Recomandări de cărți lejere

Știți momentele alea în care tânjești după relaxare și vrei să evadezi din fața laptopului? Dacă ești șoricel de bibliotecă, din instinct întinzi mâna spre o carte. Dar poate că Saramago sau Dostoevsky nu sunt cele mai bune opțiuni în acest caz. Zic și eu 🙂

Am scris mai jos, pe scurt, despre câteva recomandări de lecturi lejere, pentru vară, weekend sau o seară leneșă.

Mica enciclopedie Lykke, Meik Wiking

Încă n-am citit cartea cu Hygge, de același autor, dar am descoperit-o pe asta în biblioteca unei prietene și n-am ezitat să o împrumut. Lykke (“fericire”) este despre cât de fericiți sunt danezii, despre cum dau ei cu bucurie taxe la stat (pe bune, există o statistică despre asta) și cum putem să ne inspirăm de la ei (la partea cu fericirea, nu la plătitul taxelor) pentru propria noastră stare de bine. 

Autorul, Meik Wiking, este Directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și povestește cu umor (danez) despre mai multe aspecte care influențează fericirea: a fi împreună, bani, sănătate, libertate, încredere, bunătate.

Pe scurt, o carte plăcută, care te relaxează prin modul în care e scrisă și prin ilustrațiile faine. Apar niște tips&tricks și idei practice, dar nu e o lectură mindblowing. Sau cel puțin pentru mine nu a fost. Însă e structurată aproape ca o revistă, ușurel de parcurs și care îți lasă un sentiment plăcut la final.

lykke carte

Crăciunul lui Poirot și Răul sub soare, Agatha Christie

Se putea să lipsească romanele polițiste din lista de cărți pentru destresare? În cazul meu, clar nu! Și pentru că am vrut să merg la sigur, am ales de la bibliotecă două “clasice” de Agatha Christie, cu Poirot în rolul principal (nu-s fan Miss Marple). Ambele, în același stil inconfundabil Agartha: suspans, crime ingenioase și deznodământ care te lasă cu gura căscată.

Defecți, Cecilia Ahern

Când aud de cărți „Young Adult”, mă gândesc imediat la celebrele serii cu vampiri, dar se pare că oferta e mult mai variată pentru adolescenții de azi. În societatea distopică din “Defecți”, perfecțiunea este literă de lege, iar cei care greșesc sunt marcați pe viață (la propriu) și marginalizați. Bineînțeles, se ajunge ca unii să fie “mai perfecți” decât alții, iar curajul unei tinere cutremură regulile. Celestine, eroina cărții, mi-a amintit de Katniss Everdeen, iar atmosfera din roman aduce cu cea din “Jocurile foamei”, deși subiectele sunt diferite.

Fiind o lectură pentru adolescenți, e ușor de parcurs, însă faptele descrise se digeră mai greu. Un minus ar fi sfârșitul abrupt, deoarece urmează și partea a doua, Perfecți, deci acțiunea rămâne cumva suspendată la final, se simte lipsa unui deznodământ. 

cecilia ahern defecti

Fortăreața digitală, Dan Brown

Pe mine romanele lui Dan Brown mă fascinează pur și simplu. Tot ce am citit până acum de el mi-a ținut degetele lipite de paginile cărții, captivată să parcurg încă un fragment, și încă unul, și încă unul… până la final. Sunt ceva stereotipuri de filme holywoodiene, are happy end, dar clar e o lectură care te ține în priză. De data asta, lumea informaticii și a instituțiilor guvernamentale americane riscă să fie zguduită de un cod care poate dinamita secretele statului. Dar desigur că sunt oameni smart pe baricade, gata să salveze situația.

Voi ce lecturi ușoare ați ales pentru vara asta?

3 thoughts on “Recomandări de cărți lejere

  1. amalia

    Mica enciclopedie Lykke, Meik Wiking imi suna foarte bine!:) Multumim pentru recomandari!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.