Despre greşeli

Am dat peste un citat simpatic şi m-am gândit să-l împart cu voi. Ar fi fost mai porivit la finalul anului trecut, ca încurajare pentru 2014, dar zic că merge foarte bine şi acum.

“Sper ca în anul care vine să faci cât mai multe greşeli. Pentru că dacă faci greşeli, înseamnă că faci lucruri noi, testezi, înveţi, te mişti. Te schimbi şi schimbi lumea. Înseamnă că faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut în viaţa ta şi, mai important de atât, faci CEVA în adevăratul sens al cuvântului. Aşa că fă greşeli, anul viitor şi întotdeauna.”

Neil Gaiman

greseli

Foto: freedigitalphotos.net

PS: Şi cel mai important: să învăţăm din greşeli! 🙂

10 thoughts on “Despre greşeli

  1. roberts

    asa este, greselile sunt inerente cand schimbam ceva din inertia de toate zilele. evoluam daca si invatam cat de putin din greselile noastre.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Eu am observat că mi-e greu să trec peste greşeală şi am tendinţa să o “rumeg” la nesfârşit. De-asta mi-a plăcut mult citatul, îmi aminteşte că de fapt am făcut un pas înainte 🙂

      Reply
  2. Raluca

    Foarte fain citatul! Si eu mi-am schimbat perceptia asupra greselilor pe care le fac, iar asta doar de cand am inceput sa invat limba olandeza. Mult timp am fost fustrata ca gresesc mult si m-am trezit ca imi era frica sa vorbesc in olandeza pe strada sau la nevoie, desi ajunsesem la un nivel destul de satisfacator. Imi era frica sa gresesc vorbind, ca sa nu ii vad pe ceilalti cum se uita ciudat la mine. Totusi, asta nu s-a intamplat niciodata si am dat de oameni dornici sa ma corecteze si sa ma ajute, doar-doar sa vorbesc cat mai bine cu putinta. Am fost incurajata sa gresesc, sa vorbesc cat pot, caci doar atunci invat sa vad unde mi-a fost greseala si cum sa tin minte mai bine sa nu o mai repet.
    Deci da, gresiti cat puteti, caci doar din greseli inveti ceva mai bun, mai bine..

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mai ales când învăţăm o limbă străină nu trebuie să ne fie teamă să facem cât mai multe greşeli. Şi în special atunci când conversăm cu nativi, care de obicei apreciază faptul că vorbim pe limba lor, deci sunt mai deschişi să ne ajute să ne perfecţionăm.

      Reply
  3. Nicu

    Citatul se inrudeste oarecum cu o pilda din traditia patristica, in care se spune ca: Lumea e ca o scoala in care pana in ultima clipa invatam. Si fiindca invatamintele cele mai bune le tragem din greseli, nu trebuie sa ne temem a gresi. Sfintii parinti spun ca a gresi nu e un pacat, caci precum in orice scoala orice elev nu poate invata fara a si gresi , tot asa e si-n viata. Insa a repeta greseala pana ce aceasta se inradacineaza devenind o alta fire paralela cu cea fireasca, apoi atunci avem de-a face cu o patima, si in cazul asta e bai.
    Deci, indemnul “să faci cât mai multe greşeli”, sa nu se confunde cu REPETAREA mai mult sau mai putin constienta tot a acelor greseli, ca atunci cum ramane cu inaintarea in bine, cu evolutia sanatoasa . Nu?

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, sigur că trebuie să învăţăm din greşeli, ăsta e scopul lor, până la urmă 🙂 Iar dacă ne-am învăţat lecţia, a doua oară nu vom mai greşi.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.