Budincă de chia cu carob

Din categoria „ce mâncăm bun şi sănătos”, astăzi vă propun să încercaţi seminţele de chia, un aliment care a câştigat populariate în ultimii ani şi se află „pe val”. Înainte de reţetă, hai să aflăm câteva informaţii despre chia şi beneficiile ei.

Ca multe alte super-alimente foarte promovate şi lăudate (goji, quinoa etc.), seminţele de chia nu sunt decât o redescoperire a unei hrane comune din trecut. Ele provin de la planta Salvia hispanica, care face parte din aceeaşi familie cu menta. Îşi au originile în America Centrală şi erau un aliment de bază în hrana aztecilor.

seminte-de-chia-beneficii

Seminţele de chia sunt mărunte (seamănă un pic cu susanul) şi au culoarea albă, gri, bej sau neagră. Nu au un gust anume şi de aceea pot fi adăugate în mâncăruri fără a le schimba gustul.

De ce sunt deosebite aceste seminţe?

Absorb foarte bine lichidele în care sunt amestecate şi rezultă astfel o textură gelatinoasă, asemănătoare unei budinci. Cel mai important este însă că sunt foarte nutritive şi vin cu beneficii extraordinare pentru sănătate, dacă sunt introduse într-o alimentaţie echilibrată.

Beneficii ale seminţelor de chia

  • bogate în acizi graşi omega 3 şi omega 6, proteine, calciu, fosfor, magneziu
  • sursă excelentă de fibre, ajută la digestie
  • nu conţin gluten, deci pot fi consumate şi de persoanele cu intoleranţă la această substanţă
  • contribuie la scăderea colesterolului, a trigliceridelor şi a tensiunii arteriale
  • se consumă atât gătite cât şi crude, sunt foarte versatile

Seminţele de chia pot fi folosite la prepararea de budinci, brioşe, pâine, gemuri, „icre” şi alte bunătăţi sau se pun în lapte, iaurt, salate, supe etc. Eu am pregătit:

Budincă delicioasă cu seminţe de chia şi carob

Am pus seminţele de chia într-un pahar, am turnat apă, apoi am adăugat 1 linguriţă de carob, un pic de esenţă de flori de portocal şi am amestecat energic. Am lăsat compoziţia câteva minute să se odihnească, pentru ca seminţele de chia să-şi mărească volumul, apoi m-am înarmat cu o linguriţă şi am trecut la atac!

A ieşi o budincă foarte consistentă, ca de ciocolată, parfumată datorită esenţei de flori de portocal. Înainte să o servesc, am pus deasupra un pic de miere şi am presărat nişte susan alb şi goji.

budinca-de-chia

budinca-din-seminte-de-chia-cu-carob

Tips&tricks

  • puteţi varia densitatea budincii în funcţie de preferinţă, adăugând mai mult sau mai puţin lichid;
  • în loc de apă, înmuiaţi seminţele de chia în lapte sau ceai şi adăugaţi migdale, nuci, fucte uscate sau alte bunătăţi;
  • dacă seminţele sunt mix – albe şi gri -, s-ar putea ca budinca să nu aibă o culoare prea plăcută, iar persoanele mai pretenţioase ar putea fi reticente în a o gusta 😀 Soluţia? Cumpăraţi seminţe albe simple sau puneţi cacao ori carob, pentru un aspect mai prietenos;

Cât costă?

Seminţele de chia nu sunt foarte ieftine, mai ales dacă le cumpăraţi gata ambalate, la pungă, din magazinele tip plafar sau din supermarketuri. Preţul poate ajunge şi până la 100 lei kg, însă în unele locuri sunt mai accesibile – la halele Obor, de exemplu, am găsit cu 65-75 de lei/kg. Partea bună este că pentru a prepara o budincă, de exemplu, nu aveţi nevoie de o cantitate foarte mare de seminţe, ci doar de câteva zeci de grame, deoarece îşi măresc volumul.

Dacă vreţi să experimentaţi mai mult cu seminţele de chia, AICI găsiţi mai multe reţete delicioase.

Surse: www.eatright.org, www.thewellnesswarrior.com.au

2 thoughts on “Budincă de chia cu carob

  1. Bogdan

    Daca sapi putin online vei gasi preturi chiar mai bune decat in piata Obor. Ultima data vazusem punga de 500 gr de Sanovita la vreo 24 lei. Nu sunt Bio, alea te duc mult mai sus cu costurile si, din pacate, nici nu poti fi sigur ca merita…

    Reply
  2. Andra :) Post author

    Dap, probabil că există şi mai ieftine în alte locuri 🙂 Eu de obicei prefer să-mi fac cumpărăturile “live”, mai ales când e vorba de mâncare, însă dacă ai mai multe de luat şi ai transportul gratuit, bănuiesc că e mai rentabil online.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.