8 lucruri pe lista de sfârșit de an 

Gata, încă un an aproape s-a dus! Și cred că ar fi o idee bună să-ți închei socotelile cu el, ca să fii pregătit de 365 de noi zile magice. Mai jos găsești o listă cu propuneri de activități simple, utile în organizarea pentru noul an. Să-ți fie cu folos!

1. Închide buclele

Alocă o zi în care să “închizi buclele” de anul acesta. Adică să te ocupi de chestii pe care le-ai amânat mereu din diferite motive, fie pe plan personal sau profesional. Poate fi vorba de un obiect ce trebuie reparat, sortat haine, făcut o programare, pregătit o prezentare, trimis un mesaj cuiva, curățenie în debara sau într-un sertar, știi tu 🙂

Fă un mic brainstorming și scrie o listă cu lucrurile pe care vrei să le rezolvi, apoi treci la bifat. Dacă nu se pot rezolva pe loc, programează-le pentru o dată anume, însă nu le lăsa suspendate într-un To Do cețos.

2. Fă curățenie în lumea ta digitală

E o senzație plăcută să elimini dezordinea și inutilul din spațiul digital. Așa că ia pe rând mail-urile, folderele din laptop/ calculator, aplicațiile de pe telefon și vezi ce este de prisos și poți șterge. Profită de această ocazie să faci un backup al documentelor digitale importante pe un hard extern, astfel încât să fii asigurat dacă se întâmplă ceva cu laptopul/ calculatorul.

Nu uita de rețelele sociale. Revizuiește-ți setările de privacy și modifică-le, dacă e cazul, apoi fă curat și prin lista de “Friends”.

Bonus: Dacă tot ești aici, setează-ți un filtru de culoare caldă la telefon/ laptop/ tabletă, ca să-ți protejezi vederea. De exemplu, la laptop poți programa ca ecranul să aibă un filtru roșiatic după ora 21:00, ca să nu te obosească lumina rece a monitorului înainte de culcare. Plus că este un semnal foarte bun că ar fi cazul să lași gadgeturile deoparte și să te pregătești de somn.

3. Alege-ți sistemul de organizare

Cum îți vei organiza timpul și activitățile anul viitor? Cu o agendă? Un planner săptămânal? O aplicație? Google Calendar? O combinație de mai multe? Alege un sistem și pregătește-l de pe acum, notând evenimentele despre care știi deja că se vor întâmpla la o anumită dată (de ex: concedii, plata unor taxe, aniversări, task-uri importante etc.).

agenda organizare idei

4. Ține un wishlist cu lucruri pe care vrei să le cumperi

Mi se pare un sistem foarte bun pentru a preveni cumpărăturile impulsive. Când găsești ceva ce-ți place și vrei să-l cumperi, trece-l pe această listă (poate fi un folder dedicat în Bookmarks, de exemplu) și așteaptă câteva zile/ săptămâni. S-ar putea să uiți de el și să-ți dai seama că, de fapt, nu ți-l dorești așa tare. Dacă îl vrei în continuare chiar și după o perioadă de timp, îl poți cumpăra direct sau poți da lista celor care te întreabă ce să-ți ia cadou.

PS: Faptul că un lucru e la reducere nu e un motiv ca să-l cumperi, mai ales dacă prețul mic este singurul motiv. Mai bine întreabă-te: „Aș fi tentat să-l cumpăr și dacă n-ar fi la reducere? Ar mai merita, în acest caz?”. Dacă răspunsul este nu, .

5. Creează o listă cu idei de cadouri pentru cei dragi

De-a lungul unui an, probabil că îți vei auzi prietenii și colegii spunând sau sugerând anumite lucruri/ experiențe pe care și le-ar dori. Pe parcurs, notează în această listă dacă afli că le plac/ nu le plac anumite chestii, ca să te inspire pentru cadouri cât mai inspirate.

6. Visează și planifică o vacanță

Gândește-te unde ți-ar plăcea să mergi în vacanță anul viitor și fă un mini-plan. Nu trebuie să fie neapărat concedii exotice în locuri îndepărtate sau scumpe, poți să-ți faci planuri și pentru obiective mai apropiate, poate chiar în orașul unde locuiești sau în zonă. Nu de alta, dar planificarea și anticiparea unei vacanțe aduc mai multă bucurie decât experiența în sine, zic studiile.

domul din milano panorama

7. Fă-ți un Dream Board

Panou cu obiective/ visuri, Dream board, Vision Board. Indiferent cum alegi să-i zici, este un spațiu (fizic sau digital) unde pui imagini și cuvinte care să simbolizeze cum aspiri să fie viața ta. Nu e ceva „magic, obiectul în sine nu „atrage” nimic, e doar un instrument care te poate ajuta să ai mai ușor în vedere visurile tale. Dacă nu acționezi și nu faci nimic concret în direcția visurilor tale, evident că vor rămâne doar la stadiul de visuri 🙂

Pe panoul meu am făcut o combinație de experiențe/ senzații/ plăceri și am adăugat câteva sugar cubes – adică bilețele cu lucruri faine despre mine, primite de la oameni cu care am lucrat sau am fost la vreun curs. Unele nici nu știu de la cine sunt, dar nu contează; le văd și mă fac să zâmbesc.

dream board vision board panou cu obiective

8. Respiră, relaxează-te, răsfață-te

Atât 🙂

4 thoughts on “8 lucruri pe lista de sfârșit de an 

    1. Andra :) Post author

      Cu drag! 🙂
      Panoul este din polistiren extrudat. L-am primit, însă am înțeles că se găsește la magazine de tip Dedeman, Bricodepot, Praktiker, Hornbach etc. (la baxuri cu mai multe astfel de plăci) L-am lipit direct pe perete cu bandă dublă adezivă mai groasă 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.