Cum poți vizita Parisul, Londra, Roma, Praga, Tokio și Washingtonul în aceeași zi, fără să dai niciun ban și fără să fie nevoie să-ți faci bagajele? Simplu, ieși la o plimbare pe străduțele cochete cu nume de capitale și țări din București! Sunt foarte aproape de centru, așa că te poți bucura de farmecul zonei fără să te deplasezi prea mult.
Străzile cu nume de capitale și țări încep să se împletească de la Piața Victoriei, din spatele Guvernului, și formează o țesătură urbană frumoasă care se întinde spre Perla și Aviatorilor (între bulevardul Aviatorilor, bulevardul Iancu de Hunedoara și Calea Dorobanților).
Sofia, Rabat, Venezuela, Atena, Praga, Washington, Belgrad, Varșovia, Londra, Haga, Roma, Bruxelles, Brazilia, Finlanda, Tokio, Oslo, Berna, Paris, Mexic, Argentina se numără printre străzile unde te poți pierde admirând detaliile delicioase ale urbanului.
O plimbare în zonă este o adevărată vânătoare de comori arhitecturale: piațete, curți, statui, decorațiuni și clădiri elegante, nu neapărat reprezentative pentru orașele sau țările ale căror nume le poartă, dar cu o alură deosebită. Sunt multe sedii de ambasadă, atent dichisite. Din loc în loc se ivesc și case vechi, nerenovate – noroc cu perdelele de verdeață care însuflețesc construcțiile și estompează din cenușiu.
Într-o după-amiază de weekend, vara, zona este extrem de chill, trec foarte rar mașini, deci poți hoinări în voie. În plus, unele străzi sunt umbrite aproape în totalitate de coroanele stufoase ale copacilor, deci soarele puternic n-ar trebui să fie o problemă.
Senzația mea a fost că am aterizat pe alte meleaguri și în alte vremuri. Doar mașinile parcate obsesiv lângă sau pe trotuare mi-au amintit că sunt undeva în București. De-a lungul traseului am zărit o grămadă de clădiri deosebite, unele proaspăt renovate, altele în lucru. Mi-au atras atenția cele din apropierea Pieței bisericii Sacre Coeur (strada Căpitan Gheorghe Demetriade), unde am descoperit o mică piațetă – Piața Monseniorul Vladimir Ghika.
O surpriză plăcută a fost și Piața Quito, având în centru Monumentul Aerului, dedicat lui Mircea Zorileanu, unul dintre pionierii aviației române. Ansamblul datează din anul 1937 și este realizat din fier, bronz şi piatră.
Restul minunilor vă las să le descoperiți singuri 🙂 Vă mai dau doar câteva ponturi:
De experimentat în zonă
- Iubitorii de cultură în regim de muzeu se pot delecta cu Muzeul Zambaccian, de pe strada cu același nume, la nr. 21A și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, pe strada Londra, nr. 39.
- Gurmanzii au și ei de lucru, pentru că în zonă se află cafenele boeme, baruri, restaurante și alte locuri cu bunătăți: Pain Plaisir (Calea Dorobanți, nr. 170, vizavi de Colegiul Caragiale), Muse Bistro (str. Paris, nr. 17), Zexe Zahana (str. Sofia, nr. 1), Don Cafe Brasserie (str. Ankara, nr. 7) etc.
Eu am ales Pain Plaisir, de unde mi-am luat ceva bunătăți dulci&sărate, pe care le-am savurat la umbră, în Parcul Brâncuși.
Ah, și am descoperit și gândul ăsta în vitrina unui magazin din apropiere:
Așadar, vă doresc un weekend ca o vacanță, cu plimbări cât mai relaxante!
Mai jos, harta cu zona străzilor cu nume de capitale și țări.
Articol publicat pe România Pozitivă