“Ce-o mai fi şi tapioca asta?” vă întrebaţi, poate, dacă n-aţi gustat încă.
Citisem de multă vreme despre tapioca, ba chiar mi-am cumpărat o punguţă destul de mare, dar mi-a luat ceva până să mă mobilizez s-o şi prepar. Zilele trecute m-am pus însă pe treabă, impulsionată şi de postarea Ioanei.
Ce este tapioca şi la ce se foloseşte?
Tapioca este un fel de amidon obţinut din rădăcina plantei cassava, denumită şi manioc. Aceasta provine din America de Sud, dar în prezent se cultivă în întreaga lume. Tapioca se utilizează ca agent de îngroşare în sosuri şi creme, fiind foarte potrivită la prepararea budincilor, deoarece prin fierbere capătă consistenţa unui gel.
Un beneficiu important al acestui produs este că nu conţine gluten şi se digeră uşor, protejând mucoasa gastrică. Este bogată în mangan, calciu, potasiu, fier şi fosfor şi are un conţinut scăzut de sodiu.
În magazine, tapioca se găseşte sub formă de făină, perluţe sau fulgi. Cel mai des întâlnite sunt perlele, pe care le-am folosit şi eu. Acestea sunt mici, opace, iar prin hidratare se umflă, absorbind o cantitate de apă dublă sau triplă faţă de volumul lor. La fierbere, devin translucide şi formează o gelatină.
Budinca de tapioca e o alternativă la clasicul orez cu lapte şi poate fi preparată în multe feluri, folosind lapte obişnuit sau de migdale/de cocos, fructe proaspete sau uscate, dulceaţă, nuci etc. Pentru că în cazul meu a fost prima dată când am avut de-a face cu tapioca, am pregătit o budincă foarte, foarte simplă, aromată cu anason stelat şi un praf de scorţişoară.
Cum se prepară budinca de tapioca:
- Am pus la înmuiat în apă ½ cană perle tapioca pentru jumătate de oră, timp în care şi-au mărit deja volumul.
- Le-am scurs şi le-am pus la fiert în apă, cu puţină sare. În general, o măsură de perle de tapioca se fierbe în 3-4 măsuri de apă.
- Am scăzut focul şi am continuat să le fierb, amestecând din când în când.
- După un sfert de oră, am turnat şi o cană de lapte, apoi le-am mai lăsat câteva minute. Micile perluţe s-au transformat într-o budincă moale, gelatinoasă.
- Am oprit focul şi am adăugat vreo două steluţe mici de anason, am îndulcit cu puţină stevia, după care am acoperit recipientul şi am lăsat budinca să se răcească.
- La final, am presărat un pic de scorţişoară şi m-am delectat cu un desert aromat şi bun.
PS: Deşi sunt micuţe, perlele se umflă foarte tare, aşa că aveţi grijă la cantitatea folosită 😀