Nu puteam să închei seria de postări despre Praga fără să povestesc şi despre răsfăţurile gastronomice din vacanţă, aşa că am strâns în acest articol câteva recomandări de locuri unde am mâncat şi am băut bine în capitala Cehiei.
Probabil că mulţi dintre cei care îşi vor arunca privirea pe această listă vor fi dezamăgiţi că nu am inclus niciun restaurant cu specific şi nici mâncăruri tradiţionale nu prea se regăsesc. Motivul? Ziceam şi în alt articol că bucătăria cehă nu e printre preferate mele şi că pot trăi şi fără bere, cartofi, cârnaţi şi găluşte, aşa că am ales restaurante mai obişnuite, însă foarte drăguţe, cu mâncărică simplă şi bună. Desigur, nu puteau să lipsească ceainăriile 😀
Cea mai bună masă în Praga am servit-o la un restaurant thailandez, Lemon Leaf, despre care citisem înainte pe net, dar am dat din întâmplare peste el în ultima zi. Atât supa picantă de dovleac cu lapte de cocos, cât şi puiul de asemenea picant cu legume şi cu o salată alături au fost de-li-cioa-se! Plus că locul e super-cozy şi chelnerii de treabă, deci îl recomand cu drag.
Pe locul doi în topul preferinţelor este Bio Zahrada (Grădina Bio), un magazin-bistro cu produse naturale şi bunătăţi pregătite cu drag, plus un meniu cu câteva feluri de mâncare care se actualizează zilnic. Am fost de vreo două sau trei ori şi am mâncat risotto, quiche şi o prăjitură bună-bună cu topping de căpşuni pasionale. Are şi o grădină micuţă, iar interiorul e amenajat plăcut, în culori calde. În plus, e un loc child-friendly, am tras eu concluzia, având în vedere jucăriile împrăştiate în grădină şi copiii care se zbânţuiau pe-acolo.
Interier de l’Art l-am descoperit în drumul spre gară. E un magazin de mobilă şi accesorii pentru casă cu un mic bistro ataşat, unde stai pe scaune şi fotolii ce încă au eticheta cu preţul, aşa că le poţi încerca înainte să le cumperi. M-am simţit ca într-o sufragerie, mai ales că locul este destul de micuţ.
O salată interesantă am mâncat la terasa de lângă mănăstirea Loreta, în compania unui platou cu brânzeturi, şuncă, fructe şi nuci. Tocmai bună pentru a ne reface forţele după o după-amiază lungă de hoinărit!
La Kavarna Obecni Dum am savurat un desert foarte dulce, o prăji cu caise şi multă ciocolată. Cafeneaua se află chiar în cadrul Municipal House, eleganta clădire în stil Art Nouveau de lângă Powder Tower. Interiorul aminteşte de aroma luxului din alte timpuri, luminat de candelabre elegante.
La Praga am fost în două ceainării: Simpatika Cajovna şiDobra Cajovna. Simpatika Cajovna se află pe o străduţă aproape de pod, pe partea cu castelul şi are doar vreo 3 măsuţe cu scăunele de-o şchioapă, de parcă ar fi făcute pentru pitici. Aici am băut un ceai de mentă proaspătă, în aşteptarea turului pe bicicletă.
În schimb, Dobra Cajovna este poziţionată central, aproape de Vaclavske namesti şi este ascunsă în spatele unei curţi. Deşi parte foarte mică din-afară, în realitate este destul de încăpătoare şi are un meniu foarte generos ce include ceaiuri de toate felurile şi câteva gustări de ronţăit. Lumina difuză face din acest loc un spaţiu foarte intim şi primitor.
Ca să nu ziceţi că n-am menţionat nimic de bere…
Această bere neagră am savurat-o la Karlovy Vary, într-un restaurant cu tradiţie, foarte drăguţ – Smichovsky Pavilon. Localul nu este amplasat prea central, ci mai degrabă într-o zonă rezidenţială, cu multe case şi nu a fost foarte uşor să-l găsim, însă a meritat.
Asta a fost experienţa mea culinară la Praga. Nu foarte locală, însă apetisantă 🙂
Ca de obicei, ma prinde cititul articolelor despre mancare, fix cand deschid ochii.. Sa nu zic ca mi se face o foame.. 😛
Acum l-am recitit si mi-ai dat o idee despre ce sa gatesc astazi. 😀
Noi, in Praga, n-am mancat decat de pe strada, adica tocanite si alte chestii mega-picante, iar in rest, dadeam o fuga pana la un supermarket si ne aprovizionam cu ce aveam pofta. Poate urmatoarea vacanta o sa avem ocazia sa ne rasfatam mai mult, din acest punct de vedere. 😀
Ce găteşti? Sunt curioasă 😀
Şi street food-ul poate fi un răsfăţ, nu văd de ce n-ar fi 🙂 Am mai luat şi noi bunătăţi de la supermarket şi chiar am gătit (am avut şi o mică bucătărie).
Eu n-am ajuns la Praga,da’ tu te plimbi toata ziua 🙂 Da’ e pe lista mea,insa nu prea stiu cand,vara o petrec in Ro,si pe vreme rece m-as duce numai prin sud pe la caldura.Cand i-o veni timpul,e clar.Da’ am fost la Nisa acu o luna si n-am avut experiente culinare deosebite.Bine,acu daca faci poze,orice experienta culinara poate parea deosebita,mai ales cand ti-e foame.Pana si supa ta de dovleac cu cocos,care pare foarte apetisanta in poza,desi in teorie nu m-ar atrage de niciun fel :D.
Quiche-ul insa pare foarte apetisant 😉
Ei, nu chiar toată ziua, în Praga am fost prin mai 😀 De revelion nu mai plec nicăieri, stau pe-acasă.
Nu cred că orice experienţă culinară merită fotografiată, am mâncat şi chestii care nu arătau deloc apetisant pentru mine şi nici la gust nu era cine ştie ce. De-asta nici nu le-am pus aici.
Da, quiche-urile au fost tare bune 🙂