trăit la final de secol XVIII-început de secol XIX. Din familie fac parte inclusiv un papă și un primar 🙂 Galeria figurilor reprezentative o găsiți aici.

Villa Doria Pamphili

Accesul în parc este gratuit. Cișmelele cu apă bună de băut sunt nelipsite. Toalete n-am văzut (însă nici n-am căutat, că n-am avut nevoie). Am înțeles că există un mic restaurant, Vivi Bistrot.

Dacă ajungeți la Roma, mai ales când e vreme bună, eu zic că merită să faceți o vizită în Parcul Villa Doria Pamphili. Plimbare plăcută și aștept impresii!

3 thoughts on “De văzut la Roma: Parcul Villa Doria Pamphili

    1. Andra :) Post author

      Da, am fost pe-acolo, și acum, și data trecută. Însă mi-a plăcut mai mult Villa Doria 🙂 E un pic diferit de alte parcuri pe care le-am mai văzut.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.