Schimbările şi gustul dulce al micilor reuşite

Ce simţi când ai făcut paşii spre schimbare? La ce te gândeşti când tocmai ai trecut peste un hop important, iar lucrurile încep să se aşeze? Cum trăieşti momentul în care îţi dai seama că ai învăţat ceva nou?

Fiecare om îşi celebrează reuşitele într-un fel anume şi se bucură în stilul propriu de obiectivele îndeplinite, mai gălăgios sau mai discret. Pentru mine, e o adevărată încântare senzaţia că am reuşit să fac un lucru pe care în trecut nu-l credeam posibil.

cu-bicicleta-spre-corbeanca

Îmi amintesc cu un uşor amuzament de momentul în care un semimaraton mi se părea un obiectiv-limită, când acum alergarea celor 21 de kilometri a devenit o plăcere la îndemână. Sau de programul căruia nu reuşeam sub nicio formă să-i dau de cap, însă acum fac slalom printre meniuri şi liste fără probleme. Să lucrez de acasă şi să reuşesc să mă întreţin mi se părea un vis prea frumos pentru a fi adevărat, dar iată că acum zâmbesc din spatele biroului meu de acasă, fără presiunea unui program de la 9 la 5.

Indiferent că este vorba de a alerga 10 kilometri, a lucra în Photoshop sau a găti o mâncare bună fără să dai foc la bucătărie, experienţele de învăţare şi evoluţie nu sunt întotdeauna cele mai plăcute, pentru că presupun o schimbare, o rupere a ritmului cu care erai obişnuit. Însă după ce le-ai “îmblânzit”, îţi este uşor să te joci cu ele, iar orele de chin devin o simplă amintire.

De multe ori nu conştientizăm aceste mici reuşite, care inevitabil ajung să facă parte din rutină. Nu ni se mai par spectaculoase şi le lăsăm acolo, uitate într-un colţ al memoriei sau într-un jurnal prăfuit, când ar trebui să le savurăm bucăţică cu bucăţică, la fel ca pe o prăjitură delicioasă pe care am gătit-o cu propriile mâini. Creşterea s-a produs pe nesimţite, cu paşi mici, aşa că pe parcurs poate nu o resimţim. Însă cred că merită să celebrăm nu doar reuşitele, ci şi lupta, drumul parcus până la ele. Să privim în urmă, la punctul zero şi să ne amintim de momentul acela în care ceea ce nu credeam că e posibil a devenit realitate.

copac-inflorit

“La ce te ajută să-ţi aminteşti de aceste mici victorii?” veţi întreba. Ei bine, ele pot reprezenta o sursă de energie şi motivaţie, o trambulină spre alte reuşite. Prinzi curaj în tine, îţi dai seama că dacă ai făcut-o o dată, poate să-ţi iasă şi a doua oară. Dacă un lucru pe care-l credeai imposibil a devenit floare la ureche, înseamnă că şi alte activităţi care ţi se par dificile sunt, în realitate, doar nişte provocări cărora le poţi face faţă dacă le acorzi mai mult timp şi implicare.

Inconfortul pe care-l simţi când te schimbi sau când înveţi ceva nou e de scurtă durată, dar după un timp, totul devine mai uşor. Schimbarea e un proces, nu o trecere bruscă, iar uneori poate fi dureroasă. Însă merită, căci din schimbare-n schimbare poţi ajunge cea mai bună versiune a ta.

4 thoughts on “Schimbările şi gustul dulce al micilor reuşite

  1. shorinn

    Poti pune problema si altfel (sunt sigur ca citez pe cineva acum, dar nu imi aduc aminte cine):
    bucura-te ca este greu ceea ce vrei tu sa obtii, fiindca daca era usor toata lumea facea asta deja 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.