Reţetă: Salată de kale cu brânză de capră şi goji

Îmi pare rău să văd că multă lume consideră salatele ca fiind feluri plictisitoare, “de dietă”, adică orice altceva în afară de o mâncare gustoasă pe care să-ţi facă plăcere să o serveşti. Nu ştiu dacă sunt de vină reclamele, revistele şi site-urile care preamăresc regimurile stupide sau restaurantele mediocre, dar salatele au o reputaţie deloc cool. Şi e păcat, pentru că sunt un fel de mâncare uşor de pregătit, sănătos şi bun-bun.

salata-de-kale-avocado-branza-mix-de-seminte

Gândiţi-vă aşa: salata nu înseamnă frunze ofilite cu niscaiva legume anemice, cum se servesc pe la fast food-uri (bleahh!), ci un bol uriaş cu legume proaspete colorate, fructe uscate, nuci, brânzeturi şi alte bunătăţi, care îţi fac fericit organismul. Salata e o provocare la creativitate şi la dezordine, până la urmă, dar la o dezordine apetisantă, care te face să fii curios, te incită să testezi tot felul de variante, să descoperi combinaţii inedite. Salatele sunt delicioase dacă sunt făcut cu imaginaţie şi, neapărat, cu mult drag. Drag de mâncare, de sănătate, de gustul adevărat al hranei neprocesate.

După acest lobby intens pentru salate, să vă povestesc şi despre salata mea de zilele trecute, plină de verzituri şi multe alte ingrediente de-ţi lingi degetele şi lingi şi farfuria.

Am primit de la Tea câteva frunze de kale (Mulţumeeeesc!), comandate de ea de la Tomatina, alături de alte legume curate, crescute fără chimicale. Auzisem despre această legumă minunată, foarte nutritivă, dar nu mai văzusem niciodată frunzele întregi, live. Dacă îmi amintesc bine, am mai mâncat kale într-o lasagna la Fibrio, însă nu am gustat-o crudă.

salata-cu-kale-branza-de-capra-mix-de-fructe-uscate-si-seminte

Kale este un tip de varză cu frunze mai groase, încreţite pe margini, care vine la pachet cu o mulţime de beneficii pentru sănătate: conţine fier, calciu, betacaroten, fibre, vitaminele A, C, K. Există mai multe soiuri de kale, unele verzi, altele mov, cu forme variate ale frunzelor.

Am profitat de acest cadou minunat ca să fac o salată crunchy, în tonuri de verde, asezonată cu chestii dulci şi sărate. Am profitat de faptul că mai aveam prin frigider şi puţină salată iceberg, o altă (re)descoperire recentă. Am neglijat multă vreme acest tip de salată pentru că o asociam cu salatele inspide de la fast food-uri, mâncate acum mulţi ani. Ei bine, salata iceberg s-a dovedit a fi tocmai pe gustul meu, cu frunze fragede, mai moi decât cele de la varză, dar mai consistente decât cele ale unei salate verzi obişnuite. Am avut noroc să dau şi peste un avocado perfect copt, aşa că mi-am făcut şi pofta asta. Dar să nu mai lungim vorba: pentru o salată verde şi veselă am folosit:

Ingrediente

  • Kale
  • Salată iceberg
  • Mix de seminţe (in, susan, dovleac, floarea-soarelui)
  • Mix de stafide, goji şi merişoare
  • Brânză de capră
  • Jumătate de avocado
  • Zeamă de lămâie
  • Ulei de măsline
  • Sare

Se taie sau se mărunţesc ingredientele, după caz, apoi se împrietenesc toate într-un bol mare şi se amestecă rapid. Se pune pe o farfurie nebunia colorată, se fac poze, se salivează la ea, iar într-un final se mănâncă. Partea cu fotografiatul e opţională, desigur 😛

salata-de-verdeturi-kale-iceberg-branza-seminte-goji-merisor

Care este salata voastră preferată?

4 thoughts on “Reţetă: Salată de kale cu brânză de capră şi goji

  1. AneMarie

    Cred ca este vina regimurilor in cea mai mare parte – de aici repulsia tuturor fata de salata. Daca stam sa ne andim totusi. cand ne gandim la salatele noastre de acasa, parca ne mai vine pofta de legume, important e sa stim cum sa le preparam si cu ce anume sa le consuma pentru a ne bucura de ele

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Şi eu cred la fel, din cauza asocierii cu dietele, salatele sunt considerate ca fiind plictisitoare, fără gust – lucru departe de adevăr, dacă ştim să le pregătim.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.