De ceva vreme, containerele de colectare selectivă de lângă blocul meu au dispărut și deocamdată n-am găsit unele mai apropiate, așa că ajung răruț să duc plasticul și hârtia strânse separat. Ei bine, în doar câteva zile am fost inundată de plastic: cutia unde țin ambalajele până să le duc la colectare dădea pe-afară. Mi-am dat seama cu ocazia asta cât de dependentă sunt de acest material, chiar dacă încerc să cumpăr recipiente mai mari și produse vrac.
Până investighez treaba, poate că ar fi o idee bună să reduc cantitatea de plastic. Și fix zilele trecute am aflat despre o provocare interesantă care are ca subiect tocmai plasticul.
Plastic Free July este o iniţiativă internaţională care își propune să încurajeze reducerea consumului de plastic la nivel global prin activarea conştientizării la nivel individual.
Există și variantă româneasca a programului: #iuliefaraplastic propune pentru această lună tot felul de evenimente și inițiative, pentru copii și pentru adulți, care să ne ajute să fim mai responsabili când vine vorba de consumul de plastic. Evenimentele sunt găzduite de Bibliotecile Ion Creangă și Emil Gârleanu din București (Cu ocazia asta am descoperit că pe-acolo chiar se întâmplă lucruri pentru comunitate, pe lângă împrumutat cărți). Un eveniment interesant, la care sper să ajung, este Slow Fashion Concept cu Gabi Urdă, care are loc pe 25 iulie, de la orele 18:00, la Biblioteca Ion Creangă. Urmărește pagina de Facebook IulieFaraPlastic pentru alte update-uri.
Sunt multe idei pe care le putem implementa pentru a reduce consumul de plastic.
Din punctul meu de vedere, nu e realist să eliminăm plasticul 100% din viața noastră, însă cu siguranță putem lua măsuri ca să-l reducem și să diminuăm astfel impactul asupra mediului. Și asta nu doar în luna iulie 🙂
Am enumerat mai jos câteva sfaturi, inspirate de pe alte bloguri (vezi la finalul articolului) și am scris la fiecare un status cu situația mea. Nu mi-am propus să țin provocarea toată luna (adică ultima jumătate), dar măcar în următoarele 7 zile voi încerca să am mai mare grijă cu plasticul. Recunosc, sunt lucruri la care nu o să renunț; aici mă refer la sacii de gunoi. De refolosit nu poate fi vorba, iar de înlocuit cu hârtie de ziar (nu cumpăr așa ceva) ori de ținut coșul gol, din nou nu.
Așadar, cum reducem cantitatea de plastic?
Pe foarte scurt, cumpărăm mai puțin și refolosim, pe cât posibil.
Folosește sacoșe din pânză și refuză pungile din plastic
Aici stau foarte bine 😀 De câțiva ani am mereu în geantă o sacoșă din pânză pentru cumpărături neprevăzute, iar de fiecare dată când merg să fac cumpărături planificate iau 1-2 sacoșe mari de rafie. Rar se mai întâmplă să cumpăr o pungă de plastic. Recunosc, la mine a primat aspectul practic – pungile alea mici de plastic cu care ne îmbie casierii prin supermarketuri sunt extreeeem de subțiri și se rup imediat când pui în ele fructe cu codiță, cutii cu colțuri ascuțite etc. Așa, o sacoșă de pânză se spală ușor și rezistă foarte bine – nu am pățit până acum să mi se rupă vreuna, deși am cărat chestii grele. Sacoșa de pânză o folosesc inclusiv când cumpăr haine, ceea ce de obicei se lasă cu ridicat din sprâncene din partea vânzătoarelor.
Cumpără vrac și reutilizează pungile de plastic
Adică atunci când mergi să cumperi migdale vrac, mere, roșii, cartofi, morcovi etc, vii cu pungile tale de acasă, indiferent că mergi la piață sau la supermarket. Mai ușor cu roșiile cherry la caserolă de plastic, deci 😀 De exemplu, în piață putem refolosi sacoșe din plastic mai mari și mai rezistente, în loc să luăm de fiecare dată altele noi. Pentru unele alimente, o soluție ar puteam fi chiar pungile de hârtie, dacă cele din plastic sunt prea fragile.
Nu m-am gândit la asta până acum. Am făcut un inventar și am găsit în bucătărie 4 pungi de plastic transparent care pot fi refolosite. Le-am pus în geantă alături de sacoșa de pânză și sper să-mi amintesc de ele când voi fi la cumpărături.
Evident, sunt și produse pe care nu prea ai cum să le cumperi vrac sau e foarte complicat să faci asta. Sunt fan iaurt și cumpăr des în cutie sau găletușă de plastic. Cel în borcane de sticlă mi se pare un pic cam scump pentru un consum regulat.
Gătește
Aici mi se pare că împușcăm doi iepuri dintr-o dată. Dacă gătim de la zero, cu ingrediente cât mai proaspete, mâncăm mai sănătos și avem grijă de mediu, pentru că folosim mai puține semipreparate, care au o groază de ambalaje.
Spune “nu” paielor din plastic
În oraș beau de obicei ceai cald sau apă, deci paiele de plastic ies din discuție. Bine, mai sorb din când în când dintr-o limonadă cu miere, iar aici într-adevăr paiele sunt nelipsite. De ținut minte pentru data viitoare 🙂
Ia cu tine o caserolă când cumperi mâncare/ o cană termos pentru cafea/ o sticlă pentru apă
Când cumperi cafea to go în drum spre birou, cere să ți se umple propria cană termos. Lucrurile sunt și mai simple dacă vii cu propria cafea de acasă. Același lucru e valabil și când vine vorba de caserole. Dacă îți iei mâncarea de la o autoservire, poți cere să ți se pună preparatele direct în caserolele tale.
Nu am încercat niciuna din aceste variante, deci nu știu care ar fi reacția vânzătorilor, însă merită testat. Când merg la birou, de obicei îmi iau mâncare cu mine într-o caserolă de plastic (aceeași) și folosesc tacâmuri din metal. Excepție fac cazurile când cumpăr supe sau salate Frufru și atunci… plasticul e la putere.
Evită paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic de unică folosință
M-am gândit imediat la cursele de alergare, unde se consumă cantități mari de așa ceva. Soluția ar fi ca fiecare alergător să aibă propriul bidon, ceea ce nu știu cât e de realist la o cursă urbană. De asemenea, mai folsoesc tacâmuri din plastic când ies la vreun picnic – aici soluția ar fi refolosirea lor. În rest, stau departe de tonomatele cu junk food și cafea oricum nu beau.
Trăgând linie, eforturile de reducere a consumului de plastic nu sunt foarte mari și țin mai mult de organizare, de bunăvoință. La fel ca orice lucru nou, durează un pic până îți intri în mână, însă apoi devine o obișnuință.
Știu, “e o picătură de apă într-un ocean”, “n-are niciun efect”, “pe la noi nu prea se colectează/ reciclează”, deci de ce să fac eu asta? Pentru că schimbările nu vin așa, de la sine, ci se construiesc cu pași micuți, uneori ca de furnică. Dar mai bine pași de furnică decât un elefant care stă pe loc 🙂
PS: Sper că nu mai e nevoie să explic de ce e important să reciclăm și să reducem consumul de plastic, nu? Pe scurt, câteva motive de la Greenpeace.
Alte informații despre #iuliefaraplastic găsești pe:
- http://cutiadecarton.com/iulie-fara-plastic/
- http://www.korydeea.com/2017/07/iulie-fara-plastic-in-forta/
- https://www.facebook.com/IulieFaraPlastic/
- http://www.plasticfreejuly.org/
- https://www.facebook.com/plasticfreejuly