O mâncare cu dichis, o seară magică alături de persoana specială, o priveliște spectaculoasă…
De obicei, savurăm doar lucrurile/ experiențele ieșite din comun sau pe cele care nu apar așa des în viața noastră; valoarea lor e dată tocmai de raritate, de faptul că sunt extraordinare – în afara obișnuitului.
Totuși, dacă săpăm mai bine, putem găsi bucurie, satisfacție și în lucrurile (aparent) banale. Ce-ar fi să le savurăm și pe ele, concentrându-ne pe sarcinile mărunte sau chiar pe activitățile zilnice, de rutină?
Provocarea de azi:
- Alege o activitate pe care o faci în mod obișnuit: călătoria cu metroul sau autobuzul, mersul, spălatul vaselor, gătitul, dușul de seară, cititul, făcutul patului dimineața etc.
- Delectează-te cu ea, savureaz-o, în loc să o faci pur și simplu.
Mai concret, fii conștient de:
- Cum reacționează corpul tău
- Ce auzi/ vezi/ miroși/ atingi
- Ce gânduri îți trec prin minte
- Ce senzații ai – Plăcute, inconfortabile? De ce crezi că te simți așa?
Pentru cei cărora le plac cuvintele prețioase, provocarea asta e un pas bun spre mindfulness. Așadar, dacă ești foarte ocupat și nu găsești timp separat de meditație, savurează obișnuitul.
Alege o singură activitate pe zi. Desigur, poți să variezi și să-ți stabilești în fiecare zi câte o activitate nouă. Însă într-o zi concentrează-te doar asupra unui tip de activitate. De exemplu, azi ești atent la momentele în care mergi cu autobuzul; mâine îți îndrepți atenția spre călcatul rufelor etc.
În cazul meu, mi-am dat seama că îmi place să spăl vasele ca să simt apa caldă pe mâinile mele, alături de senzația liniștitoare de a vedea farfuriile curate și chiuveta liberă. La fel și împăturitul hainelor curate, când le strâng de pe frânghie: e tare bine să le ating, să le simt texturile și să mă gândesc în ce contexte le-am purtat.
Pe mine personal acest exercițiu m-a ajutat să descopăr că pot găsi motive de satisfacție inclusiv în activitățile pe care le consideram monotone sau lipsite de orice „romantism”.
Frumoasa provocare. Si eu, de cand am facut cursul de NLP mi-am propus , si imi si reuseste, sa traiesc in prezent. Sa fiu mai constienta de clipa prezenta si sa ma bucur de ea.
Bravo, e super că reușești să aplici ce ai învățat 🙂
super misto redactat articolul. un big like!