În vacanţă: tips&tricks pentru bagaje mai uşoare şi prietenoase

Entuziasmul meu pentru vacanţe atinge cote înalte cu 4-5 zile înainte de plecare, când mă ocup de ultimele aranjamente. Încep să-mi fac bagajele cu vreo 2 zile înainte, cântărind bine ce să pun înăuntru şi ce să las acasă, deoarece îmi place să am cât mai puţine de cărat.

Pentru vara asta n-am niciun plan de escapadă deocamdată (cel puţin nu peste mări şi ţări), însă fiind perioada vacanţelor m-am gândit să scriu un articol de “pregătire”, cu câteva sfaturi pentru făcut bagaje, desprinse din experienţa mea. Majoritatea lor sunt aplicabile în orice situaţie, dar sunt şi câteva valabile pentru vacanţe de până în 7-10 zile.

bagaje mai usoare in vacanta

De ce e bine să iei cât mai puţine lucruri cu tine în vacanţă? În primul rând, pentru că poţi economisi timp şi bani în cazul în care mergi cu avionul şi ai doar un bagaj de mână în care îţi încape tot. Nu mai trebuie să plăteşti în plus la zborurile low cost şi nici să aştepţi în aeroport venirea bagajelor de cală. În al doilea rând, nu mai ai grija unui ditamai morman de valize, mai ales dacă trebuie să schimbi mai multe mijloace de transport.

Câteva din “strategiile” pe care le aplic când fac bagajele de vacanţă:

  • În vacanţele mele mă însoţeşte un rucsac mediu, care nu ştiu cum se face, da are acelaşi volum&greutate indiferent că plec pentru un weekend sau o săptămână 😛 Prefer rucsacul şi nu un troler pentru că astfel mă gândesc de două ori înainte să-l burduşesc, ştind că va trebui să-l car în spate. În plus, rucsacul mi se pare mai practic şi cu dimensiuni flexibile – îl pot strecura mai uşor în diferite compartimente. M-a bătut mult timp gândul să-mi iau un troler, mai ales că majoritatea vacanţelor mele sunt urbane, dar rucsacul mă face să mă simt cumva mai liberă şi mai dornică să explorez.
  • Organizarea pe categorii este o regulă de care ţin întotdeauna cont. Grupez mărunţişurile în funcţie de utilitate, ca să-mi fie la îndemână şi să le găsesc uşor. De exemplu, folosesc un portfard impermeabil pentru a transporta încărcătoarele şi alte chestii electronice. La fel, paşaportul/buletinul şi alte documente cu informaţii despre hotel, transport etc. le păstrez la un loc, într-o folie transparentă, impermeabilă.

vacanta

  • Nu-mi lipseşte niciodată din rucsac trusa cu cosmetice, pe care o am deja pregătită cu strictul necesar: pastă de dinţi şi o mini-periuţă (luată de la Muji), o piatră de alaun micuţă pe post de deodorant, şerveţele, ulei de migdale ca demachiant, discuri demachiante, aţă dentară, elastic de prins părul, cremă multifuncţională, pilă, absorbante. La acestea se adaugă loţiunea de plajă, dacă e cazul. Recunosc că mi-e imposibil să înţeleg mania unora de a căra în vacanţă loţiuni şi creme fără număr.
  • Şifonierul rămâne acasă 😀 Uşor de zis, greu de făcut, mai ales când nu ştiu ce vreme mă aşteaptă pe unde merg. De obicei aleg haine care se potrivesc în (aproape) orice combinaţie, ca să nu am dileme fashion-iste. Neapărat să fie neşifonabile. Vara e mai simplu, pentru că hainele nu sunt aşa voluminoase, iar în restul anului mixul câştigătorul este maiou/tricou + pulovere. Aşa sunt asigurată dacă e cald, iar în caz că temperaturile coboară mizez pe straturi. Straturi pe care le pot da jos pe parcursul zilei în funcţie de cum evoluează vremea. Un tricou/maiou pe zi şi 1-3 pulovere, 3 perechi de pantaloni, scurţi şi/sau lungi îmi sunt suficienţi pentru o săptămână.
  • Rulez hainele, în loc să le împăturesc. E un truc care la prima vedere nu pare cine ştie ce, însă economiseşte mult spaţiu.
  • Pentru plimbările urbane aleg de obicei o geantă sau un rucsac mai mic, ca să am unde să-mi ţin sticla cu apă, ceva gustări, un pulover şi chestiile pe care le cumpăr – asta în cazul în care sunt hai-hui de dimineaţă până seara.
  • “Niciodată tocuri în vacanţă” e regula mea nr. 1. (nu că în rest aş purta…) Pentru că-mi place să merg mult, încălţămintea comodă este esenţială, alături de pantofii de alergare, cărora în ultimele vacanţe le-am făcut mereu loc în bagaj. bratislava-coroana
  • Pelerină de ploaie sau umbrelă? Niciuna, dacă şansele de ploaie sunt mici sau îmi permit să cumpăr o umbrelă pe unde merg, în eventualitatea că plouă. Oricum, nu o să las câteva picături de ploaie să-mi dea vacanţa peste cap.
  • Accesorii reduse la minim. O pereche de cercei şi ceasul sunt de ajuns 🙂
  • Folosesc spaţiul liber din pantofii pe care-i pun în bagaj pentru a ţine şosetele.
  • Mă asigur că umplu bine colţurile rucsacului. Mi s-a întâmplat adesea să constat că au rămas locuri libere pe margine, în timp ce rucsacul stă să plesnească de “grăsuţ” ce e, aşa că încerc să repartizez bine hainele în interiorul bagajului.
  • Nu ţin toţi banii într-un singur loc.
  • O punguţă pentru haine murdare îmi uşurează despachetatul. Când ajung acasă pur şi simplu răstorn conţinutul în maşina de spălat şi gata!
  • O altă pungă este alocată suvenirurilor: încă din timpul vacanţei strâng vederile şi cadourile cumpărate la un loc, ca să-mi fie uşor să le aranjez acasă.

Voi cum vă pregătiţi de vacanţă? Ce trucuri pentru bagaje mai compacte folosiţi?

2 thoughts on “În vacanţă: tips&tricks pentru bagaje mai uşoare şi prietenoase

  1. Sinziana

    Incep sa imi fac o lista cu cele trebuincioase cu zile inainte. Si eu tind sa fac bagajul cu mult timp inainte, pentru ca urasc sa fiu presata. Imi place sa am la mine si o carte si o agenda cu pix, ca sa imi pot ‘descarca’ gandurile pe loc. In privinta cosmeticelor, nu car niciodata dupa mine decat mostre – crème si lotiuni ‘la plic’, nu tuburi intregi.
    O calatorie recenta in Portugalia unde mi-a fost foarte rau m-a facut sa invat sa am mereu cu mine si o punguta cu medicamentele esentiale (pana acum calatoream ca si cum nici o boala nu ma poate atinge :)Cand ajung acasa, pur si simplu pun punga ‘la pastrat’ pentru urmatoarea vacanta.
    Ah, si daca vacanta include si mare sau o apa, e bine de stiut ca sutienul de plaja poate deveni o piesa chic purtata pe sub un maiou putin transparent, in restul zilei. 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Interesante sfaturile, mulţumim! 🙂
      Şi eu iau cu mine întotdeauna ceva de scris, pix şi agendă, în caz că vreau să notez ceva memorabil.
      Bună menţiunea cu medicamentele, singura chestie e că trebuie avut grijă la data de expirare, poate exista tentaţia de a le lăsa la păstrat în geantă/troler forever.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.