“Find what feels good!”
Efort, încrâncenare, transpiraţie şiroind pe muşchi bine definiţi. Un instructor spartan care îţi numără printre dinţi flotările şi nu pare prea mulţumit de ritmul tău de lucru. Respiraţii sacadate, încruntare. Aşa arată pentru unii cadrul ideal în care se simt motivaţi să facă mişcare. Şi e ok. Însă asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se regăsească în acest tablou suprarealist. Există şi alte forme de “artă”, până la urmă.
Te rog, nu-i lăsa să-ţi confişte bucuria de a face mişcare în stilul propriu! Nu te lăsa convins că a face mişcare e o corvoadă, nu te lăsa îngrădit de concepţiile lor înguste că trebuie neapărat să tragi de fiare pentru a arăta mai bine. Nu, a face mişcare e un lucru la fel de personal ca pantalonii preferaţi: nu e musai să fie la modă, ci e important să ţi se potrivească şi să te simţi bine cu ei. Aşa că nu te limita la ce “trebuie”, ci găseşte ceea ce îţi place, explorează şi descoperă tipul de mişcare motivant pentru tine. Poate îţi doreşti doar să ai mai multă energie şi de-asta alegi să faci aerobic, kangoo jumps, jogging, yoga sau abdomene. Poate vrei doar să te simţi bine, nu să dobori recorduri olimpice sau să participi la ultramaratoane.
A face mişcare nu e (doar) despre a transpira şi a obosi, ci şi despre a te cunoaşte, a-ţi asculta corpul, a fi tu cu tine sau, dimpotrivă, a împărtăşi bucuria de libertate cu ceilalţi.
Nu-i lăsa să-ţi ia plăcerea de a te simţi liber şi sănătos, ducând-o pe tărâmul curelor de slăbire imposibile, ca şi cum a face mişcare e strict teritoriul celor care vor să piardă kilograme. Nu te lăsa păcălit că mişcarea este o pedeapsă pentru cine ştie ce “plăceri vinovate”. Nu, mişcarea înseamnă să te bucuri de viaţă, să-ţi dai seama ce minunat e să respiri, să simţi plăcerea relaxării după o activitate intensă. Iar dacă pe acolo pe undeva se strecoară şi durerea, ea vrea doar să-ţi transmită că eşti viu, că ai nişte muşchi de care poate până acum nu erai conştient că există.
Şi nu, nu trebuie să fii ca decupat din paginile revistelor de fitness pentru a avea “dreptul” să-ţi expui corpul în parc sau pe aparatele de la sală. Indiferent de cum arăţi, ai dreptul să vrei mai mult de la tine şi să-ţi provoci limitele rezistenţei fizice, indiferent de locul în care te afli. Aşa că nu-i mai judeca pe alergătorii mai grăsuţi, pe oamenii care par neîndemânatici la sală sau care respiră greu când sunt în mişcare. Cu fiecare pas, ei demonstrează că vor şi pot mai mult. Tu ce mai aştepţi?
Articol publicat pe România Pozitivă
Pingback: Ingredientul secret pentru o super-alergare | Viitorul suna bine