6 locuri unde am mâncat bine în Berlin

Dacă ați ajuns aici în ideea de a găsi restaurante din Berlin cu șnițele, cârnați și bere, well, o să vă dezamăgesc. În lista ce urmează nu e urmă de așa ceva. În schimb, am adunat locuri unde am gustat feluri delicioase și porții consistente, într-o ambianță plăcută. Pe scurt, ceaiul de ghimbir și bucatele asiatice au fost la putere!

MONSIEUR VUONG

În față la Monsieur Vuong era deja o mini-coadă când am ajuns, pe la 7 seara. După ce am așteptat câteva minute în frig, am intrat și am descoperit un restaurant colorat, călduros, mustind de lume și bună-dispoziție, cu vocile mesenilor acoperind muzica. Atmosfera cosy e întreținută de gazdele primitoare și simpăticuțe.

berlin-Monsieur-Vuong-restaurant

Monsieur Vuong restaurant vietnamez berlin

Un ceai verde cu ghimbir proaspăt m-a încălzit până a venit mâncarea. Am ales o salată mare cu noodles, pui și multe legume. M-a încântat aroma de coriandru, despre care am aflat că e des folosit prin astfel de localuri.

Monsieur-Vuong-berlin ceai-Monsieur-Vuong meniu Monsieur Vuong

Prețurile sunt foarte ok pentru cât de apreciat e restaurantul, comparabile cu alte locuri din Berlin: un bol mic de salată cu noodles e vreo 6,5 euro, iar unul mare 8-9 euro, în funcție de ingrediente. Iar mare chiar înseamnă MARE.

HUMMUS AND FRIENDS

Sub deviza “Make hummus, not walls”, micul restaurant Hummus and friends este specializat în… surpriză! hummus. Dacă ești fan pastă de năut și tahini, vei iubi locul ăsta. Au un meniu scurt, cu mai multe variațiuni de hummus, gustări, supe, salate și deserturi. Un hummus mare și o pita costă 7,5 euro, o supă – 4,5 euro, iar gustările – 3-5 euro. Localul se află chiar lângă Sinagoga Nouă, pe Oranienburger str. 27.

hummus and friends berlin-hummus-and-friends hummus-and-friends-berlin

TADSHIKISCHE TEESTUBE

Se putea să lipsească de pe listă o ceainărie? Ceainăria Tadshikische, cu influențe tadjikistane-rusești, e la o aruncătură de băț de Hummus and friends, într-o curte mică, unde tronează un copac împodobit cu luminițe. Îmi imaginez că vara e o plăcere să stai aici! Noi am intrat însă repede și am găsit ultima masă liberă. Ne-am descălțat și ne-am făcut comozi (sau cel puțin am încercat).

Lângă geam e un șir de mese înalte și scaune, însă cele mai multe locuri sunt pe pernuțe, la mesele joase, aflate foate aproape una de alta. Intimitate zero, adică. Totuși, nu a fost deranjant, pentru că oamenii păreau afundați în conversațiile cu prietenii lor, ca și cum clienții de la celelalte mese n-ar fi existat.

TADSHIKISCHE-TEESTUBE-berlin teahouse-berlin Tadshikische-Teestube

Ceainăria e micuță – are o singură cameră și un separeu cu o masă. Pereții colorați în verde, tavanul și stâlpii de lemn și covoarele roșii cu motive tradiționale creează o atmosferă îndrăzneață. Ceaiul la samovar este un element distinctiv al ceainăriei – se servește pentru minim două persoane, alături de mici gustări specifice. Despre samovar și tradiția ceaiului rusesc găsești mai multe aici.

Am luat un ceai și o prăjitură Napoleon, adică un foietaj cu o cremă de vanilie, asemănător cu un cremșnit. Din ce am văzut în jur, la Ceainăria Tadshikische se servesc și salate. Prețurile sunt mai mari: ceaiurile costă cam 4-6 euro.

WOK TO WALK

Sincer, nu e genul de local în care aș fi intrat. Dar mă bucur că am zis “da” și am trecut peste prejudecăți, pentru că am mâncat un prânz de-li-cios! La asiaticul Wok to Walk poți să-ți personalizezi mâncarea în funcție de preferințe. Pornești de la o bază de orez, noodles sau legume (4,40 euro) și apoi adaugi alte ingrediente (1-2,20 euro), după pofta inimii, plus un sos (gratuit). Eu am ales legume cu rață, caju și sos de cocos cu curry, care mi-a plăcut atât de mult, că sunt hotărâtă să-l gătesc și acasă 🙂 Cu dry cooker în loc de wok, că asta am. Wok to Walk are două locații în Berlin: Rosa-Luxemburg-Strasse 7 și Bikini – Hardenberg 2 (aproape de Zoo).

wok-to-walk-asiatic-berlin

NANO FALALFEL

În drum spre East Side Gallery, ne-am oprit lângă podul Oberbaum pentru prânz. Și a fost unul pe cinste! Din multele localuri aliniate la stradă, majoritatea de “shaorma & co”, am intrat la Nano Falafel, unde am ochit din prima un fel de shaorma descompusă, fără cartofi sau sosuri. În farfurie am avut: salată verde, roșii, ceapă, morcovi, varză, ardei iute, orez, frigărui de pui cu ciuperci și roșii, iaurt, plus o lipie. Pe scurt, un răsfăț condimentat ca la carte!

Iar ceaiul, ceaiul a fost perfect! Un ceai negru, aromatizat cu scorțișoară și câteva boabe de cardamom proaspăt plutind alene, mi-a făcut brusc ziua mai frumoasă.

nano falafel berlin

DEAN&DAVID

Știam de lanțul ăsta de restaurante din Munchen și m-am bucurat să-l regăsesc aici, aproape de Alexanderplatz. Sunt vreo 6 astfel de restaurante în Berlin, cu sălățele, supe, sandvișuri și chestii mai ușoare. Am poposit la Dean&David doar ca să ne încălzim, la un ceai (de ghimbir) și o prăjtură, dar m-am bucurat oricum de ambianța chill și decorul cu elemente de lemn.

dean-david-berlin

One thought on “6 locuri unde am mâncat bine în Berlin

  1. Simona-alesa.ro

    Aspectul mancarii imi activeaza imaginatia papilelor gustative. In mod clar, aceste poze nu sunt o exceptie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.