Înainte de vacanța la Palermo, am făcut un mic research în căutare de locuri de văzut. La unele am reușit să ajung, la altele, nu. Și e ok 🙂
Mă gândesc că mai sunt și alții care vor să se bucure de soarele sicilian, așa că am strâns mai jos câteva recomandări, organizate pe zile – un fel de ghid pentru Palermo, ca să vă ajute la planificarea unui concediu în Palermo și împrejurimi.
Transport Aeroport Falcone Borselino – Palermo Centrale
Din aeroport am luat autobuzul de la firma Prestia e Comandè, la care biletul dus-întors costă 10 euro, în timp ce o singură călătorie e 6 euro. Autobuzele pleacă din jumătate în jumătate de oră și fac aproximativ o oră până la gara Palermo Centrale, pentru că au mai multe stații prin oraș (plus traficul). Mai există și alte autobuze, din ce am înțeles.
De la Palermo Centrale pornesc două străzi principale, Via Maqueda și Via Roma, ambele numai bune de promenadă. Pentru că am avut cazare chiar în centru, am mers pe jos, ocazie bună să intru deja în atmosfera orașului.
Mi-a plăcut tare mult atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti. În această intersecție, clădirile din cele patru colțuri sunt împodobite cu fântâni și basoreliefuri, admirate și fotografiate la greu de turiști. Pe la 5 după-amiază, la terasele de pe Maqueda se adunase deja lume, profitând de faptul că traficul fusese închis și stând la povești la un pahar de bere, o pizza, un cannolo sau alte bunătăți.
Am observat pe parcursul celor 6 zile petrecute la Palermo că unele străduțe centrale devin pietonale seara, deci perfecte pentru plimbări. Totuși, asta nu exclude posibilitatea de a fi acroșat de vreun scuter, o bicicletă sau chiar o mașină, deci fiți cu ochii în patru în orice moment, chiar dacă, oficial, traficul este închis 😀
Lângă Quattro Canti se află Fontana Pretoria, zisă Fântâna rușinii, creată în secolul al XVI-lea. Numele se pare că provine de la nuditatea statuilor (?), dar nu înțeleg de unde atâta rușine, având în vedere că mai toate fântânile din Italia pun în valoare personaje dezbrăcate :))
Străzile sunt presărate cu ditamai bisericile, dar crème de la crème este Catedrala. Recunosc că stilul arabo-normand, impunător și elegant, m-a cucerit în vacanța asta, alături de palmierii și florile rozalii care împodobesc zonele mai dichisite ale orașului. Se poate și urca pe acoperișul catedralei, contra unei taxe de 5 euro.
În același stil, tot în centru (Piazza Bellini), ies în evidență bisericile San Cataldo și Santa Maria dell’Ammiraglio (Martorana), care practic sunt una lângă alta. Se pot vizita contra-cost (e ceva des întâlnit în Palermo ca intrările la biserici să fie cu plată, pentru turiști). Eu m-am mulțumit să le admir din afară, însă am un mic regret că n-am intrat, cred că au un interior superb.
În schimb, am ales să vizitez Grădina Botanică, unde biletul a costat 6 euro. Nu prea a meritat și nu pentru că nu ar fi fost frumos, însă cactuși, ficuși și alte plante uriașe am văzut cu duiumul prin parcuri, deci cumva n-a fost nicio noutate față de ce avea orașul de oferit. În comparație cu alte grădini botanice, cea din Palermo nu m-a impresionat.
Teatro Massimo și Teatro Politeama se află tot în centru, la câteva străzi distanță. Teatro Massimo este cel mai mare din Italia și al treilea ca mărime din Europa.
Palazzo dei Normanni și Capella Palatina sunt alte două destinații de bifat, de asemenea destul de centrale. Nu ratați micul parc din zonă.
Va urma