“Ocupă-te cu ceea ce te umple de viață. Urmărește-ți fascinațiile, obsesiile și impulsurile. Ai încredere în ele. Creează absolut orice provoacă o revoluție în inima ta. Restul va veni de la sine.”
Încă de la primele pagini ale cărții “Lecții de magie” am simțit nevoia să iau un creion ca să notez citatele faine întâlnite la tot pasul. În scurt timp mi-am dat seama că ar fi inutil. Ar fi trebuit să copiez pagini întregi sau toată cartea, pentru că în fiecare paragraf sunt gânduri de reținut, puse iscusit în cuvinte. Am reușit totuși să aleg câteva 🙂
Nu mi-aș fi imaginat că autoarea cărții “Mănâncă, roagă-te, iubește” – un roman ușurel și pe alocuri siropos, zic eu – ar scrie o lectură motivațională așa de antrenantă. Cumva, își face reclamă și ei ca scriitoare (m-a făcut un pic curioasă să-i citesc și alte cărți), dar în același timp te încurajează să trăiești autentic, să fii curios, să muncești pentru visul tău bucurându-te de proces și să nu renunți. Pe scurt, SĂ FII CREATIV.
DE CE “LECȚII DE MAGIE”?
Ce treabă are creativitatea cu magia? Asta m-am întrebat și eu când am văzut cartea prima dată. Nu, nu este un tratat de farmece ca să devii mai creativ. Titlul are legătura cu modul de manifestare a ideilor:
“Ideile sunt o formă de energie fără corp fizic. (…) Ideile sunt mânate de un singur impuls: să se manifeste. Și nu se pot manifesta în lumea noastră decât colaborând cu un partener uman. O idee poate trece de la eter la lumea fizică numai cu ajutorul unui om.”
Dacă nu bagi în seamă ideea și nu îi dai ocazia să se manifeste, ea trece la altcineva. Nu ți s-a întâmplat să ai o idee, dar să nu faci nimic în acest sens, iar apoi să vezi ideea ta pusă în practică de altcineva?
Magia constă tocmai în acest dinamism al ideilor și în colaborarea cu ele, despre îmblânzirea și atragerea lor.
Când te plângi că e greu să creezi, sperii inspirația, care se simte jignită și se depărtează de tine. Ca să o chemi la tine, trebuie pur și simplu să muncești.
CE ÎNSEAMNĂ O VIAȚĂ CREATIVĂ
Viață creativă nu se referă neapărat la cei care activează în domeniul artistic, la scriitori sau pictori, ci e vorba de “o viață călăuzită mai degrabă de curiozitate decât de teamă.”
„O viață creativă e o viață mai amplă, cu un orizont mai larg, o viață mai fericită și de o mie de ori mai interesantă. Să trăiești în felul acesta – dând la iveală necontenit și cu încăpățânare nestematele ascunse în tine – este o artă în sine.”
FRICĂ ȘI CREATIVITATE
Frica este necesară din motive de supraviețuire, în situații când trebuie să te ferești de pericole reale. Însă în creativitate frica e plictisitoare și nu duce nicăieri. Totuși, nu trebuie să-ți reprimi frica. E de ajuns să o accepți lângă tine, alături de creativitate, dar să nu o lași să decidă pentru tine.
NU TREBUIE SĂ FII ORIGINAL, E DE AJUNS SĂ FII AUTENTIC
Creativitatea e caracteristică speciei umane, deci ai nevoie de permisiunea sau binecuvântarea cuiva ca să fii creativ. Doar treci la lucru. Lasă-i pe oameni să aibă ce păreri vor.
“Nu contează cum te strigă ceilalți. Contează la ce nume răspunzi tu”.
Te temi că nu ești original și că ce spui tu au spus și alții, poate mai inteligent? Spune-o în felul tău! Pentru că mai importantă decât originalitatea este autenticitatea.
“Orice lucru ne amintește de altul. Însă odată ce în spatele unei idei se află felul tău de a te exprima și pasiunea ta, ideea aceea devine a ta.”
FĂRĂ PRESIUNE
“Opera ta nu trebuie să fie perfectă și tu nu trebuie să fii Platon.”
Spune pur și simplu ce ai de spus și fă-o din toată inima, nu te gândi că trebuie să salvezi lumea cu creativitatea ta. Nu scrie ca să-i ajuți pe alții – responsabilitatea e prea mare și s-ar putea să fii dezamăgit. Scrie ca să te salvezi/ajuți pe tine.
“Ceva terminat e mai bun decât ceva bun.”
Îngăduie ca rodul creativității tale să fie imperfect, fii flexibil și adaptează-te. Simplul fapt de a termina ceva e de lăudat, pentru că majoritatea oamenilor se apucă de chestii fără să le ducă la capăt.
MUNCA POATE FI DISTRACTIVĂ
“Mult prea multe persoane creative au fost învățate să fie suspicioase în privința plăcerii și să se încreadă doar în zbucium. Prea mulți artiști cred și acum că suferința sufletească e singura experiență emoțională cu adevărat autentică.“
Suferința nu e singura cale de a fi creativ, chiar dacă mulți artiști sunt recunoscuți pentru melancolie, stări depresive, alcoolism sau dependență de droguri. Elizabeth Gilbert nu neagă autenticitatea suferinței, ci refuză să o fetișizeze, afirmând că nu e recomandat să-ți consideri procesul creației ca pe o zonă de război.
În schimb, bucură-te de ceea ce faci. În domeniul creativității, alege să fii farsor în loc de martir. Alege să ai încredere în tine, să fii flexibil și dispuz să negociezi.
Martirul: “Mai bine moartea decât dezonoarea!”
Farsorul: “Hai să cădem la învoială!”
CURIOZITATEA E THE THING
“Curiozitatea e adevărul și calea vieții creative.”
Pasiunea te îndeamnă să iei decizii tranșante, în timp ce creativitatea te face să fii mai atent la preferințele tale. E mai subtilă, dar de preferat. Așadar, există ceva care te interesează? Nu trebuie să fie ceva măreț, ci o fărâmă de ceva. Du-te într-acolo, e un indiciu. Urmărește-ți curiozitatea și s-ar putea să-ți descoperi pasiunea. Sigur, e posibil și să nu ajungi nicăieri. Însă o viață trăită mergând pe urmele curiozității e o viață bogată, autentică, splendidă.
Draga Ada ,
te urmaresc inca de pe vremea cand aveam si eu blog in limba romana, acum ma concentrez pe proiectele de handmade, ce tin tot de creativitate!
Ce am observat eu despre creativitate :
– ofera-ti mereu timp – o idee care nu iese astazi s-ar putea sa iasa peste o saptamana superb!
– mentine mereu balansul – intre lucrurile pragmatice si cele creative
– daca vrei sa creezi ceva nou expune-te mereu unor idei noi. Mie mereu imi vin in minte idei noi creative cand deschid ochii larg catre frumusetile din jur : o floare de gheata, un fruct colorat, tutoriale creative pe care apoi le adaptez propriei personalitati.
– fii perseverent(a) – cu cat creezi mai mult, cu atat creezi mai usor, mintea face mai usor legaturi si rezultatele sunt tot mai frumoase!
Pentru mine creativitatea inseamna stare de bine, relaxare, frumusete. Ma mentine echilibrata si voioasa!
Sper ca am fost de folos.
Cu drag,
Amelie
P.S. Am comandat si eu cartea, abia astept sa o citesc! M-am bucurat tare mult de articolul tau, il citisem de dimineata cand ma pregateam pentru o zi creativa. Mi-a ramas in minte si am revenit pe seara!
Multumesc!
Bună, Amelie (Anca?)
Mă bucur să aud din nou vești de la tine, e foarte fain proiectul tău! 🙂
Mulțumim pentru împărtășirea ideilor despre creativitate! Cred că ultima e cea mai importantă și poate cel mai greu de pus în practică – perseverența. Până la urmă, și creativitatea se învață prin exercițiu, nu? 🙂
Cu drag! Sper să-ți placă! Se citește ușor și e scrisă tare bine.