Cât de bine îți cunoști strada, cartierul, orașul? Știi ce poveste ascund zidurile aparent banale sau locurile pe lângă care treci zilnic?
Mi-am pus întrebările astea după ce am vizitat Memorialul Închisoarea Pitești, o clădire al cărei aspect nu-i trădează nimic din trecutul crud. Ascuns printre blocuri, într-o curte aproape de centrul orașului Pitești, Memorialul păstrează tăcerea umil, fără să-și strige istoriile și dramele la care a fost martor.
De fapt, ce este Memorialul Închisoarea Pitești?
Pentru cei nefamiliarizați cu istoria recentă, în perioada 1949-1951 aici a avut loc “Experimentul Pitești”/ „Fenomenul Pitești”, un proces de reeducare prin tortură a opozanților regimului comunist. Dezumanizarea deținuților politici prin umilire continuă, presiuni psihice și agresiuni fizice a luat forme brutale, scopul fiind acela de a obține informații despre activitățile împotriva regimului.
Victimele trebuiau să-și batjocorească toate principiile în care credeau, oamenii apropiați și inclusiv propria persoană. În plus, erau forțați să se transforme în agresori și să tortureze la rândul lor alți deținuți.
La momentul respectiv, închisoarea se afla în afara Piteștiului, însă acum este chiar în centru, deoarece orașul s-a extins. Era o închisoare modernă la vremea ei, dar asta nu a ușurat deloc viața celor închiși aici.
În 1977 penitenciarul s-a desființat, iar clădirea a fost transformată într-una de birouri, astfel că și-a pierdut aspectul de închisoare. Chiar și în prezent, o porțiune din construcție găzduiește birouri ale unor firme, care probabil că habar n-au ce trecut ascunde. Doar subsolul clădirii mai păstrează urmele vechii închisori, iar aceasta este și zona care se vizitează, alături de o altă sală de la etaj, transformată în capelă (fosta Camera 4 spital).
Expoziția amenajată în cele câteva încăperi amintește despre etapele prin care treceau deținuții odată ajunși aici. Crâmpeie din dramele petrecute în închisoare sunt împărtășite de ghid, Maria Axinte, fondatoarea ONG-ului ce are în grijă Memorialul.
A fost frig și o atmosferă apăsătoare în subsolul din fosta Închisoare Pitești, însă cu toate astea nu am resimțit vizita ca pe o experiență zguduitoare. Atâta durere s-a născut și a răsunat între aceste ziduri, încât pare că locul și-a epuizat violența, sadismul și nu vrea să ducă mai departe aceste senzații, păstrându-le doar la nivelul unor șoapte.
Nu am mai vizitat alte închisori de acest fel ca să pot să fac o comparație. Cred însă că e foarte, foarte important să cunoaștem istoria și să înțelegem că libertatea pe care o luăm de bună, ca pe un drept care ni se cuvine, e mai fragilă decât ne dăm seama.
Istoria nu e o înșiruire de date, așa cum mulți dintre noi am fost învățați la școală, ci un carusel de fapte înlănțuite între ele și puse în mișcare de oameni. Oameni care, la rândul lor, nu se împart în Buni (noi) și Răi (ceilalți), ci sunt făpturi construite din umbre, din nuanțe, buni și răi deopotrivă.
Pentru a vizita Memorialul Închisoarea Pitești este nevoie să-ți faci o programare (găsești toate detaliile aici) și vei avea parte de un tur ghidat gratuit.
Despre povestea acestui loc poți afla mai multe din clipurile de aici
Memorialul Închisoarea Pitești
Website: http://www.pitestiprison.org/
Facebook: https://www.facebook.com/MemorialulInchisoareaPitesti/
dureros si emotionant
Am fost la turul ghidat la Noaptea Muzeelor in acest an si locul mi s-a parut apasator.
Stiam de existenta lui din ceea ce-mi povestise cand eram copil mama mea, pana anul acesta nu cred ca se putea vizita.
M-a intristat aceasta vizita asa cum mi s-a intamplat si in Budapesta la Muzeul Holocaustului.
E de apreciat că sunt oameni care se ocupă de astfel de locuri și le fac vizitabile…. chiar dacă senzația trăită acolo e zguduitoare.