Tu. Ghid de funcţionare – dr. Michael Roizen, dr. Mehmet Oz

Când cumpărăm un aparat casnic, un telefon sau laptop, primim şi nişte instrucţiuni de utilizare, care ne ajută să folosim eficient obiectul respectiv. Aflăm ce trebuie să facem atunci când nu mai merge un buton şi cum putem rezolva eventualele probleme.

Ei bine, dacă ne gândim acum la corpul uman, la naştere nu am primit nicio broşură cu informaţii despre funcţiile vitale şi cum funcţionează organele proprii; ştim în mare care este anatomia umană, dar cam atât, iar ce se întâmplă în organismul omenesc rămâne pentru majoritatea o necunoscută.

tu-ghid-de-functionareNu ar fi mai uşor dacă am avea fiecare câte un prospect de tipul „Cum se foloseşte”?. Cartea „Tu. Ghid de funcţionare” chiar asta şi este: un “manual al utilizatorului”. Dr. Michael Roizen şi dr. Mehmet Oz explică pentru persoanele fără studii medicale principalele aspecte legate de sănătate, fără a transforma ştiinţa în ceva simplist, ci făcând-o mai uşor de înţeles.

Axat mai ales pe prevenire, ghidul pleacă de la premisa că fiecare are puterea de a-şi întreţine, întări şi modela şi trupul. Chiar dacă nu putem controla mereu ce ni se întâmplă, oricât de în formă am fi, sunt unele lucruri pe care avem puterea să le influenţăm: atitudinea, hotărârea şi voinţa de a şti mai multe despre propriul corp şi a ne lua sănătatea în propriile mâini.

Desigur, asta nu înseamnă să excludem medicii din viaţa noastră! 

Ideea nu e să ne auto-tratăm după ureche sau să ne punem singuri diagnosticul, eventual ajutați de comunitatea de pe un forum. Însă cunoscându-ne mai bine corpul putem preîntâmpina anumite probleme de sănătate sau știm ce măsuri să luăm până ajungem la medic.

Mi-a plăcut mult comparaţia corpului uman cu o casă: atât trupul, cât şi casa sunt investiţii de valoare, ambele oferă adăpost pentru valorile personale. Oasele reprezintă un sistem de susţinere şi protecţie a structurii interne a casei, ochii sunt ferestrele, plămânii – sistemul de ventilaţie, mintea – sistemul central, intestinele – sistemul de evacuare, inima – sistemul de alimentare, părul – peluza din faţa casei, iar grăsimea reprezintă “toate acele prostii inutile pe care le-aţi adunat în pod şi de care vă bate la cap soţul sau soţia să scăpaţi.”

Asemănările continuă: aşa cum nu chemăm electricianul de fiecare dată când se arde un bec în casă, la fel ar fi bine să ştim câte ceva despre organismul nostru, pentru a putea preveni problemele mai grave.

Limbajul cărţii este unul lejer, presărat cu glumiţe şi comparaţii haioase, iar conceptele sunt ilustrate cu ajutorul unor imagini simpatice. La început puteţi face un test care evaluează cunoştinţele despre sănătate, iar răspunsurile au şi mici explicaţii pe care le veţi găsi mai detaliate în capitolele lucrării. Informaţiile despre funcţionalitatea organelor sunt însoţite de sfaturi practice pentru prevenirea afecţiunilor sau îmbunătăţirea sănătăţii, iar la sfârşitul cărţii găsiţi chiar şi nişte reţete simple pentru o alimentaţie mai echilibrată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.