Metoda KonMari sau cum să faci ordine în stil japonez – ce am învățat & aplicat

Anul trecut am citit pe mai multe bloguri despre metoda KonMari, o modalitate inedită și eficientă de a face ordine în casă, așa că am săpat în căutare de informații. Am dat peste sute de clipuri și articole pe tema asta, cu idei care mai de care mai interesante pentru organizarea obiectelor. Așa am aflat că japoneza Marie Kondo a creat un adevărat fenomen când vine vorba de ordine și organizare.

Am început să citesc și cartea ei celebră, deși o parte din principii deja le aplic și mi se par formidabile! Am notat mai jos 3 idei care mi-au plăcut mult din metoda KonMari:

METODA DE ÎMPĂTURIRE A HAINELOR

Sincer, am avut o revelație când am descoperit metoda asta. Nu mi-aș fi imaginat vreodată că doar schimbând modul de împăturire a hainelor poți să transformi cu 180 de grade în bine conținutul sertarelor și sifonierului.

Pe scurt, Marie Kondo propune împăturirea și depozitarea hainelor pe verticală, o metodă perfectă pentru sertare, deoarece astfel poți să vezi toate hainele dintr-un foc, plus că sunt mai ușor de scos. Metoda poate fi adaptată pentru rafturi cu ajutorul unor cutii sau separatoare care să permită o mai bună vizibilitate a obiectelor de îmbrăcăminte.

Exemplific cu sertarul meu dedicat hainelor de alergare.

ordine-haine-marie-kondo

Nu îmi împăturesc chiar toate hainele după această metodă, de exemplu prefer ca șosetele să le rulez și să le răsucesc ca un melc.

În playlistul de mai jos poți vedea cum se împăturesc tricourile, pantalonii, puloverele sau lenjeria, iar în al doilea clip e o demonstrație pentru hainele cu forme mai neobișnuite.

ORDINEA PE CATEGORII, NU PE CAMERE

Când vrei să faci ordine și să-ți reorganizezi lucrurile, e recomandat să scoți toate cărțile/ hainele/ documentele pe care le ai, indiferent de locul unde le depozitezi. Deci să faci ordine pe categorii de obiecte și nu pe camere sau spații din casă (dormitor, dulapul din sufragerie, baie etc.)

Cred că e o idee foarte bună să aduni într-un loc toate lucrurile dintr-o categorie pentru că așa ai o privire de ansamblu și s-ar putea să-ți dai seama cât de multe ai. Sigur, nu e simplu și ia foarte mult timp, mai ales dacă ai o groază de lucruri, însă merită 100%! Plus că la final poți grupa obiectele dintr-o categorie într-un singur loc din casă și îți va fi mai ușor să le găsești.

Despre întrebarea-cheie Îți aduce bucurie?, după care decizi dacă păstrezi un lucru sau îl dai, nu știu ce să zic. Mi se pare un pic cam generală, iar pentru unele haine mi s-a întâmplat să nu găsesc un răspuns “final” la ea. Însă poate pe tine te va ajuta. 

AMINTIRILE, LA URMĂ

Când faci selecția, ordinea recomandată a categoriilor este următoarea: îmbrăcăminte, cărți, documente, altele, amintiri. Lucrurile cu valoare sentimentală ar trebui sortate la urmă, când deja “ți-ai făcut mâna” și te-ai obișnuit cu acest proces. Altfel s-ar putea să-ți fie greu să te desparți de anumite obiecte.

CONCLUZIE

Datorită metodei Marie Kondo am înțeles de ce e așa important ca fiecare lucru să fie la locul lui și mi-am dat seama cât de relaxantă e ordinea. Îmi face plăcere să-mi plimb mâinile pe haine când le împăturesc și să le netezesc cutele, să deschid șifonierul și să văd îmbrăcămintea aranjată frumos. 

Evident, nu toată lumea va găsi principiile KonMari eficiente și ușor de urmat. Nu e o metodă infailibilă, însă mie mi-a adus multe momente de AHA! și de aceea o recomand cu drag.

Alte tipuri de a face ordine și de a sorta lucrurile găsești în clipul de mai jos:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.