În căutarea de locuri faine de văzut în Bucureşti, am dat peste turul ghidat al celor de la ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate). L-am văzut şi pe Facebook, şi la metrou şi mi-am propus să particip neapărat la el vara asta.
Turul are loc în perioada 26 iulie – 7 septembrie 2014, pe un traseu de 2 km prin centrul capitalei şi se întâmplă în fiecare sâmbătă de la ora 11.00 şi duminică de la ora 18.00, având de fiecare dată ca punct de plecare Ateneul Român.
Plimbarea “Cu bastonul prin Bucureşti” se află deja la a cincea ediţie. Am mai fost la un tur de-al lor acum ceva vreme, nu mai ţin minte în ce an exact, însă mi-au plăcut mult atmosfera şi informaţiile, aşa că mi-am dorit să repet experienţa. “Să repet” nu e cea mai potrivită expresie, căci traseul a fost altul decât cel la care am participat data trecută.
Aşa că în weekend, alături de o prietenă, am luat parte la plimbarea prin Bucureştiul de ieri şi de azi, cu poveştile lui fascinante. S-a strâns multă lume în faţă la Ateneu; oameni de toate vârstele, curioşi să descopere o altă faţă a capitalei şi să şteargă praful nepăsării de pe relaţia lor cu oraşul în care locuiesc. După o scurtă introducere a turui şi ceva informaţii despre zonă, ne-am pus în mişcare spre Calea Victoriei şi spre străduţele ascunse.
Am descoperit cu această ocazie colţuri noi, legende despre personalităţile oraşului, anecdote şi întâmplări din viaţa de zi cu zi a bucureştenilor din alte vremuri, curiozităţi despre palate şi case vechi, toate prezentate cu entuziasm de Edmond şi Alberto, ghizii noştri simpatici. Nu o să vă spun mai multe, vă las să descoperiţi la faţa locului poveştile speciale ale Bucureştiului şi să le savuraţi din plin!
Echipa ARCEN îşi doreşte să ducă acest tur la următorul nivel, motiv pentru care a demarat o campanie de crowdfunding. Pentru a îmbunătăţi calitatea turului, s-au gândit să cumpere un sistem discret de amplificare a vocii şi vor să realizeze o variantă digitală a traseului, ca broşură online şi ca aplicaţie pentru smartphone-uri. Aşa că ne cer ajutorul: îi putem susţine printr-o donaţie de 1, 5, 10, 25 sau 50 de euro pe platfoma we-are-here.ro, pentru ca Bucureştiul să devină un oraş mai prietenos cu turiştii.
Pentru mine, acest tur minunat a fost doar “aperitivul”. Îmi doresc să mai dau o tură prin unele locurile văzute, pentru că vreau să le admir mai bine fiecare detaliu şi… să le fotografiez. În special curtea în care se află casa Brătianu mi-a rămas în minte şi în suflet, e un super “quiet corner”, despre care sper să scriu în curând 😉
Pare destul de aglomerat 🙂 Cred ca mi-ar fi placut un astfel de ur cand stateam in Bucuresti. uneori imi e dor de zonele copilariei mele.
Da, chiar a fost foarte multă lume 🙂 De-asta şi vor să cumpere un sistem audio, să audă bine toţi participanţii. Dacă mai vii vara prin Bucureşti şi ai vreme, poţi să iei parte la tur, cred că ţi-ar plăcea 😉
Pingback: Un alt colţ liniştit în Bucureşti: Casa Ion I. C. Brătianu | Zâmbet şi sănătate