Reţetă: Mâncare de mei cu legume

Înainte să spuneţi că meiul e pentru papagali, daţi-mi voie să vă amintesc că şi cartofii se dau la porci, dar asta nu ne împiedică să-i mâncăm şi noi 😀

mei-solarisDespre mei nu ştiam prea multe până de curând, când frunzărind netul am dat peste nişte reţete care m-au făcut curioasă. Aşa că m-am mobilizat şi cu prima ocazie mi-am cumpărat o punguţă.

Meiul a fost cultivat în Asia şi Africa încă din mileniul V î.Hr. şi constituia un aliment important pentru hrana oamenilor de atunci. În secolul al XVI-lea a fost însă înlocuit de grâu, iar în prezent şi-a cam pierdut din popularitate şi, din păcate, e considerat mai mult hrană pentru animale. Spun „din păcate” pentru că meiul este bogat în tot felul de vitamine şi minerale (magneziu, potasiu, fier, zinc etc), nu conţine gluten şi se digeră uşor, plus că este foarte săţios. Este, deci, un aliment valoros şi chiar dacă are un indice glicemic ridicat cred că ar fi bine să-l introducem din când în când în meniul nostru.

Are un gust uşor dulceag şi se poate pregăti sub formă de pilaf, cu un sos cu legume alături, în combinaţie cu nuci şi fructe uscate – pentru micul dejun sau se poate adăuga în supe şi salate. Eu am ales să-l prepar ca fel principal, în compania legumelor.

mancare-de-mei-cu-legume

Am fiert meiul până a scăzut apa, apoi l-am dat deoparte. Într-o tigaie am călit puţină ceapă, apoi am adăugat morcovi, ardei şi dovlecel, tăiaţi cubuleţe, iar după ce le-am lăsat să fiarbă puţin am pus nişte roşii pasate şi sare după gust. Când mâncărica a fost aproape gata, am pus meiul şi am amestecat puţin, ca să se pătrundă de sos, şi… gata!. L-am pus în farfurie, am ornat cu puţină verdeaţă şi m-am aşezat la masă.

Poftă bună va doresc şi vouă! 🙂

13 thoughts on “Reţetă: Mâncare de mei cu legume

  1. Poveştile Mele

    Îmi place începutul tău de articol!
    În Românica noastră prea multă lume trăieşte cu senzaţia că seminţele sunt pentru păsări, nu şi pentru oameni… Prea multă lume nu are de gând să abandoneze cartofii prăjiţi cu pâine, să mănânce mai puţină carne, mai ales vara etc – chestii din astea. Sau „tradiţionala” felie de pizza dimineaţa… că am auzit-o şi p-asta.
    Am zis că mă opresc din judecatul mâncării fiecăruia…
    Interesantă reţeta ta, e simplă; iar alimentele nu sunt prea procesate. O să încerc şi eu, mai puţin ceapa călită.

    Reply
    1. Ani

      Hello! Am căutat o rețetă și am nimerit aici ceea ce m-a bucurat. Iți doresc sănătate și vreau să revin!

      Reply
  2. ancuta

    de ceva timp incerc sa tin un regim alimentar…fara carne, grasimi, dulciuri etc. si am descoperit ca exista multe cereale, seminte legume pe care nu le-am mancat niciodata. de exemplu nu am mancat niciodata mei…abea astept sa fac si eu reteta…

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mă bucur că te încântă reţeta şi sper să-ţi placă meiul 🙂
      Grijă cu grăsimile, cele sănătoase sunt foarte importante în alimentaţie!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.