Jurnal gastronomic parizian

Ne întoarcem câteva zile în urmă, pentru depănat poveştile gastronomice ale vacanţei la Paris.

Escapada în patria delicateselor a debutat în stil… italian, cu o salată Caprese adaptată, adică având un dressing de muştar, pe lângă cel de busuioc. La felul doi, tot o salată, tot italiană 😀 Cous-cous-ul luat de prietena cu care eram nu a putut fi dovedit: ditamai oala cu legume în sos a rămas pe jumătate plină.

cous-cous-la-paris

paris-salata-caprese salata-italiana

Restaurantul l-am ales la întâmplare, mergând pe străduţele de lângă hotel cu o foame de dinozaur şi a fost o opţiune bună. Clienţii erau destul de variaţi, de la grupuri de prieteni şi colegi, până la oameni singuri citind ziarul, însă toţi păreau francezi.

În apropiere de Moulin Rouge am luat prânzul la un restaurant drăguţ, cu multă lume veselă, unde am poftit la o salată uriaşă cu peşte, din meniul zilei. Mă aşteptam ca peştele să fie cald, aşa că mi s-a părut cam ciudat să-l văd rece şi sfărâmat în farfurie, însă gustul a fost bun, mai ales că era însoţit de salată şi nişte chipsuri de porumb.

salata-cu-peste

Răsfoind pozele, îmi dau seama că am mâncat multe salate 😀 Am dat gata inclusiv o tradiţională salată cu brânză de capră şi nuci, un deliciu!

salade-chevre-chaud

Vitrinele magazinelor cu dulciuri şi produse de panificaţie sunt adevărate ode închinate răsfăţului: macarons, croissant-uri, tarte, prăjituri mai mult sau mai puţin franţuzeşti – toate îţi fac cu ochiul, etalând o cochetărie delicioasă, la propriu şi la figurat.

macarons-paris prajituri-paris dulciuri-in-pregatire dulciuri-paris

Culmea experienţei mele culinare la Paris a fost platoul de brânzeturi după care am tânjit încă de când am aterizat aici. L-am servit în drum spre Turnul Eiffel, pe terasa din stradă a unui restaurant, de unde am putut admira trecătorii în timp ce-mi încântam papilele pofticioase cu câteva sortimente de brânzeturi, plus unt, pâine şi dulceaţă. Nu am nimerit nişte brânzeturi prea puturoase, probabil că restaurantul erau unul mai turistic, care nu vroia să-şi sperie muşteriii cu izuri dubioase. Au fost bune, însă destul de consistente şi grase. Mi-ar fi plăcut să am alături şi ceva nuci, struguri şi fructe uscate, dar a trebuit să mă mulţumesc cu un pic de dulceaţă.

degustarea-de-branzeturi-la-paris branzeturi-frantuzesti

Acum, în timp ce scriu acest articol, cam îmi pare rău că n-am cumpărat niciun fel de brânză de la piaţă, unde era atât de multă varietate în formă, gust şi culoare…

peste si branzeturi la paris

Cu prima ocazie, cred că mă las inspirată de Ioana şi pun de-o petrecere cu brânzeturi ad-hoc 😀

Mic-dejunurile pe care le-am servit nu au fost nici ele prea “French”: în lipsa fulgilor de ovăz, m-am aprovizionat cu crackerşi din făină integrală şi rondele de orez cu ciocolată. Însă datorită unei prietene care s-a delectat cu rigurozitate din bunătăţi specifice Parisului, am avut ocazia să admir de aproape un set de bunătăţi perfecte pentru energizat ziua. Printre altele, pâine cu smochine, care mi-a amintit de vacanţa în Provence.

mic-dejun-frantuzesc

O experienţă culinară de care n-am avut parte la Paris a fost cea orientală. În cartierul Marais am trecut salivând pe lângă tot felul de restaurante libaneze, evreieşti sau turceşti, dar fiind ora prânzului, n-am găsit niciun loc liber.

marais-restaurant.

Asta se întâmpla în ultima zi petrecută aici, aşa că am rămas cu pofta… În schimb, mi-am luat revanşa la Les Philosophes, un bistro simpatic, unde am servit un ultim prânz consistent (nu, n-am mâncat singură tot ce se vede în poze :P).

pranz la ParisSă ne fie de bine! 🙂

2 thoughts on “Jurnal gastronomic parizian

 1. Ioana

  Mon Dieu, quel festin! Evident, dintre toate, platoul cu branzeturi imi place mie cel mai mult, desi si supa aia din ultimul colaj arata bine…
  Cat despre cheese party, suna si voi veni cat ai zice “fromage”. Aduc vinul! 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Şi eu am fost tare încântată de brânzeturi, deşi nu m-aş fi supărat să fi fost mai multe 😀
   Sounds great! Vin, brânză, nuci şi fructe uscate = the perfect crew 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.