Tips&tricks: 10 sfaturi pentru salate mai sănătoase

Salata este, prin excelenţă, un preparat sănătos, ridicat în slăvi de vegetarieni, iubit de domnişoarele la dietă şi dispreţuit de carnivori, care o consideră o pseudo-mâncare ce nu merită niciun pic de atenţie. Găsim salate chiar şi la fast food-uri, care trântesc într-o caserolă 3 frunze veştejite de verdeaţă şi 2 rondele de roşii scofâlcite, susţinând cu mândrie că încurajează astfel alimentaţia sănătoasă…

Ei bine, dacă sunteţi la restaurant şi credeţi că luând o salată aţi făcut o alegere sănătoasă, trebuie să ştiţi că şi acest fel de mâncare poate fi cu dus-întors. “Nici salate nu mai mâncăm acum?” vă veţi întreba, probabil, dând plictisiţi ochii peste cap. Ba da, sigur că mâncăm, sunt sănătoase şi pline de vitamine, dar atunci când conţin ingrediente bune. În caz contrar, nu fac decât să ne saboteze dorinţa de a mânca mai sănătos, dar mai ales de a slăbi.

salata-de-orez-integral-cu-migdale

Aşadar, iată câteva sugestii pentru salate mai sănătoase, atât acasă, cât şi la restaurante:

1. Începeţi construcţia salatei cu verdeaţa. Puneţi cât mai multe frunze de rucola, salată verde, varză, leurdă, spanac sau orice alte frunze vă plac. Sunt voluminoase şi creează impresia unei ditamai farfurii pline.

2. Folosiţi pe cât posibil legume de sezon proaspete, nu din conserve. De cele mai multe ori, acestea din urmă conţin zahăr, multă sare şi conservanţi dubioşi.

salata-greceasca3. Cel mai simplu dressing: zeamă de lămâie + ulei de măsline extravirgin (sau alte uleiuri presate la rece).

4. Nu turnaţi ulei din sticlă, pentru că veţi fi tentaţi să puneţi prea mult. O lingură de ulei la o salată generoasă este de ajuns.

5. Puneţi mai puţină sare şi mai multe condimente, indiferent că e vorba de banalul piper sau ceva mai exotic, cum ar fi turmeric, chimen, chilli, şofran, nucşoară etc.

6. Daţi o tentă originală salatei voastre adăugând fructe uscate, nuci, migdale, seminţe de susan, de in, chia, mac, capere etc.

7. Înainte de a comanda o salată la restaurant, citiţi ce conţine – ingredientele sunt menţionate de fiecare dată în meniu. Dacă aveţi dubii cu privire la vreun ingredient sau sos, întrebaţi chelnerul despre ce e vorba mai exact. Până la urmă, aveţi dreptul să ştiţi pentru ce plătiţi.

salata-la-pivnita-cu-vinuri-sibiu8. La restaurante, semnul de întrebare în cazul unei salate vine de la dressing-uri şi sosuri. În marea majoritate a cazurilor, acestea sunt turnate direct din tuburi cumpărate de la supermarket, adică un cocktail de aditivi, potenţiatori de aromă şi alte ingrediente al căror nume e dificil de pronunţat.

Salata Caesar, de exemplu, are ca ingredient nelipsit maioneza – slabe şanse ca aceasta să fie preparată în bucătăria restaurantului… Aşa că dacă vreţi o salată mai sănătoasă, evitaţi salatele cu maioneză sau sos Tartar. Dacă preferaţi totuşi un dressing mai consistent, alegeţi salatele cu iaurt.

9. Atenţie la crutoane! Multe persoane care spun că au renunţat să mănânce pâine nu îşi dau seama că şi crutoanele sunt tot… pâine.

10. Dacă tot am adus vorba de salate, hai să vorbim şi despre cele de fructe. Dacă au frişcă sau topping-uri colorate, nu sunt cea mai fericită alegere. Ca şi în cazul maionezei, de cele mai multe ori frişca este de calitate îndoielnică şi nu are nicio treabă cu frişca făcută din smântână.

Salatele de fructe sunt trecute de obicei la categoria „Desert”. Însă pentru o digestie rapidă şi sănătoasă, se recomandă ca fructele crude să fie mâncate cu o jumătate de oră înainte de masă sau la câteva ore după ce am mâncat.

Prin acest articol nu vreau să susţin că e o nenorocire pentru sănătate dacă se întâmplă ca din când în când să mai mâncăm în oraş câte o salată cu maioneză sau vreun sos mai deocheat. Atâta timp cât acest gest este o excepţie şi nu regula, nu-i bai. Am scris însă rândurile de mai sus pentru că multe persoane care doresc să aibă un stil de viaţă sănătos sau să slăbească se lasă uşor seduse de titlul „Salate” din meniurile restaurantelor, fără să mai citească ingredientele şi au impresia că au făcut alegerea ideală, iar apoi se întreabă de ce nu reuşesc să slăbească.

Poftă bună şi salate sănătoase! 🙂

9 thoughts on “Tips&tricks: 10 sfaturi pentru salate mai sănătoase

  1. Aliceee_traveler

    Articolul acesta imi aminteste de salata de la McDonald 🙂
    Cum ai spus si tu degeaba e salata daca e plina de chimicale, snitel taiat bucati si sosuri pline de grasimi si E-uri!

    Reply
  2. Adina

    Arata foarte bine salata din prima poza. Inca nu am incercat sa adaug migdale in salata, dar le ador simple. Iti voi urma sfatul si voi lua in vedere si semintele de dovleac, floarea soarelui si de in.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Poţi să adaugi fulgi de migdale, dacă preferi texturile mai fine în salate 🙂 Seminţele crude sunt foarte sănătoase, iar partea bună e că pot fi puse în tot felul de mâncăruri, de la salate la super sau chiar deserturi!

      Reply
  3. Cristina P

    Quinoa o poti adauga in cam orice salata 🙂 Eu sunt mare fan.
    Ulei de masline si lamaie e dressingul preferat al meu. Sau iaurt si condimente (la cartofi, YUM!)

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Şi eu sunt fan quinoa, îmi place că dă consistenţă salatelor de legume 🙂
      Iaurt nu prea folosesc, dar cred că merge la legumele mai… fără zeamă, gen cartofi, cum ziceai şi tu.

      Reply
      1. Cristina P

        iaurtul merge la castraveti – tzatziki!!!!!!! – si la cartofi. Mai merge la conopida, brocolli si morcovi (stii comboul ala de e congelat si numa bun iarna). Eu de obicei fac “sos” de iaurt :140g iaurt slab, 1 catel de usturoi, condimente (piper, oregano si ce imi mai pica in mana).
        App: de unde sa mai iau quinoa? In cora nu am mai gasit 🙁 Mi-a zis cineva ca la magazinele naturiste ar fi. Ai experiente de genu?

        Reply
        1. Andra :) Post author

          Ah, iaurtul şi usturoiul sunt un cuplu perfect! Mai merge cu zucchini la grătar – îi ador 😀
          Eu iau din Mega Image, îmi e la îndemână, dar am văzut şi în multe magazine naturiste, mai ales în cele un pic mai mari. În hipermarketuri nu prea m-am uitat, ar trebui să aibă şi acolo.

          Reply
          1. Cristina P

            well, eu sunt fan cora si acolo nu mai gasesc. In rest, la o prima vedere in real, nici eu nu am. Nu avem mega image in arad.
            mi-am adus aminte: varza si morcov merg bine cu iaurt :)) (si niste ceapa verde si ridichi, chiar). cred ca asta o fi pranzul, yum
            mie nu imi plac dovleceii de fel.

            Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.