„Mâncarea, o uşă către zonele profunde ale vieţii noastre”
În ultima vreme am citit mai mult belestristică, aşa că m-am bucurat să primesc în dar o carte despre relaţia cu mâncarea: “(Re)Împrieteneşte-te cu mâncarea! Şi cu tine însăţi”, de Elena Ceciu, autoarea blogului mananc-inteligent.ro. Cartea este însoţită de un audiobook care surprinde ideile principale, astfel încât informaţia să fie uşor digerabilă (că doar vorbim de alimentaţie, nu? :)).
Având la bază teorii din psihologia comportamentului alimentar (Food Psychology) şi Hrană pentru minte şi corp (Mind-Body Nutrition), cartea explorează modul cum gândurile, credinţele şi sentimentele au impact asupra alimentaţiei şi slăbitului.
Se parcurge foarte uşor, este scrisă aerisit, într-un mod prietenos, presărată cu exemple şi multe exerciţii ce ridică semne de întrebare despre relaţia cu mâncarea. Aş zice că nu este doar o carte, ci mai degrabă un instrument care te ajută să înţelegi mai bine resorturile din spatele îngrăşării şi mâncatului în exces. Din această perspectivă, treaba nu mai e atât de uşoară. Asta pentru că îţi solicită implicarea şi e nevoie să faci lumină/curăţenie prin locuri întunecate ale trecutului personal, lucru nu atât de comod. Însă merită, cu siguranţă.
Kilogramele în plus sunt un semn prin care corpul vrea să ne transmită un mesaj. Poate despre vreo suferinţă ascunsă printr-un ungher de suflet, atât de adânc, că nici noi nu mai ştim de ea. Poate despre lipsa anumitor plăceri din viaţa noastră, pe care le înlocuim cu excese. Un lucru e clar: a ţine o dietă nu e de ajuns pentru a slăbi şi/sau ne menţine greutatea, deoarece în acest fel tratăm efectul şi nu cauza. Degeaba urmăm un regim alimentar strict dacă nu acordăm importanţă cauzelor adevărate, profunde, ale kilogramelor în plus. Pentru a slăbi, e nevoie să decodificăm acest mesaj.
Experienţele pe care le avem cu mâncarea sunt strâns legate de alte domenii ale vieţii: familie, relaţii, sexualitate, timp liber, carieră, căutarea propriei meniri. Nu suntem doar nişte maşini biologice care funcţionează cu mâncare, căci în acest caz ar fi simplu să slăbim. Există o legătură între minte, corp, digestie şi comportament, iar mâncarea nu are efecte doar în plan fiziologic, ci şi la nivel emoţional.
O cauză a kilogramelor în plus este faptul că ajungem să înlocuim emoţiile puternice (furie, tristeţe) cu mâncare, motiv pentru care trebuie să încetăm să mai fugim de emoţii. Mâncând, vrem să ne amorţim, ca să nu mai fim nevoiţi să le facem faţă. De fapt, pentru a rupe legătura dintre emoţii şi mâncare e important să ne dăm voie să le simţim, să le acceptăm şi să le exprimăm, pentru a putea trăi liberi cu ele.
Cum facem faţă poftelor?
Cel mai util şi interesant sfat mi s-a părut cel despre cum să ţinem piept poftelor, cu care cred că fiecare dintre noi se confruntă cel puţin o dată în viaţă. Soluţia? „Timpul vindecă toate rănile”. Altfel spus, atunci când apare o poftă, e bine să urmărim senzaţiile care apar în corp şi să nu ne opunem emoţiilor pe care le simţim chiar dacă sunt dureroase şi ne încearcă un sentiment de teamă. Cuvintele-cheie sunt „conştientizare”, „atenţie” şi „acceptare”. Cu ajutorul lor, în timp, pofta se va diminua, îşi va pierde controlul asupra noastră.
Mâncatul în exces sau compulsiv reprezintă un substitut pentru plăcere, poate chiar pentru iubire. Altfel spus, căutăm plăcerea în mâncare pentru că nu o primim în alte zone ale vieţii. Pentru a combate acest comportament, putem să conştientizăm faptul că nu deţinem controlul asupra tuturor evenimentelor din viaţa noastră şi să facem în fiecare zi mai multe lucruri care ne aduc plăcerea, un fel de mici „pastile de fericire”. Mâncatul compulsiv vine să echilibreze o altă zonă unde e prea mult control. Pentru a vindeca acestă tendinţă, trebuie să mâncăm mai conştient, mai atent, bucurându-ne cu toate simţurile de ceea ce avem în farfurie. Plăcerea este un musafir pe care trebuie să-l invităm de fiecare dată la masă.
Mă opresc aici 🙂 Am surprins doar câteva gânduri şi teme, dar sunt multe alte idei interesante pe care vă las să le descoperiţi singuri. Puteţi cumpăra cartea „(Re)Împrieteneşte-te cu mâncarea! Şi cu tine însăţi” din magazinul online psihoshop.ro
La un moment dat, am fost colegă cu autoarea şi mă bucur pentru această apariţie editorială.
Elena are studii în psihologie şi asta cred că au ajutat-o mult în redactarea cărţii.
Ioana
Ce mică e lumea! 🙂 Da, cred că e important ca autorii unor astfel de cărţi să aibă şi ceva studii de specialitate, de psihologie, astfel pot aduce o perspectivă fundamentată ştiinţific.
Ah, ce m-as bucura sa gasesc cartea asta in format electronic! Sa ajung numai acasa, ca scormonesc tot internetul dupa ea.
Deocamdată cartea în sine nu există în format electronic, e doar audiobook-ul 🙂