Ce este ASMR și ce efecte are?

Prima dată când au auzit de ASMR mi s-a părut o ciudățenie ezoterică și nu i-am dat atenție. Cum însă mi-a mai apărut prin feed-ul de Facebook, am zis să investighez conceptul.

La un search pe Youtube, am constatat cu uimire că ASMR este un fenomen mai popular decât aș fi crezut (peste 13 milioane de clipuri pe acest subiect), cu o comunitate mare, deși pe la noi nu am auzit aproape deloc de el. Deci ce e cu ASMR-ul ăsta?

Ce este ASMR

ASMR vine de la Autonomous Sensory Meridian Response și se referă la o senzație fizică plăcută care apare când asculți anumite sunete, șoapte sau când privești pe cineva care face o acțiune cu mare grijă. Este atunci când simți furnicături plăcute și relaxante, ce pornesc din partea din sus a capului, apoi coboară spre ceafă și umeri. Poate de aici expresia “a se ridica părul pe ceafă”?

Nu e ceva “inventat” de curând, însă Internetul a făcut cunoscute aceste experiențe senzoriale, contribuind la conștientizarea lor. Denumirea oficială de ASMR a apărut în 2010, fiind introdusă de Jennifer Allen, însă fenomenul există pe Youtube dinainte de acest an.

De fapt, poți să ai o senzație plăcută și când auzi sunete “naturale”, cum ar fi o apă care curge, tunete sau valurile mării. Însă partea curioasă e că acum există oameni care “produc” tot felul de zgomote în mod intenționat, le pun pe net și au succes 🙂

Stimulii ASMR (ceea ce declanșează senzațiile plăcute) sunt variați și diferă pentru fiecare persoană în parte. Repertoriul de stimuli este foaaaarte vast și include:

  • Sunete – șoapte, tastat, scris pe hârtie cu stiloul, pagini răsfoite, foșnete de pungi sau materiale, bătăi ușoare cu unghiile în diferite obiecte, lemne care ard, mestecat de alimente crocante sau mângâiat… plicuri de ceai 🙂
  • Acțiuni – să privești mișcări ale mâinilor, pe cineva care execută cu grijă o activitate (împăturirea unui șervețel, de exemplu), care povestește în detaliu despre un obiect, care își piaptănă sau perie părul etc. 
  • Atingeri – mângâieri pe brațe sau pe spate, jucat cu părul etc.
  • Atenție personală – persoane care tund, masează, aplică măști faciale sau cineva care pare că te răsfață în acest fel direct prin camera video etc.

Când am citit mai atent despre ce e vorba, mi-am dat seama că eu experimentez aceste senzații plăcute când mă uit la cineva care periază părul altei persoane, care mângâie o blăniță de câine/ pisică, care face masaj sau când văd un dispozitiv de masaj capilar.

Efecte

Nu toată lumea simte furnicăturile plăcute la ceafă stimulii audio-vizuali, însă chiar și în lipsa lor ASMR oferă alte beneficii. Pentru mulți oameni, ASMR are un efect relaxant, eliberează de stres și agitație, ajută la adormit. În plus, anumite sunete pot fi de folos ca fundal când vrei să te concentrezi la lucru (în loc de muzică de fundal).

Unele persoane sunt mai predispuse să fie sensibile la stimuli ASMR, în timp ce altele nu. Nu toată lumea reacționează pozitiv la astfel de senzații, pentru unii e deranjant sau de-a dreptul enervant. Mai sunt și cei care rămân indiferenți și nu li se pare nimic special. Și e ok 🙂

ASMR pe Youtube

Clipurile arată ciudat, la prima vedere ai zice că sunt un fel de… videochat 😀 Contează foarte mult microfonul folosit de persoana care creează aceste videouri, astfel încât sunetele să se transmită cât mai fidel.

Șoaptele sunt de multe ori neinteligibile, dar tocmai asta le face să fie atât de speciale. Unele clipuri combină texte rostite în șoaptă cu diferite sunete, în timp ce altele se concentrează doar pe zgomotele propriu-zise.

Studii despre ASMR

ASMR este o experiență senzorială interesantă, însă natura ei încă nu se cunoaște cu exactitate. Cercetarea științifică e de-abia la început în acest domeniu, dar s-au făcut câteva studii.

Am găsit un studiu foarte recent (iunie 2018) realizat de Universitatea Sheffield despre efectele ASMR: https://www.sheffield.ac.uk/news/nr/asmr-health-psychological-benefits-1.787541. Există un studiu și din 2015: https://peerj.com/articles/851/, precum și alte cercetări realizate pe eșantioane mai mici.

Controverse

Ca absolut orice fenomen popular, și ASMR suscită tot felul de controverse. Există sute de creatori de conținut ASMR pe Youtube, iar fiecare are stilul și personalitatea proprie. Unii fac clipuri ASMR extreme, dark, thriller sau de-a dreptul erotice, astfel că acest curent poate avea conotații mai obscure, fiind considerat de unii „depravat”. Dar să respingi ASMR doar din cauza acestei situații, după părerea mea, e ca și cum ai refuza să citești pentru că există și cărți ca „Mein Kampf”.

Cred că asta se întâmplă și pentru că, de obicei, șoaptele ne duc cu gândul la ceva interzis și senzual, deși nu e întotdeauna cazul când vine vorba de ASMR.

Mie mi se pare fascinant fenomenul și cred că, la fel ca și în cazul Social Media, depinde cum te raportezi TU la el, cum îl folosești. Apreciez la persoanele care creează clipuri ASMR răbdarea pe care o au și concentrarea investită în activitățile pe care le filmează. Nu cred că oricine are stare să se joace cu niște pandantive pentru o oră sau mai mult (eu cu siguranță nu aș avea :)).

Concluziile mele

Am ascultat și privit câteva clipuri ASMR și nu toate mi-au plăcut, la unele nici n-am avut răbdare. Însă am găsit multe care mi s-au părut relaxante și chiar simpatice, printre care acesta:

Mi s-a părut foarte interesantă senzația pe care am avut-o după ce am privit clipurile. M-am simțit mai liniștită și în același timp mult mai atentă la ce se aude în jur. Melodiile obișnuite ascultate apoi mi s-au părut prea dure și exagerat de zgomotoase.

Aș include ASMR în aceeași categorie cu meditația și mindfulness-ul, pentru că ne fac să fim mai atenți la prezent, mai conștienți de senzații și de ceea ce simțim în corpul nostru.

Într-o lume unde volumul este dat la maxim, unde toți „țipă” ca să iasă în evidență, fie prin imagini, zgomote sau mișcări extravagante, ASMR aduce în prim plan șoaptele și gesturile simple. Te invită să te concentrezi pe stimuli pe care altfel i-ai trece cu vederea (sau… cu auzul), să ai răbdare și să acorzi atenție lucrurilor pe rând.

Resurse ASMR

O selecție de clipuri ASMR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.